Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες για να μη γίνουμε Ιταλία -Τι λένε για ενδεχόμενο lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες για να μη γίνουμε Ιταλία -Τι λένε για ενδεχόμενο lockdown

Κορωνοϊός / πολίτες περπατούν στους δρόμους της Αθήνας με μάσκες
Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πανδημία / Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πλέον κρίσιμη φάση, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, μπαίνει η Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εφιαλτικές συνέπειες στην περίπτωση μη απόδοσης των μέτρων.

Μετά το χθεσινό τρομακτικό ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση ώστε να βρουν τρόπους ανακοπής της διασποράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη δραματική έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα ακολούθησε σήμερα η προειδοποίηση του καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι «μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα (…) και να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου».

Δερμιτζάκης: Είμαστε 2–3 βδομάδες πίσω από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δεν φτάνει», ξεκαθάρισε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

«Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία (σ.σ.: που μαστίζεται ξανά από τον κορωνοϊό) τον Μάρτιο. Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορεί να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID. H Ελλάδα βρίσκεται απόλυτα στην πορεία που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν από δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να φύγει ο ιός», διευκρίνισε. Παρά ταύτα, σε εκείνο το σημείο είπε ότι «έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα, από 600 κάτι σε 1.259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαρρηγιάννης: Το καλό και το «μαύρο» σενάριο για την εξέλιξη της επιδημίας

Για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγγιάνης επισήμανε ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό, ενώ τόνισε πως ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δύο μήνες.

«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι, μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400», υπογράμμισε.

Για τις επόμενες μέρες ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας», προσέθεσε.

Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τον ίδιο ρυθμό, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση, αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα 21-26 Νοεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γρίφος» η εστίαση

Σε αυτό το σενάριο, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο ριζικές παρεμβάσεις από την πολιτεία. Μια από τις δυνατότητες που υπάρχουν, όπως είπε, είναι ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση–διασκέδαση, μέτρο που θα έχει οικονομικές συνέπειες, παρατήρησε.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση κρίσιμων υποδομών (ΜΜΜ, σχολεία, γηροκομεία, επιχειρήσεις, νοσοκομεία) με συσκευές καθαρισμού αέρα, που μειώνουν έως και κατά 70% το ιικό φορτίο.

Μίνα Γκάγκα: Μας τρομάζουν τα νούμερα

Στην εκπομπή του MEGA μίλησε και η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία τόνισε ότι «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο, αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γιατί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα μικρά νοσοκομεία και στις μονάδες της περιφέρειας. Ερωτηθείσα, πάντως, αν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται πολύ περισσότερα τεστ, η κυρία Γκάγκα απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού γίνεται αντιληπτή στα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των περιστατικών, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσιόδρας: Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που εμφανίστηκε εκτάκτως στη χθεσινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πιέζεται, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμώξεις», τόνισε και προσέθεσε ότι «η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες».

Ο καθηγητής Τσιόδρας παραδέχθηκε πως τα πράγματα σήμερα είναι «σαφώς χειρότερα. Το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες όταν δεν υπάρχει ανοσία» και σημείωσε ότι «έχουμε δύο εβδομάδες για να αναστρέψουμε την εικόνα». Σε εκείνο το σημείο επισήμανε ότι κουράζει πλέον η λέξη «ευθύνη» και προσέθεσε:

«Είναι η ώρα της συνείδησης, να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόσιαλος: Οχι σε νέο lockdown, μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό

Στην επιθετική έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποστήριξε πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού. «Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του London School of Economics, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.

«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown», συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ