Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας» -Οι τρεις παράγοντες που «φουντώνουν» τη φωτιά - iefimerida.gr

Λέκκας: Πώς προκαλείται το «φαινόμενο της καμινάδας» -Οι τρεις παράγοντες που «φουντώνουν» τη φωτιά

Ευθύμιος Λέκκας
Ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και βεβαίως πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω, για να δημιουργηθεί το φαινόμενο της καμινάδας.

Η μεγάλη αναζωπύρωση τα ξημερώματα στην Πάρνηθα στάθηκε αφορμή για τους ειδικούς να μιλήσουν για το φαινόμενο της καμινάδας, εννοώντας ότι μέσα σε λίγα λεπτά φουντώνει το μέτωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέκκας για τους τρεις παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ' αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες» είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.

Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή.

Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο της καμινάδας διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ