«Καμπανάκι» κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω και του επικείμενου καύσωνα, που θα διαρκέσει για μέρες, κρούουν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Ενώ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιώντας περιπολίες από αέρος και εδάφους.
«Δημιουργούνται συνθήκες για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές»
«Έρχονται δύσκολες μέρες τόσο από πλευράς θερμοκρασιών όσο και κινδύνου πυρκαγιών», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θέλοντας να εφιστήσει την προσοχή τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και στους πολίτες.
Όπως αναφέρει, «οι αυξημένες θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ξεραίνει την καύσιμη ύλη στα δάση, τα κάνει εξαιρετικά εύφλεκτα και μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά ακόμη και αν δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η πολιτεία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ώστε να μην συμβούν καταστροφικές πυρκαγιές σαν και αυτές στην Αττική, τον Έβρο κ.α. «Μόνο στην περιφέρεια Αττικής τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε χάσει το 38% των δασών. Πάνω από 1/3. Πρόκειται για συγκλονιστικό αριθμό».
«Η κλιματική κρίση τρέχει πιο γρήγορα από εμάς»
Ο Καθηγητής σημειώνει πως η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της περισσότερα δεδομένα από ποτέ: δορυφορικές εικόνες, επίγειες μετρήσεις, μοντέλα πρόγνωσης υγρασίας στα δάση. Όμως, η συλλογή στοιχείων δεν είναι αρκετή. «Πρέπει όλοι, φορείς της πολιτείας και επιστήμονες να συνεργαστούν στενά απέναντι στη νέα κλιματική πραγματικότητα. Οι υπηρεσιακοί φορείς θα πρέπει να εντάξουν την επιστήμη στη διαδικασία πρόληψης.», λέει με νόημα.
Και συνεχίζει: «Έχουμε εργαλεία να προβλέψουμε προς τα που θα πάει μια πυρκαγιά όταν ξεκινήσει. Υπάρχει πολλή επιστημονική δουλειά που είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητη γιατί μπορεί να βοηθήσει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια πυρκαγιά. Η κλιματική κρίση τρέχει πιο γρήγορα από εμάς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρούμε και να μην χρησιμοποιούμε ότι έχουμε διαθέσιμο».
Στη Μεσόγειο οι θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή
Η Μεσόγειος είναι παγκόσμιο hotspot της κλιματικής κρίσης, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή», προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, «Ζούμε πλέον νύχτες χωρίς δροσιά. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς. Αυτό δημιουργεί αδιάκοπο θερμικό στρες για τον πληθυσμό. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχει μία επιτάχυνση του φαινομένου την οποία και παρακολουθούμε. Η επιτάχυνση τα τελευταία 4 χρόνια μπορεί να είναι παροδική. Παρόλα αυτά οι μέσοι όροι θερμοκρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ανέβει και φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί».
Και για όσους υποστηρίζουν ότι είχαμε και στο παρελθόν καύσωνες και άρα γιατί γίνεται τώρα τόσος ντόρος, ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σπεύδει να τονίσει ότι δεν είναι το ίδιο.
«Πάντα είχαμε καύσωνες στην Ελλάδα αλλά πλέον έχουμε δυο σημαντικές διαφορές. Πρώτον, οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν ανέβει αισθητά και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία μετάβαση σε μια νέα κλιματική κατάσταση. Πάνω από 2 βαθμούς σε κάποιες περιοχές που είναι μια πολύ σημαντική απόκλιση. Και δεύτερον οι καύσωνες, η ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας γίνονται πιο συχνοί. Ειδικά την τελευταία τετραετία έχουμε συνεχώς πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας και όχι μόνο στη χώρα μας. Σε όλη τη Μεσόγειο και σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες», καταλήγει.