Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Τα φάρμακα για πονοκέφαλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών -Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν κινδυνεύει - iefimerida.gr

Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Τα φάρμακα για πονοκέφαλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών -Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν κινδυνεύει

Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas-SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας δεν διατρέχουν όσοι έψουν εμβολιαστεί με το σχετιζόμενο με το εμβόλιο AstraZeneca και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες, αναφέρουν οι ειδικοί Γκίκας Μαγιορκίνης και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πράγματι πρόκειται για μια παρενέργεια για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια, και ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο όπως τόνισε δεν ξεπερνούσαν τα 10.

Προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν

«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε.

Τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο παρενέργειας

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca

«Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca», είπε μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open. Μάλιστα τόνισε πως «αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες, ''βάζω στοίχημα'', ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ».

Παράλληλα ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται, δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών ίδιο. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».

Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή αμέσως μετά τον εμβολιασμό

«Από την παραμικρή επιπλοκή. Οσοι την έπαθαν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή την έπαθαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό τις πρώτες και κυρίως μετά την 1η δόση. 15 στο 1 εκατομμύριο
Το εμβόλιο δεν αποσύρθηκε γι αυτό το λόγο. Ο ένας λόγος είναι ότι τις κάνει έστω και σπάνια αυτή την επιπλοκή και πλέον υπάρχουν m-RNA που δεν κάνουν αυτή τη σπάνια παρενέργεια Αφού πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε αθυτό το ρίσκο. Το 2ο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κορωνοϊός άλλαξε από το 2019 από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν και άλλαξαν και τα εμβόλια και έχουν προσαρμοστεί όπως και αυτά της γρίπης. Το Astra Zeneca δεν το προσάρμοσε γιατί είχε προβλέψει ότι θα επικρατήσουν τα εμβόλια του m-RNA δεν είχε κάποιο λόγο να το προσαρμόσει γι αυτό ακόμα και τώρα το εμβόλιο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό γιατί ο ιός έχει αλλάξει.
Οταν πρωτοβγήκε το εμβόλιο και έγινε κλινική μελέτη ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως σε όλα τα φάρμακα. Οταν εφαρμόζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές που δεν εμφανίστηκαν στις κλινικές μελέτες. Αυτές οι επιπλοκές είναι αυτής της κατηγορίας, τις εξαιρετικά σπάνιες.
Αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες βάζω στοίχημα ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ. Η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών. Εξελίσσεται με βάση την παρατήρηση και τις νέες μελέτες. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αποσύρει το εμβόλιο κορωνοϊού η AstraZeneca

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε πως η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της πανδημίας παγκοσμίως».

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

«Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ