Μαγεία με τον Omar Faruk Tekbilek στο Ζάππειο -Μια μοναδική βραδιά, το ιδανικό κλείσιμο για το Attica Roots Festival - iefimerida.gr

Μαγεία με τον Omar Faruk Tekbilek στο Ζάππειο -Μια μοναδική βραδιά, το ιδανικό κλείσιμο για το Attica Roots Festival

Συναυλία Ομάρα Φαρούκ
Ο Ομάρ Φαρούκ στο Attica Roots Festival
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διάσημος πρεσβευτής της παγκόσμιας ειρήνης έκλεισε ιδανικά το 1ο Attica Roots Festival.

Η επάνοδος του πολυβραβευμένου Omar Faruk Tekbilek στην Αθήνα, από όπου πολλά χρόνια πριν ξεκίνησε τη διεθνή του πορεία, γράφοντας το δικό του, ολόχρυσο κεφάλαιο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ήταν μαγική. Ο διάσημος Τούρκος καλλιτέχνης -και δημοφιλέστατος και στην Ελλάδα- έκλεισε ιδανικά το 1ο Attica Roots Festival το Σάββατο 25 Ιουλίου, στο Ζάππειο, με μια ξεχωριστή συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Έδωσε τη δική του «πνοή», συνεπαίρνοντας τον κόσμο στο νέο, σημαντικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, με χορηγούς επικοινωνίας τη NextStep Μedia και το iefimerida.gr και τηλεοπτικό χορηγό το Mega.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ανάσα μακριά από την Ακρόπολη, σε έναν «υπέροχο χώρο-ιστορικό τοπόσημο, που ταυτίζεται με τους Αθηναίους», όπως μας είπε, πρωταγωνίστησε σε μια νύχτα πλημμυρισμένη από μελωδία, που ξεχείλισε από μυσταγωγία. Επικοινωνώντας τη χαρακτηριστική, για τους μυημένους στη μουσική του, «ένωση» Ανατολής - Δύσης, προσέφερε ένα ξεχωριστό «κοκτέιλ» - πάντρεμα της παράδοσης με το τώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα; Καθήλωσε τον κόσμο που τον απόλαυσε με τους δεξιοτέχνες μουσικούς του και με την καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδοποιό Μαρία Παπαγεωργίου. Παραδοσιακά όργανα όπως το νέι, το ούτι, ο μπαγλαμάς και τα κρουστά μάς ταξίδεψαν γλυκά στον κόσμο του και όλοι γίναμε ένα – συμπρωταγωνιστές σε μια αξέχαστη γιορτή.

Μας συνεπήρε με ένα playlist που δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, «παντρεύοντας» και διαχρονικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη σχέση, (και) με την παράδοση των Σούφι: «Sufi», «Oglan Bouyn», «Mοna», «Mara», «Fire dance», «I love you», «Elation», «Hijaz Raks», «Shashkin» και το θρυλικό «Shinanay» εύφραναν τα αυτιά. Kαι για encore το «Βάρκα στον γιαλό» και «Μαργαρίτα, Μαργαρώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενοποιός δύναμη

Διαχρονικός αγγελιοφόρος της παγκόσμιας ειρήνης, μέσω της ενοποιού δύναμης της μουσικής, ο Omar Faruk Tekbilekμετέφερε στο Ζάππειο την ομορφιά «αυτής της παγκόσμιας γλώσσας, που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε εθνότητες, θρησκείες, κάστες», επιτυγχάνοντας να «ξεκλειδώσει» τις πλέον ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μας, όπως άλλωστε ήταν ο στόχος του, «πέρα από πολιτικές διαφορές και ιστορικές συγκρούσεις». Έτσι, ενίσχυσε ακόμα παραπάνω τον δεσμό του με τη χώρα μας – o δεσμός γιγαντώθηκε.  

Έχοντας συνεργαστεί με πλειάδα συμπατριωτών μας, με πρώτη και καλύτερη τη Γλυκερία, με την οποία έχουν ηχογραφήσει την «ένωση δύναμεών» τους, κάτι «εξαιρετικά πολύτιμο» για εκείνον, ένιωσε «ευγνώμων» και για τη μουσική συνάντηση με τη Μαρία Παπαγεωργίου. Φυσικά και πρωτίστως για την τεράστια τιμή που δέχθηκε, να κλείσει το 1ο Attica Roots Festival, που με το «καλησπέρα» έγινε θεσμός. Και για την επιστροφή στις ρίζες, συστατικό στοιχείο του φεστιβάλ. Κατήργησε ξανά τα σύνορα, με όλο τον κόσμο. Και αφηνόταν στη μαγεία της στιγμής. Επιστρέφοντας στις «ρίζες της μουσικής: εκεί όπου η κατανόηση, η αλληλεγγύη και η ενότητα πρυτανεύουν». Και μετουσιώνονται σε χαρά.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Της Ντονατέλλας Αδάμου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ATTICA ROOTS FESTIVAL
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ