Κορωνοϊός: «Αισιοδοξία για αποτελέσματα από το εμβόλιο τον Οκτώβριο» | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: «Αισιοδοξία για αποτελέσματα από το εμβόλιο τον Οκτώβριο»

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς
Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI, POOL SOOC

Ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν μία ώρα η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τα νεότερα από την πανδημία, ενώ, όπως είπε, από τα 206 νέα κρούσματα, τα 97 καταγράφονται στην Αττική και 29 στη Θεσσαλονίκη. «Από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν ελεγχθεί 96.346 δείγματα, εκ των οποίων το 1,46% είναι θετικό στον κορωνοϊό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Οπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Τσιόδρας: «Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές»

Κλείνοντας ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Οπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Οπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τι δείχνουν έρευνες για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φέρει σημαντικά ευρήματα στη διαμόρφωση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων το 40% των ασθενών».

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα», τόνισε.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα σχολεία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε, σε έρευνα στη Βρετανία, σε 651 παιδιά που νόσησαν από τον ιό, επιβεβαιώθηκε η μικρή πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως η επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα, αν τα δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους περιοχές. Οπως είπε, ωστόσο, «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού».

Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού, αρκεί να γίνεται σωστά, να είμαστε εκπαιδευμένοι γι’ αυτό, τόνισε ο λοιμωξιολόγος. Η μάσκα περιορίζει τη διασπορά, είπε, και προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF ως ένα μέρος των μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον τρόπο αυτόν θα προλάβουμε τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και τη γρίπη. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει ακόμη περισσότερο τους άλλους. Μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία», είπε.

Οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα της χρήσης μάσκας

Ο λοιμωξιολόγος παραδέχθηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Οπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη», είπε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης, θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών», ανέφερε.

«Με ένα σωστό εμβόλιο θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα»

«Αν φερθούμε σωστά, θα έρθει το εμβόλιο, θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, που κι εμένα δεν μου αρέσει», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που σημείωσε για τη μάσκα χαρακτηριστικά: «Τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δύο όψεις τη μάσκα. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για λίγο στις κοινωνικές μας δραστηριότητες […], από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλοντας να απαντήσει στις φωνές που σημειώνουν πως στο παρελθόν η επιτροπή δεν ήταν υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως από τον Απρίλιο οι οδηγίες άλλαξαν. «Με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και η επιτροπή μας υιοθέτησε τις νέες πρακτικές» είπε και αποκάλυψε πως και τότε οι απόψεις των ειδικών στην Ελλάδα είχαν μοιραστεί αναφορικά με τη χρήση ή όχι της μάσκας.

«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα καλά ελεγμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν αυτοί οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα και να δούμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά», σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι ταπεινά πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί», είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Να ζητούμε λύσεις με βοήθεια από τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες. Η εσωτερική μας φωνή και η συνείδηση θα παραμένουν οι κριτές μας».

Χαρδαλιάς: Να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη

«Αναπροσαρμόζεται η τακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Ακόμα και στο ζήτημα των σχολείων κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της τακτική. Πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών, η πολιτεία να ακούει αυτές τις εισηγήσεις και οι πολίτες με τη σειρά τους να υπακούν. Ετσι έχουμε καταφέρει ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι μάσκες στα σχολεία είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».

Ανοίγουν οι λαϊκές σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών σε περιοχές που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα (χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης). Αυτό θα γίνει με συμμετοχή μόνο του 50% των πωλητών κάθε προϊόντος και με απόσταση πέντε μέτρων ανά πάγκο. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Στο συγκεκριμένο καθεστώς βρίσκονται το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

207 νέα κρούσματα τη χώρα

Προ ολίγου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ οι νέοι θάνατοι ανέρχονται σε 5. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 38.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία στη χώρα μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ