Μαγιορκίνης: Ξεκίνησε ήδη η αποκλιμάκωση της Όμικρον -Τι να μην κάνουμε τις επόμενες 10 ημέρες - iefimerida.gr

Μαγιορκίνης: Ξεκίνησε ήδη η αποκλιμάκωση της Όμικρον -Τι να μην κάνουμε τις επόμενες 10 ημέρες

Γκίκας Μαγιορκίνης
Γκίκας Μαγιορκίνης / Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έστειλε το μήνυμα να κάνουμε υπομονή δύο με τρεις εβδομάδες και «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα», ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης». Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι νωρίς για να το πούμε με ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης έχει μικρύνει. Αν δούμε τι έχει γίνει στο Λονδίνο, που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, στο οποίο δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα μέτρα, η αποκλιμάκωση ξεκίνησε ήδη και ξεκινά από τις νεαρές ηλικίες, τις κοινωνικά πιο ενεργές».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «το πιο πιθανό σενάριο, λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση στις επόμενες δύο εβδομάδες -ενδεχομένως να δούμε και αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού», που θα αρχίσει από την Αττική.

«Επομένως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα», παρατήρησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης (της επιδημίας) στις πιο μεγάλες ηλικίες», συνέχισε και συνέστησε να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες, κάτι που εκτίμησε πως έχει τηρηθεί σε σημαντικό βαθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα»


Σε αναφορά του για τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ενδεχομένως έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, επειδή πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και όχι στο κατώτερο.

Το σχήμα αυτό ίσως εξηγεί γιατί η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό σε μικρότερο βαθμό) από άλλα στελέχη του ιού, σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη, ωστόσο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τόσο πολύ οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι κλίνες ΜΕΘ να μην πιέζονται πάρα πολύ. Ωστόσο, εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς, προσβάλλονται περισσότερο οι υγειονομικοί και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ