fbpx Κορωνοϊός: Πώς γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως -Αλλιώς για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, αλλιώς για το Δημοτικό | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
TEAMS, ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Κορωνοϊός: Πώς γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως -Αλλιώς για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, αλλιώς για το Δημοτικό

Δασκάλα κάνει μάθημα εξ αποστάσεως
13|03|2020 | 22:00
Μάθημα εξ αποστάσεως

Ωρα 11:00 το πρωί και στο προαύλιο του σχολείου δεν υπήρχε κανείς. Τα παιδιά βρίσκονται σπίτι τους εξαιτίας του κορωνοϊού και τίποτα στο σχολείο δεν θυμίζει ημέρες Μαρτίου με φωνές, γέλια και γκρίνια ότι ξεκινάει το μάθημα.

Ή μήπως όχι; Μέσα σε μία τάξη μπορεί να μην υπήρχαν μαθητές αλλά το μάθημα είχε αρχίσει, πριν λίγα λεπτά. Οι δάσκαλοι των Εκπαιδευτηρίων Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου είχαν πάρει τις θέσεις τους και αυτή τη φορά δεν άνοιξαν τετράδια και βιβλία, αλλά υπολογιστές. Η διδασκαλία εξ αποστάσεως είχε ήδη ξεκινήσει...

Εχοντας μια μικρή ιδέα για το πώς μπορεί να γίνεται η διδασκαλία εξ αποστάσεως, έκατσα και παρακολούθησα τη διαδικασία, θέλοντας να μάθω περισσότερα για το πώς μαθητές και δάσκαλοι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τη διδακτική ύλη και να προχωρήσουν με έναν εντελώς νέο, διαφορετικό τρόπο, για τα ελληνικά δεδομένα, το μάθημά τους.

Teams: Το εργαλείο που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία εξ αποστάσεως

Πριν, όμως, γίνει αυτό με πληροφόρησαν για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να μάθω πως θα πραγματοποιηθεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Τα Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου, γνωρίζοντας ότι η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και λειτουργεί επικουρικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους χρησιμοποιούν εργαλεία του Office365 της Microsoft. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί λογαριασμοί Office365 για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας δίνοντας έτσι πρόσβαση σε μια πληθώρα υπηρεσιών όπως το Sway, Power Point Online, Teams, OneNote, Classnotebook, Forms, Microsoft Educator Community, Skype, Minecraft και FlipGrid.

Δασκάλα επικοινωνεί με τους μαθητές της μέσω λάπτοπ
Δασκάλα επικοινωνεί με τους μαθητές της μέσω λάπτοπ

«Η έντονη χρήση των παραπάνω εφαρμογών και πλατφόρμων προσφέρει τεράστια οφέλη εκ των οποίων αξίζει να αναφέρουμε ότι βελτιώνουν αισθητά την εμβάθυνση της ύλης από τους μαθητές μας ενισχύοντας την ανακαλυπτική μάθηση, αυξάνουν την ενεργή συμμετοχή τους μέσα στην τάξη, τους επιτρέπει να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, διευκολύνει τον διαμοιρασμό σχεδίων μαθημάτων και την υιοθέτηση εναλλακτικών διαδικασιών αξιολόγησης διαδικτυακής μορφής που υπηρετούν την διαφοροποιημένη διδασκαλία», μου εξηγεί η Στέηβη Λιναρδάτου, καθηγήτρια Μαθηματικών και expert educator της Microsoft.

Τώρα, με τα σχολεία κλειστά και την εξ αποστάσεως διδασκαλία το Teams είναι το εργαλείο που ενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Συγκεκριμένα η πλατφόρμα Teams μας επιτρέπει να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με μαθητές μας και συναδέλφους μέσα σε ένα ψηφιακά προστατευμένο περιβάλλον τάξης. Μέσα σε αυτήν την πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί ομάδες για τους εκπαιδευτικούς και τα τμήματά τους και αντίστοιχα ηλεκτρονικά σημειωματάρια OneNote τα οποία ονομάζονται Classnotebooks», αναφέρει.

Δασκάλα κάθεται σε θρανίο
Η επικοινωνία είναι άμεση, οι ασκήσεις λύνονται και το μάθημα προχωρά

Κορωνοϊός: Πώς γίνεται, όμως, η διδασκαλία εξ αποστάσεως

Όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου συνδέθηκαν online σε κλήση με τους εκπαιδευτικούς τους και συμμετείχαν στο αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα μαθημάτων εξ αποστάσεως του σχολείου, σε διαδικασίες σύγχρονης εκπαίδευσης. Εκαναν επαναλήψεις και προσέγγισαν νέες έννοιες και διδακτικές ενότητες, συνομιλώντας ζωντανά με τους εκπαιδευτικούς τους. Μια διαδικασία που φάνηκε εύκολη τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι

Παράλληλα, οι μαθητές έλαβαν σημειώσεις, διόρθωσαν ασκήσεις καθηκόντων και αντάλλαξαν εργασίες μέσω του ηλεκτρονικού τετραδίου Classnotebook. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό τετράδιο το οποίο έχει ήδη δομηθεί με κάποιες έτοιμες ενότητες που έρχονται αυτόματα ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας τάξης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε όλα τα βασικά μαθήματα ανά τάξη και όλες τις ξένες γλώσσες.

Ασκήσεις μαθηματικών
Ασκήσεις μαθηματικών

Την ίδια ώρα, τα τμήματα των τάξεων Γ’, Δ’, Ε’ & ΣΤ’ του λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά με μία διαφορά καθώς αξιοποιήθηκαν διαδικασίες ασύγχρονης εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Μελαχρινή δασκάλα σε θρανίο
Συνομιλώντας με μαθητές εν ώρα μαθήματος

Στα πιο μικρά παιδιά, δηλαδή, στα τμήματα της Α’ & Β’ τάξης στάλθηκαν φύλλα εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή, για να τα τυπώσουν, να εργαστούν σε αυτά και να τα επιστρέψουν ολοκληρωμένα σε ηλεκτρονική μορφή στους εκπαιδευτικούς τους. Αλλά ούτε και τα νηπιάκια έμειναν στο σπίτι χωρίς… δουλειά… Τα σχολικά λεωφορεία μοίρασαν έγχρωμο, έντυπο υλικό για δημιουργική απασχόληση!

Το μάθημα τελείωσε… Οι εκπαιδευτικοί έκλεισαν τα λάπτοπ και θα ανοίξουν, ξανά, την επόμενη ημέρα. Μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά, αλλά το μάθημα εξ αποστάσεως είναι στον «αέρα».

«Η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή»

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία, σίγουρα, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν εργαλεία τα οποία ναι μεν αξιοποιούσαν συχνά, αλλά δεν βασίζονταν σε αυτά σε όλο το πλάνο του μαθήματος. Η πρώτη εμπειρία φαίνεται ότι θα τους μείνει αξέχαστη!

«Η πρόκληση για εμάς τους εκπαιδευτικούς ήταν πολύ μεγάλη, καθώς μπήκαμε στη διαδικασία να εφαρμόσουμε εργαλεία τεχνολογίας στην εκπαίδευση για τα οποία έχουμε επιμορφωθεί και τα  χρησιμοποιούσαμε συχνά υποστηρίζοντας  τον προγραμματισμό μας, αλλά πλέον εκ των πραγμάτων, βασίσαμε όλο το πλάνο διδασκαλίας πάνω σε αυτά και η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή, τόσο για εμάς όσο και για τους μαθητές μας», αναφέρει η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων κα Αρετή Βελή.

Η δασκάλα της Ε΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου κα Γιώτα Σταυριανουδάκη

Από την πλευρά της η δασκάλα της Ε΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου κα Γιώτα Σταυριανουδάκη, επισήμανε: «Μια καινούρια εμπειρία και για εμάς και για τα παιδιά...Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι, και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας σχολικής πραγματικότητας που ορίζεται ως ''σχολείο του μέλλοντος''».

ΣΧΟΛΙΑ