Το Sky News φέρνει στο φως επιστολή με αντιδράσεις Βρετανών βουλευτών προκειμένου να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Την επιστολή υπογράφουν 34 προσωπικότητες, ανάμεσά τους η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι και ο βουλευτής Τζον Ρέντγουντ, κατηγορώντας το Βρετανικό Μουσείο για «συγκεκαλυμμένη και επιταχυνόμενη εκστρατεία» επιστροφής των Μαρμάρων.
Eπιστολή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Η επιστολή, που εστάλη στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, στην υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι και στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, χαρακτηρίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα «κρυφές» και καλεί σε άμεσο τερματισμό οποιασδήποτε τέτοιας πρωτοβουλίας. Οι υπογράφοντες προειδοποιούν πως ενδέχεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ακόμη και να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα, εάν δεν υπάρξει πλήρης διαφάνεια προς το βρετανικό κοινό σε σχέση με τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις ακόμα και για επιστροφή των Μαρμάρων.
Η πρωτοβουλία της επιστολής, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό ΜΜΕ, οργανώθηκε από τη δεξιά ομάδα πίεσης Great British PAC, υπό την καθοδήγηση της ακτιβίστριας των Συντηρητικών Claire Bullivant και του πρώην επικεφαλής του λαϊκίστικου κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, Μπεν Χαμπίμπ.
Στην επιστολή τους επικαλούνται τον νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου ακόμη και υπό μορφή μόνιμου δανεισμού. Το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής του εν λόγω νόμου.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, «είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Το Βρετανικό Μουσείο και οι διαπραγματεύσεις
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού ΜΜΕ, το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Ελλάδα στο πλαίσιο της λεγόμενης «Σύμπραξης για τον Παρθενώνα». Ο πρώην πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα Γλυπτά βρίσκεται ακόμη «αρκετά μακριά», ενώ τόνισε τη σημασία συνεργασιών που θα επιτρέπουν τον διαμοιρασμό πολιτιστικών θησαυρών με το κοινό διεθνώς.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Ο κ. Όσμπορν δεν έχει καμία σχέση με το Βρετανικό Μουσείο. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη Σύμπραξη για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές.
Πιστεύουμε πως αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».
Το «Parthenon Project»
Το «Parthenon Project», το οποίο περιλαμβάνει υποστηρικτές όπως ο Στίβεν Φράι και ο λόρδος Εντ Βέιζι στο διοικητικό του συμβούλιο, πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και αναφέρεται στην επιστολή ως «πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενο από ξένο βιομήχανο».
Η ιστοσελίδα της ομάδας πίεσης αναφέρει τον Έλληνα μεγιστάνα του κλάδου των πλαστικών, Γιάννη Λέφα, και την οικογένειά του, ως ηγέτες και βασικούς χρηματοδότες του Οργανισμού. Η οργάνωση τονίζει την ανάγκη για μια «win-win» λύση μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.
Το SkyNews επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση συμφωνίας ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον δανεισμό της ιστορικής ταπισερί του Bayeux, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για πιο ευέλικτες μορφές συνεργασίας και ανταλλαγής πολιτιστικών κειμηλίων στο μέλλον.