Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Λεμεσό, μία από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Κύπρου, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Το κρίσιμο μέτωπο της φωτιάς, αυτό στην περιοχή του Ομόδους, έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις στην ορεινή Λεμεσό αντιμετωπίστηκαν και σήμερα Παρασκευή,από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούν πέντε πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίστηκαν μικρές αναζωπυρώσεις εν τι γενέσει τους παρά τις κοινότητες Πάνω Κυβίδων, Άλασσας, Ζανακιάς και Ομόδους», αναφέρει ο κ. Κεττής σε ανάρτησή του στο Χ.
Καθοριστική, σημειώνει, «υπήρξε η συμβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Εθνικής Φρουράς που περιπολούσαν και χαρτογραφούσαν την πυρκαγιά».

Δύο ισραηλινά C-130 «ασφάλισαν» την οριοθέτηση
Επίσης σημαντική, όπως γράφει το sigmalive, ήταν η συνδρομή των δύο ισραηλινών αεροσκαφών τύπου C-130. Γύρω στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποίησαν τέσσερις επιτυχείς ρίψεις συνολικά 34 τόνων επιβραδυντικού υλικού, σε κομβικά σημεία βόρεια του Ομόδους και περιμετρικά του Τροόδους. Στόχος, η αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς το κρατικό δάσος.
Όπως δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, μετά τις ρίψεις, τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους στο Ισραήλ.
Το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απογειώθηκαν πέντε πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης και επιχειρούν περιμετρικά της πυρκαγιάς για καλύτερη οριοθέτηση ή εκεί που κρίνεται αναγκαίο κατόπιν αξιολόγησης.
Επιχειρησιακά έτοιμοι οι Έλληνες δασοκομάντος
Επειδή προβλέπεται να αυξηθούν σταδιακά και πάλι οι άνεμοι σήμερα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν όλες στις θέσεις τους και μετακινούνται αναλόγως.
Στο μεταξύ στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων για κατάσβεση των πυρκαγιών στον Ύψωνα βρίσκονται από σήμερα 26 δασοκομάντος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα, όπου και ενημερώνονται από τον αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο.

Υπενθυμίζεται η αποστολή των επίγειων δυνάμεων από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ο οποίος ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).
Από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της Κύπρου
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Μαλλιά το μεσημέρι της Τετάρτης καταγράφεται πλέον ως μία από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της Κύπρου. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι απανθρακώθηκε στο όχημά του καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες και δεκάδες άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά.


Δεκάδες είναι επίσης τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την επόμενη ημέρα στη ζωή των Κυπρίων.

Ο απολογισμός σε επίπεδο χλωρίδας είναι επίσης αποκαρδιωτικός. Η φωτιά κατέκαψε πέραν των εκατό είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μερικές ώρες, με αποτέλεσμα να καταστεί η δεύτερη καταστροφικότερη στα χρονικά, μετά την πυρκαγιά στη Λεύκα της Πάφου, το μακρινό 1974. Όπως γράφει το reporter.com.cy, η έκταση αυτή είναι ανάλογη με το εμβαδό της πρωτεύουσας Λευκωσίας.
