Κορωνοϊός: Σχεδόν τα μισά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα -«Αγκάθι» η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Σχεδόν τα μισά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα -«Αγκάθι» η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Θεσσαλονίκη
Παραμένει ανησυχητική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις «κόκκινες» περιοχές να αποτελεί τον Νο1 ανασταλτικό παράγοντα για την ανάσχεση της μετάδοσης.

Την τελευταία ημέρα, από τα 1.165 κρούσματα κορωνοϊού, τα 475 εντοπίζονται στις Βόρειες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, καθώς χθες η Π.Ε. της συμπρωτεύουσας ήταν η μόνη με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, καθώς έφτασε τα 195 περιστατικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, τον αριθμό μολύνσεων στη Λάρισα, που την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 80 κρούσματα και η οποία συμπεριλαμβάνεται στις «κόκκινες» περιοχές (επίπεδο 4) στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης, τότε αποδεικνύεται ότι σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα την τελευταία ημέρα αφορά στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

«Αγκάθι» η χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.

Πιέζεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid, ενώ πάνω από το 95% αφορά σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Την ίδια ώρα, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 57 και στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 241.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σύνολο της επικράτειας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν 163 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, ενώ τα εξιτήρια περιορίστηκαν σε 125. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 69,2%.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη και περιοχές στη Β. Ελλάδα

Οι ειδικοί θέλοντας να βάλουν «φρένο» στη διασπορά, αποφάσισαν να τεθούν μέτρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς τέθηκαν εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Το πρώτο βράδυ του μίνι lockdown, η Θεσσαλονίκη ήταν έρημη πόλη, καθώς από τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί, ενώ όλη την ημέρα ισχύ η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βατόπουλος: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε το πρωί της Κυριακής στο OPEN, πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να μπορέσει να προστατευτεί και πως τα «όπλα» μας είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, το εμβόλιο και τα τεστ.

«Αυτή τη στιγμή στα 5 εκατ. εμβολιασμούς έχουμε μία, δυο σοβαρές παρενέργειες, αλλά στα 10 εκατομμύρια πληθυσμού πλησιάζουμε τους 15.000 νεκρούς. Είναι συντριπτικά τα νούμερα» είπε ο καθηγητής.

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή κατάσταση» είπε ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με την εικόνα στη βόρεια Ελλάδα. «Να υπενθυμίσω ότι έχουμε τρία όπλα, που είναι το εμβόλιο προφανώς, τα μέτρα ατομικής προστασία που δεν πρέπει να τα υποβαθμίζουμε και είναι και τα τεστ αντιγόνου» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν τη συμβολή των εμβολίων

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής φαρμακολογίας Α. Γραβάνης εξήγησε πως ο χρόνος που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενδεχομένως να είναι στις αρχές του επόμενου έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν, 41 φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία και 57 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβιώσουν» είπε ο κ. Γραβάνης αναφερόμενος σε στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η Πορτογαλία με 85% πλήρως εμβολιασμένους, η Γερμανία με κοντά στο 68% πλήρως εμβολιασμένους έχουν ανά εκατομμύριο κατοίκους η πρώτη, 2 νεκρούς και η δεύτερη 4. Αντίθετα η Βουλγαρία και η Ρουμανία που έχουν 28% και 16% εμβολιασμένους αντίστοιχα έχουν 45 και 58» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ