Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024-2025 - iefimerida.gr

Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024-2025

Ευθύμιος Λέκκας
Ευθύμιος Λέκκας © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Τουρκία, μετά και από τις χθεσινές τρεις απανωτές δονήσεις στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την πλούσια μετασεισμική ακολουθία», επισήμανε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέκκας: Δύο ζώνες σε ενεργοποίηση

Και συνέχισε: «Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη από τη Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και βεβαίως θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια η ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

»Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας. Επίσης δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Nα έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».

Λέκκας για σεισμό σε Κωνσταντινούπολη

Για τον αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί έως το 2024 – 2025, ανέφερε ο κ. Λέκκας. «Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Όμως το συνειρμικό ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, γιατί το 1999 είχαμε μετά τον σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι. Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Λέκκας για Ελλάδα

Ερωτηθείς για το πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα, με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας παρατήρησε ο Ευθύμιος Λέκκας «Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τις κατασκευές. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος.

»Έχουμε θέσει -μετά τη σύσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή- δέκα προτεραιότητες οι οποίες αρχίζουν ουσιαστικά με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιος ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ελέγχους οι οποίοι θα επεκταθούν στη συνέχεια και στα ιδιωτικά κτίρια. Πρόκειται για δράσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

»Είναι δράσεις οι οποίες αφορούν την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και την ενσωμάτωση αυτής της δράσης μέσα στους επερχόμενους Ευρωκώδικες που θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο για τη δόμηση των κατασκευών. Δράσεις εκπαίδευσης ενημέρωσης. Δράσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται τώρα. Είναι δέκα δράσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Όλες αυτές τις δράσεις θα τις εξετάσουμε αύριο στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ