Κορωνοϊός -Μερική σταθεροποίηση, αλλά στο 86% η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Μερική σταθεροποίηση, αλλά στο 86% η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19 / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τάσεις σταθεροποίησης και ίσως και μικρή πτώση στα κρούσματα κορωνοϊού διαπιστώνουν οι ειδικοί, όπως καταγράφηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας με τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οπως ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τα σημερινά κρούσματα ανέρχονται στα 1.388, 549 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ στους 84 ανέρχονται οι νεκροί. Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown στο τέλος του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται.

Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.004 νεκρούς από κορωνοϊό. Ολα αυτά ενώ συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες πανελλαδικού lockdown και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (μόνο χθες υπήρχε κάποια κάμψη), ενώ τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία.

Βίντεο: Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας

Σταθεροποίηση, αλλά όχι όση αναμέναμε

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 549 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας. Τέλος, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε την ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, καθώς σημειώνεται 86% πληρότητα κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 81% στην Αττική, 99% στη βόρεια Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για μια σταθεροποίηση, ίσως και μείωση τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας όμως σαφές πως δεν μειώνονται με τον τρόπο που θα περιμέναμε.

Μεγάλη παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού

Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, συνέχισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του», είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι τα 80 έτη», είπε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, η οποία ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από τον κορωνοϊό. Επίσης, μόνο μέσα στον Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 ετών διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Μέλημα η φροντίδα του ΕΣΥ, λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται όχι μόνον από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε, και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε, και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη που πιέστηκαν από την πανδημία.

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί. Δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός», σημείωσε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου.

Τα πολλαπλά μέτρα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία», σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, όπως είπε. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως δύο εβδομάδες νωρίτερα καταγράφηκαν 4.500 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα 4.300, γεγονός που δείχνει τάση μείωσης και σταθεροποίησης. Παράλληλα, σταθεροποίηση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 400 την ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης: Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων

«Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Οπως γνωστοποίησε, εκ των 1.388 κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 88 κρούσματα εντοπίζονται στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα.

Οπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα. «Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό», τόνισε.

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 ετών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας. Ο επιδημιολόγος επισήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης, που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης: Σημάδια υποχώρησης στην Ευρώπη

«Η πανδημία Covid-19 ξεπερνά πλέον τις 59.000.000 διαγνώσεις, ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650.000 ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε o Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11.000 θανάτους ανά ημέρα», πρόσθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία, έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, με 15.500.000 διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης, με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί. «Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες», τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ