Ως επικίνδυνοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι που κατηγορούνται για τη φονική πυρκαγιά στην Τράπεζα Μarfin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 3η τακτική ανακρίτρια και η εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων στη διάταξη της προσωρινής κράτησης σημειώνουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι ενήργησαν με ένα καλά οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των πράξεών τους, αποδεχόμενοι τον θανάσιμο κίνδυνο που δημιούργησαν για τους εργαζόμενους της τράπεζας.
Παράλληλα, στο σκεπτικό της προφυλάκισης γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατηγορίας που αποδίδεται στους δύο 42χρονους (σ.σ. ανθρωποκτονία με πρόθεση) σε συνδυασμό με το ότι ο κάθε ένας, βάσει της αστυνομικής έρευνας, φέρεται να συμμετέχει και να έχει ξεχωριστό ρόλο στα επεισόδια, χωρίς τον οποίο δεν θα είχε επέλθει το θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, ανακρίτρια και εισαγγελέας τονίζουν ότι η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δείχνει ότι υπάρχει περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή και μία σταθερή εγκληματική δράση. Ως εκ τούτου, οι δύο 42χρονοι είναι πιθανό να τελέσουν νέα αδικήματα, εάν αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, και γι' αυτό, όπως καταλήγουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι κατηγορούμενοι κρίνονται προφυλακιστέοι. Ο ένας οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου και ο άλλος στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Αίτημα για να εντοπιστεί ο αποστολέας του ανώνυμου email
Το ανώνυμο email, που εστάλη στο «ελληνικό FBI» τον περασμένο Απρίλιο και «ξεκλείδωσε» τις έρευνες για την τραγωδία της Μarfin, αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο της ανάκρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή που η δικογραφία υποβλήθηκε στην ανακρίτρια, έχει ζητηθεί η ταυτοποίηση και ανεύρεση του αποστολέα, ώστε να δώσει κατάθεση.
Παράλληλα, και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων φέρεται να έχει υποβάλει γραπτό αίτημα στην ανακρίτρια για τον εντοπισμό του συντάκτη του ανώνυμου email, ενώ έχει προσκομίσει και έγγραφο από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκει η διεύθυνση του επίμαχου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο δηλώνει πως είναι στη διάθεση των αρχών.
Στο email γίνεται αναφορά και σε άλλα πρόσωπα, χωρίς να έχει προκύψει έως τώρα ποινική εμπλοκή στην υπόθεση. Οι δικηγόροι τους, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν στην ανακρίτρια ότι είναι στη διάθεση των αρχών, εφόσον κληθούν.
Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τους συγγενείς θυμάτων
Το πρωί στο γραφείο της 3ης τακτικής ανακρίτριας βρέθηκαν οι δικηγόροι των συγγενών της αδικοχαμένης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, προκειμένου να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ανάκριση για τον φονικό εμπρησμό της Marfin.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως κατά τη νέα διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήματα, θα λαμβάνουν γνώση της πορείας και των εγγράφων της ανάκρισης και εφόσον οι κατηγορούμενοι παραπεμφθούν σε δίκη θα παρίστανται για την υποστήριξη της κατηγορίας.