Θεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει -Συζητείται τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό - iefimerida.gr

Θεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει -Συζητείται τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό

Θεοδωρίδου Θεμιστοκλέους ενημέρωση COVID
Η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη συζήτηση για τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε για την αύξηση που παρατηρείται στα ραντεβού για των πρώτη δόση τις τελευταίες επτά ημέρες, κάνοντας λόγο για πάνω από 200.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νωρίτερα 6.950 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 551 ενώ κατέληξαν 72 συμπολίτες μας.

Θεοδωρίδου: «Ο κορωνοϊός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα γίνει ενδημικός»

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε αρχικά πως «έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, έχουμε αρκετή γνώση και εμπειρία. Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα γίνει ενδημικός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα εμβόλια, τονίζοντας πως ανταποκρίθηκαν στον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν και είναι αποτελεσματικά και κατά της παραλλαγής Δέλτα», επισημαίνοντας πως ο αναμνηστικός εμβολιασμός έχει ως στόχο την ενίσχυση ανοσίας και τη μεγαλύτερη διάρκειά της, ενώ όπως εξήγησε, «βασικός πυλώνας της διαδικασίας είναι η πρώτη δόση».

Επίσης, μίλησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, «που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας», τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων. Ακόμη, τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μίλησε για τις παρενέργειες των εμβολίων, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι «συχνότερες, δηλαδή αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν, όπως είναι πόνος στο χέρι».

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια μελέτη για γυναίκες έγκυες με κορωνοϊό, τονίζοντας πως βρέθηκαν αντισώματα στον ορό του αίματος και της μητέρας και του εμβρύου αλλά και στο μητρικό γάλα και το σάλιο του βρέφους, στέλνοντας το μήνυμα πως «ο μητρικός θηλασμός προστατεύει».

Θεμιστοκλέους: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έκανε την εβδομαδιαία σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως είπε, στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών και στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.

Στη συνέχεια έδωσε στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα για τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα:

 • Από την ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω, το 76,6% έχει εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, το 75,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, το 87,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, το 82,3% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών, το 85% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, το 82% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, το 78,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, το 76,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, το 73,2% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, το 67,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, το 68,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, το 68,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, το 65,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί το 44%.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, έχει εμβολιαστεί το 27,8%.

«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης», όπως ανέφερε. Για αναμνηστική δόση «είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε, στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 17.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 15.1800 πολίτες.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19, για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Προϋπόθεση, όμως, για τη χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ένας μήνας από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, σημείωσε ότι 281 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία - και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6.269 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.679 στα ιατρεία και περίπου 3.598 εμβολιασμοί κατ' οίκον.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για την κατανομή των ραντεβού της πρώτης δόσης ανά περιφέρεια, λέγοντας πως υπάρχει μια ομοιομορφία σε αυτό. Οσον αφορά τις ηλικίες, οι νεότερες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που εξηγείται σε έναν βαθμό από το ότι οι μεγάλες ηλικίες έχουν ξεπεράσει το 80%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να γίνει, ειδικά φέτος που βλέπουμε να υπάρχουν περιστατικά γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Πρόσθεσε πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο της Covid, δεν χρειάζεται να περάσουν μεσοδιαστήματα από κάθε εμβόλιο.

Δείτε live:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ