Δίκη Λιγνάδη: «Μού είχε παραδεχθεί ότι είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια», κατέθεσε γυναίκα μάρτυρας - iefimerida.gr

Δίκη Λιγνάδη: «Μού είχε παραδεχθεί ότι είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια», κατέθεσε γυναίκα μάρτυρας

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στη δίκη
Ο Δημήτρης Λιγνάδης στη δίκη / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μία σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη γεμάτη διακυμάνσεις, μακροχρόνιους χωρισμούς και εντάσεις μίλησε στο δικαστήριο μάρτυρας.

Η συγκεκριμένη μάρτυρας είχε δώσει κατάθεση ήδη από το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας. Στο δικαστήριο κατέθεσε ότι είχε δει τον κατηγορούμενο με ανήλικα αγόρια και νεαρούς και πως ο ίδιος είχε παραδεχθεί σε εκείνη ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους, όμως ποτέ δεν τον έχει δει με τους τέσσερις καταγγέλλοντες, ούτε τους γνωρίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κατέθεσε, γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο το 2000 στην Πάτρα και διέκοψε οριστικά τις επαφές της με τον κατηγορούμενο το 2016.

«Πήγα με δυο φίλες μου σε μια παράσταση. Βρεθήκαμε μια φορά μόνο με τον κατηγορούμενο και ξανά μετά το 2003. Ήθελα να μείνω στην Πάτρα, να κάνω μεταπτυχιακό, αλλά με ενδιέφερε και το θέατρο. Πήγα στην Πλάκα για εξετάσεις κι εκεί είδα τον κατηγορούμενο, με αναγνώρισε και έδειξε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Μετά αρχίσαμε να μιλάμε στα τηλέφωνα, είχαμε καλή σχέση, με ενθάρρυνε μέχρι και το Μάρτιο του 2004. Δεν υπήρχε ποτέ δεσμός μέχρι τότε, μόνο μια πολύ καλή φιλική σχέση».

«Είχα ερωτική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη -Με είχε χτυπήσει δύο φορές»

Όπως κατέθεσε η γυναίκα, από το 2004 και μετά η σχέση τους εξελίχθηκε σε ερωτική. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους βρέθηκαν στην Πάρο για διακοπές κι εκεί τον είδε με ένα ανήλικο αγόρι.

 • Μάρτυρας: Μετά την πρώτη επαφή έγινε απότομος. Εγώ ήμουν πολύ ερωτευμένη. Προς το καλοκαίρι γύρισε πάλι και ήθελε να βρεθούμε. Το 2004 ήρθε στην Πάρο με ένα αγόρι, ήμουν εκεί με την οικογένειά μου, υπήρξε διένεξη. Πέρασε ένας χρόνος, ξαναήρθαμε σε επαφή. Πιεζόμουν από τη συμπεριφορά του, ήταν χειριστικός. Το 2008 αποφάσισα να φύγω από την Αθήνα, γιατί πιεζόμουν. Είχα εγκλωβιστεί σε αυτήν την κατάσταση. Έτσι πήγα εκεί μέχρι το 2012 και μετά επέστρεψα για λόγους υγείας. Το 2013 έκανα ξανά μια επαφή με τον Δ. Λιγνάδη, μου είπε να χωρίσω από τον σύντροφό μου. Μετά σταματήσαμε να μιλάμε μέχρι το 2016, μου ξαναζήτησε επαφή, όμως του είπα ότι «ακούγονται άσχημα πράγματα για σένα, ότι συναναστρέφεσαι με νεαρά αγόρια».
 • Πρόεδρος: Πώς τα ξέρατε;
 • Μάρτυρας: Είχαν πέσει στην αντίληψή μου ότι οι σχέσεις με νεαρούς δεν ήταν δασκάλου-μαθητή και το 2016, ακούγοντας και διάφορες φήμες.
 • Πρόεδρος: Τις πιστέψατε;
 • Μάρτυρας: Ναι, μου τις επιβεβαίωσε, και τότε του είπα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Στην Πάρο τον είχα δει με ένα αγόρι. Μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ήταν 16, αλλά προσπάθησε να μου το κρύψει. Το ίδιο αγόρι το 2005 ήταν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Μου έλεγε ο κατηγορούμενος ότι τον ερωτεύονταν συνέχεια αγόρια και κορίτσια. Το 2016 στο τηλέφωνο, που τον ρώτησα, μου είπε ότι όντως ισχύουν και ποιο είναι το πρόβλημά μου. Ήταν ξεκάθαρα βίαιος και δύο φορές με είχε χτυπήσει χωρίς λόγο. Τους καταγγέλλοντες δεν τους ξέρω. Άκουσα τη συνέντευξη του Κυπαρισσόπουλου και κατάλαβα ποιος είναι. Έστειλα ένα μήνυμα στον Κυπαρισσόπουλο και του εξήγησα και μου είπε αν μπορώ να τα καταθέσω στον εισαγγελέα.
 • Πρόεδρος: Τι είδατε και ταυτιστήκατε;
 • Μάρτυρας: Ο ίδιος λόγος, «θέλω να είσαι δίπλα μου, μου αρέσει που είσαι μικρή», να ασχοληθώ με το θέατρο. Κυρίως ότι «δεν θέλω να σε πλησιάζει κανένας άλλος, ούτε να σε αγγίζει».
 • Πρόεδρος: Κάτι πιο συγκεκριμένο;
 • Μάρτυρας: Ότι «δεν θέλω να σε πλησιάζει κανένας άλλος, εκτός από μένα».

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης μου είπε ότι το αγόρι ήταν 19 και όχι 16»

Η μάρτυρας μίλησε για το αγόρι που είχε δει μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Πάρο, αλλά και δύο περιστατικά σωματικής βίας που υπέστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Μάρτυρας: Στην Πάρο, μου είχε πει ότι το αγόρι ήταν 19 και όχι 16, μου το είπε το ίδιο το παιδί. Λεγόταν Κωνσταντίνος. Είχε έρθει μάλλον το 2005 στο σπίτι του κατηγορούμενου και ήθελε να αυτοκτονήσει και έλεγε ότι έχει πάρει χάπια.
 • Πολ. Αγωγή: Τι κάνατε;
 • Μάρτυρας: Ρώτησα αν θέλει βοήθεια. Κατάλαβα ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους γονείς του. Επειδή εγώ δεχόμουν πιεστική συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο, συμπέρανα ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον κατηγορούμενο.
 • Πολ. Αγωγή: Εκτός από λεκτική βία;
 • Μάρτυρας: Και σωματική, δύο φορές. Την πρώτη φορά με χτύπησε χωρίς λόγο. Έκανα πρόβα έναν μονόλογο, με κλώτσησε και άρχισε να με ταρακουνά.
 • Πολ. Αγωγή: Το λέτε για πρώτη φορά. Λέτε ότι το 2013 κάτι συνέβη.
 • Μάρτυρας: Είχα σεξουαλική επαφή που δεν την ήθελα, αλλά σταμάτησε. Δεν μιλώ για σεξουαλική κακοποίηση.

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης σύναπτε σχέσεις με παιδιά και ήταν εξουσιαστικός»

Η μάρτυρας είπε πως είχε μιλήσει σε αξιωματικό της αστυνομίας για τις συμπεριφορές του κατηγορούμενου το 2017, χωρίς όμως να γίνει κάτι.

 • Πολ. Αγωγή: Γιατί πήγατε να καταθέσετε;
 • Μάρτυρας: Ήθελα απλώς να σταματήσουν όλα αυτά. Ήθελα, όταν ο ίδιος μου είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να έχει σχέσεις με ανήλικα, το θεώρησα μη ηθικό, ότι καταστρέφει ψυχές. Είχα μιλήσει νωρίτερα σε ψυχολόγο της αστυνομίας το 2017 για την πιεστική συμπεριφορά και πως ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Αναφέρθηκα στο όνομα του κατηγορούμενου. Μου είπε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα σε ό,τι με αφορά και ότι δεν υπάρχει μήνυση σε βάρος του κατηγορούμενου για τα υπόλοιπα.
 • Πολ. Αγωγή: Γιατί μιλήσατε το 2021;
 • Μάρτυρας: Δεν είχα κάτι άλλο να πω, πέραν του ότι με είχε χτυπήσει και είχε σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνάπτει σχέσεις με παιδιά και είναι εξουσιαστικός.

«Μόνη μου είχα διαπιστώσει ότι ήταν αμφισεξουαλικός ο Δημήτρης Λιγνάδης»

Η μάρτυρας μίλησε και για ένα περιστατικό με ένα άλλο ανήλικο αγόρι στο σπίτι του σκηνοθέτη.

 • Μάρτυρας: Ήταν ένα αγόρι στο σπίτι, καθόταν στον καναπέ, αδύνατος, μικροκαμωμένος, με ξανθά μαλλιά. Ήμασταν με τον κατηγορούμενο στο υπνοδωμάτιο και είχαμε ξεκινήσει επαφή και τότε μου είπε ότι ήθελε να φωνάξει και το αγόρι στο δωμάτιο, ότι ήταν ένας μαθητής του. Του είπα ότι δεν θέλω και τότε μου είπε να φύγω και έφυγα. Μόνη μου είχα διαπιστώσει ότι ήταν αμφισεξουαλικός. Άλλες στιγμές ένιωθα πολύ ερωτευμένη.
 • Πολ. Αγωγή: Έχετε μιλήσει για βίαιη επαφή, τι εννοούσατε;
 • Μάρτυρας: Δεν ήταν βίαιη η πράξη, αλλά μου φώναζε δυνατά. Μου πρότεινε κάτι που δεν ήθελα να το κάνω και μετά την άρνησή μου άλλαξε εντελώς η συμπεριφορά του. Πίστευα ότι μπορώ να τον σώσω από όλο αυτό.
 • Αλ. Κούγιας: Τον σύζυγό σας τον γνωρίζει;
 • Μάρτυρας: Ναι.
 • Αλ. Κούγιας: Έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια από τον κατηγορούμενο, λέγοντας ότι έχετε ψυχιατρικό πρόβλημα;
 • Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

Η εξέταση της μάρτυρος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε τον μάρτυρα

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση από την πλευρά της υπεράσπισης Λιγνάδη τού φίλου του τέταρτου καταγγέλλοντος, ο οποίος έχει καταθέσει ότι ήταν «παρών» στον βιασμό του.

Ο συνήγορος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, απηύθυνε δεκάδες ερωτήσεις στον μάρτυρα, αμφισβητώντας τα όσα είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

 • Κούγιας: Έχετε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο, εκτός από τη μαρτυρία του Μ., του Σ. και του Π. (τέταρτος καταγγέλλων) ότι ήσασταν παρών;
 • Μάρτυρας: Το γεγονός έγινε. Ήμουν μπροστά, δεν χρειαζόταν να διαβάσω ή να μάθω κάτι.
 • Κούγιας: Ο μάρτυρας δεν έχει αναφέρει πουθενά το όνομά σας, παρά μόνον ότι ήταν παρών ένας φίλος. Έψαχναν να βρουν τον φίλο!
 • Πρόεδρος: Έχετε κάποια στοιχεία ότι ήσασταν εκεί;
 • Μάρτυρας: Την επόμενη μέρα έστειλα μια φωτογραφία στον Π. για να τον κάνω να μιλήσουμε.
 • Κούγιας: Ο Μ. και ο Σ. δεν αναφέρουν πουθενά ότι ήσασταν εκεί, πώς το εξηγείτε;
 • Μάρτυρας: Δεν έχω διαβάσει τις καταθέσεις τους. Δεν γνωρίζω γιατί δεν το ανέφεραν.
 • Κούγιας: Γιατί είναι κατασκευασμένα από την κα Κουρτέση. (Δικηγόρος τέταρτου καταγγέλλοντος).

Η δήλωση του πρώτου καταγγέλλοντος κατά του Δ. Λιγνάδη

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Γιάννης Βλάχος, ο οποίος πλέον εκπροσωπεί μόνο τον πρώτο καταγγέλλοντα, ανέγνωσε μία εκτενή γραπτή δήλωση στο δικαστήριο για λογαριασμό του εντολέα του, με την οποία διαμαρτύρεται για τον τρόπο εξέτασής του από το δικαστήριο και κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έγινα αποδέκτης πλείστων επιθετικών, προσβλητικών και εκφοβιστικών, παραπειστικών ερωτήσεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης με αποκάλεσε ''κοινό απατεώνα'' και με ανάγκασε να επιδείξω με το δάχτυλό μου την περιοχή των γενετικών μου οργάνων. Υπέστην επιθετική και εξευτελιστική μεταχείριση με την ανοχή της διευθύνουσας, που δεν απαγόρευσε εκφοβιστικές ερωτήσεις. Δεν με προστάτεψε, ούτε όταν επιδείχθηκαν φωτογραφίες μου από κοινωνικά δίκτυα. Ο κύκλος προσωπικών επιθέσεων και προσβολών αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των μαρτύρων. Είναι δικονομικώς ανεπίτρεπτη η εκφορά τέτοιων ερωτήσεων, επιχείρησε να με εξευτελίσει», αναγράφεται μεταξύ άλλων στη δήλωση που παραδόθηκε στην έδρα.

Ο Αλ. Κούγιας έκανε προσωπική μήνυση στον καταγγέλλοντα!

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης, με τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, να προχωρά σε προσωπική μήνυση κατά του πρώτου καταγγέλλοντος για συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι και ο κατηγορούμενος θα μηνύσει τον συγκεκριμένο μάρτυρα.

 • Αλέξης Κούγιας: Επικαλείται νομικό όρο απολύτου ακυρότητας της διαδικασίας. Δεν ξέρω ποιος του το έγραψε.
 • Γιάννης Βλάχος: Θέλω το λόγο επί προσωπικού. Δεν είμαστε αγράμματοι.
 • Αλέξης Κούγιας: Δεν υπάρχει απόλυτη ακυρότητα. Έπρεπε κατά τη διάρκεια που εντόπισε σχετικές ακυρότητες να το επισημάνει για να θεραπευτούν. Δεν αντέλεξε ποτέ. Σε ό,τι αφορά εμένα, εγώ μηνύω τον μάρτυρα για συκοφαντική δυσφήμιση. Το ίδιο και ο κ. Λιγνάδης και επιφυλάσσομαι να προσφύγω στο πειθαρχικό όργανο του ΔΣΑ. Αυτό που έγινε τώρα έχει σκοπό να πλήξει την αξιοπιστία του δικαστηρίου. Θίγεται η τιμή και η υπόληψη όλων.

Το δικαστήριο διέκοψε για αρκετή ώρα και, όταν επανήλθε, η πρόεδρος ρώτησε τον Γιάννη Βλάχο εάν με τη δήλωση διατυπώνει κάποιο αίτημα, με τον δικηγόρο να απαντά ότι επιφυλάσσεται.

 • Πρόεδρος: Εγχειρίσατε στο δικαστήριο μία δήλωση, που όμως δεν καταχωρείται στα πρακτικά εφόσον δεν συνοδεύεται από κάποιο αίτημα. Κάνετε κάποιο αίτημα;
 • Γιάννης Βλάχος : Επιφυλάσσομαι.
 • Πρόεδρος: Εδώ δεν υπάρχει κάποια πρόταση. Δεν είναι προς καταχώρηση. Θα παραμείνει εκτός δικογραφίας
 • Γιάννης Βλάχος: Επιφυλάσσομαι σε επόμενη δικάσιμο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ