Λέσβος: Πώς έφτασε στο σκληρό lockdown -Oι καταγγελίες για ανοιχτά καφενεία, τα κάλαντα και η χαλαρή τήρηση των μέτρων - iefimerida.gr

Λέσβος: Πώς έφτασε στο σκληρό lockdown -Oι καταγγελίες για ανοιχτά καφενεία, τα κάλαντα και η χαλαρή τήρηση των μέτρων

Λέσβος
Φωτογραφία: Shutterstock
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα για τη Λέσβο, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα του ολικού lockdown που ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού που παρατηρείται στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάσταση στο νησί ανησυχούσε ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα τις υγειονομικές Αρχές, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εισηγηθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μετά τα 23 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες (από 5 έως 12 Ιανουαρίου) ανακοινώθηκαν συνολικά 98 κρούσματα στη Λέσβο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά ημέρα:

 • 5 Ιανουαρίου: 10 κρούσματα
 • 6 Ιανουαρίου: 9 κρούσματα
 • 7 Ιανουαρίου: 10 κρούσματα
 • 8 Ιανουαρίου: 15 κρούσματα
 • 9 Ιανουαρίου: 14 κρούσματα
 • 10 Ιανουαρίου: 11 κρούσματα
 • 11 Ιανουαρίου: 6 κρούσματα
 • 12 Ιανουαρίου: 23 κρούσματα

Κάλαντα στη Λέσβο παρά τις απαγορεύσεις

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, μετά από αλλεπάλληλες επαφές με κατοίκους της Λέσβου, κατά τη διάρκεια των εορτών μεμονωμένες ομάδες ατόμων φαίνεται πως αδιαφόρησαν πλήρως για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Παραμονή Χριστουγέννων η Κοινότητα της Μόριας Λέσβου προσκάλεσε ανήλικα παιδία να ψάλουν τα κάλαντα με τη συνοδεία μάλιστα του Αϊ Βασίλη, τον οποίο υποδυόταν άτομο του κοινοτικού συμβουλίου, παρακούοντας τις κυβερνητικές εντολές», λέει στο iefimerida.gr κάτοικος του νησιού. Το κάλεσμα βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα της κοινότητας στο Facebook -που φέρεται να είναι επίσημη- και οι αναρτήσεις σε αυτήν είναι συχνές.

Κάλαντα παρά τις απαγορεύσεις στη Λέσβο
Κάλαντα παρά τις απαγορεύσεις στη Λέσβο / Φωτογραφία: Facebook / Κοινότητα Μόριας Λέσβου

Υπενθυμίζεται ότι τις σχετικές ανακοινώσεις με τα μέτρα των Χριστουγέννων είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στις 22 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα μέτρα φαίνεται να καταπατήθηκαν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν και πάλι ανήλικα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα, σύμφωνα με τον κάτοικο της Λέσβου που μίλησε στο iefimerida. Μάλιστα, αυτή τη φορά, κατά την ίδια πηγή, ο Αϊ-Βασίλης κατέφτασε... καβαλάρης. Σημειώνεται ότι το πλήθος στην πλειοψηφία φορούσε μάσκες, όμως οι επαφές μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικό οικογενειακό κύκλο ήταν πολλές.

Καταγγελία για ανοικτά μαγαζιά σε μικρά χωριά

Την ίδια ώρα, υπάρχει καταγγελία ότι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία) σε μικρά χωριά της Λέσβου ανοίγουν στα... κρυφά, με αρκετούς ηλικιωμένους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να συνωστίζονται, όπως συνέβαινε στην προ κορωνοϊού εποχή. Όπως λένε στο iefimerida.gr επιχειρηματίες της Λέσβου που κρατούν όλο αυτό το διάστημα κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματά τους και τηρούν τα μέτρα, μερικοί φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για τις υποδείξεις των ειδικών και τη δημόσια υγεία στον βωμό του κέρδους.

Τι λέει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Αναφερόμενος στην παραπάνω καταγγελία ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε ότι ενδεχομένως κάποιος σε κάποιο απομονωμένο χωριό να άνοιξε το κατάστημά του στιγμιαία, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη κανενός. Όπως είπε, σε επικοινωνία που έχει όλο αυτό το διάστημα και με τις αστυνομικές Αρχές, τα μέτρα τηρούνται στο νησί και οι έλεγχοι για την τήρησή τους είναι εντατικοί. «Είναι παρατραβηγμένο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κύτελης.

«Ο κόσμος συμμορφώνεται», συνέχισε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, υπογραμμίζοντας πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε μια κοινότητα του νησιού. Τέλος, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, αναφορικά με το πώς μπορεί να ξέφυγε η κατάσταση, ο κ. Κύτελης τόνισε: «Ίσως σε κάποια χωριά εκτός πόλης, λόγω του ότι δεν υπήρχε μεγάλη επιτήρηση, να ξέφυγε κάποια κατάσταση από εκεί. Πάντως το σύνολο του πληθυσμού τηρεί τα μέτρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα 23 κρούσματα χθες, τα 15 εντοπίστηκαν μόνο σε ένα χωριό της Λέσβου.

Τα μέτρα του αυστηρού lockdown στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (18/01) ισχύουν τα εξής:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τα σχολεία, τα οποία λειτουργούν κανονικά, και για την εργασία μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Τα καταστήματα τροφίμων παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 17:30.

Επίσης προβλέπεται:

 • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ