Κορωνοϊός: Τι απαντά ο Τσιόδρας για την ανάπτυξη ανοσίας κατά του ιού και τους αντίστοιχους ελέγχους στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι απαντά ο Τσιόδρας για την ανάπτυξη ανοσίας κατά του ιού και τους αντίστοιχους ελέγχους στην Ελλάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό/ Φωτογραφία: INTIME News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατα, μελέτη στην Κίνα έδειξε πως στην πλειοψηφία τους τα αντισώματα σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, εμφανίζονται σε 15 μέρες  από την έναρξη της μόλυνσης.

Για την έρευνα αυτή και για το αν έχει γίνει αντίστοιχη έρευνα στην Ελλάδα, ρωτήθηκε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος ανέφερε πως οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο εξωτερικό, δεν αποτελούν αξιόπιστα στοιχεία, προς το παρόν, για το αν όντως τα 2/3, όπως δείχνει η κινεζική έρευνα, των ασθενών, ανέπτυξαν στην πορεία ανοσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαίνεται ότι όντως υπάρχει μία ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία. Για τη μακροπρόθεσμη ανοσία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Και αυτή γίνεται με ειδικές τεχνικές αντισωμάτων, για τις οποίες σας μίλησα. Δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί όσον αφορά στην αξιοπιστία τους, παρόλα αυτά χθες το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε ένα σημαντικό αριθμό από αυτά τα τεστ σε μία φάση δοκιμών, η οποία θα μας δείξει τη αξιοπιστία τους», είπε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχουν τεστ, που μετά την 11η, 12η ημέρα, τις δύο βδομάδες, λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Αυτά τα τεστ, εάν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανένα και να λέει ότι αυτός το πέρασε. Τέτοιο τεστ δεν υπάρχει ακόμα. Και φυσικά και οι Κινέζοι που τα έχουν δοκιμάσει, δίνουν αυτό που ονομάζουμε ευαισθησία και ειδικότητα στα τεστ, δηλαδή τα πόσα είναι θετικά από αυτά που έχουν τον ιό και πόσα είναι αρνητικά από αυτά που δεν έχουν τον ιό. Δεν μπορούμε να πούμε με μαθηματική ακρίβεια αν το τεστ σε αυτό τον πληθυσμό που έγινε με το κινέζικο τεστ αντισωμάτων είναι αξιόπιστο, παρά μόνο ότι δείχνει την αξιοπιστία του τεστ που χρησιμοποιήθηκε. Μπορεί άλλο τεστ, με καλύτερη ακρίβεια, να έδινε άλλα αποτελέσματα και να ανίχνευε περισσότερο τους θετικούς», συμπλήρωσε κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Τσιόδρας: Δοκιμάστηκαν τεστ στην Ελλάδα

Οσον αφορά το αν έχει γίνει αντίστοιχος έλεγχος στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος απάντησε πως έχουν δοκιμαστεί κάποια τεστ, αλλά ακόμη είναι στο αρχικό τους στάδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ναι, έχουν δοκιμαστεί κάποια, πολύ αρχικά στάδια ακόμα, στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς και από μικρές ερευνητικές ομάδες. Φαίνεται ότι και αυτά έχουν την ευαισθησία τους και την ειδικότητά τους, η οποία δεν είναι το 100%. Και όσο περνάει ο καιρός, θα ξέρουμε περισσότερα για το ποιο θα είναι ένα από τα αξιόπιστα τεστ. Αυτές ήταν και οι προδιαγραφές που έβαλε η Επιτροπή μας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, να έχει δηλαδή τη σφραγίδα και των διεθνών οργανισμών, αλλά και μία υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα», σημείωσε.

Τσιόδρας: Εντός του μήνα ακόμη πιο αξιόπιστα τεστ για την ανοσία

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο ιατρικός κόσμος είναι στην φάση που «προσπαθεί να βρει αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα μας δείξουν καλύτερα την επιδημιολογική πορεία του ιού σε μία χώρα. Νομίζω πολύ γρήγορα, η πρόβλεψή μου είναι εντός του επόμενου μήνα, θα έχουμε τέτοια τεστ καλύτερα, πιθανώς, από το τεστ που δοκίμασαν οι Κινέζοι συνάδελφοι».

«Περιμένουμε πολλά από αυτό τον τομέα και από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Σιγά-σιγά μαζεύουμε και τα δικά μας δεδομένα, έχουμε ανθρώπους που είχαν θετική PCR για τον ιό και είχαν θετικά και υψηλά τα IGG αντισώματα, αυτά που δείχνουν την ανοσία και κάποιους τους οποίους τους έχασε το τεστ. Και εμείς δοκιμάσαμε κάποια κινέζικα τεστ, αλλά θα υπάρξουν και άλλα τεστ στην αγορά και θεωρώ ότι όσο περνάνε οι εβδομάδες θα έχουμε και περισσότερη πληροφορία. Σίγουρα όμως αυτό που καταλήγουν όλοι, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, είναι ότι αυτή τη στιγμή το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο για τη διάγνωση της νόσου και τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο επιδημιολογικά, για την καταγραφή και στην επόμενη φάση της πανδημίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ