Κορωνοϊός: Οι παιδίατροι ζητούν να διεξάγονται εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων στα ιδιωτικά ιατρεία τους | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Οι παιδίατροι ζητούν να διεξάγονται εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων στα ιδιωτικά ιατρεία τους

παιδίατροι εμβολιασμός
© Shutterstock
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Τη διενέργεια εμβολιασμών σε παιδιά κατά της Covid-19 σε ιδιωτικά ιατρεία προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγελματιών Παιδιάτρων με επιστολή της στο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Ο παιδίατρος κάνει παραδοσιακά όλα τα εμβόλια στα παιδιά, άρα είμαστε οι πιο έμπειροι γιατροί για να τα εμβολιάσουμε και επειδή τα παιδιά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αντιδράσουν έντονα και προκειμένου να πείσουμε παιδιά ψυχολογικά πρέπει ο άνθρωπος που εμβολιάζει να είναι έμπειρος και αυτός είναι ο παιδίατρος», αναφέρει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Νταλούκας εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην εισήγηση για εμβολιασμούς παιδιών στα ιατρεία.

Όπως σημειώνει άλλωστε και με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των εφήβων 15 -17 ετών, αλλά και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την πιθανότητα εμβολιασμού και των παιδιών από 12 ετών και άνω, «οι γονείς έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο». «Ό,τι τους πει ο παιδίατρος θα κάνουν, γιατί από τότε που ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας μάς παίρνουν τηλέφωνο πάρα πολύ γονείς για το τι πρέπει να κάνουν», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα ο εμβολιασμός των παιδιών με το εμβόλιο της Pfizer στα ιδιωτικά ιατρεία είναι εφικτός καθώς ακόμα και «αν ανοιχτεί το φιαλίδιο κρατάει 6 ημέρες εντός ψυγείου επομένως μπορούν να ρυθμιστούν ραντεβού». Σε αυτά άλλωστε οι παιδίατροι προτείνουν να διενεργείται και ο εμβολιασμός των υπολοίπων μελών της οικογένειας που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στην περίπτωση ωστόσο που το αίτημα αυτό δεν γίνει αποδεκτό, οι παιδίατροι προτείνουν την πρόσληψη παιδιάτρων με βραχείας διάρκειας συμβάσεις έργου ώστε να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται έφηβοι και παιδιά.

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ζητά από τον κ. Θεμιστοκλέους να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Rapid Antigen Test, αλλά και της μοριακής δοκιμασίας τύπου PCR. «Η αποζημίωση των ανωτέρω εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε σημαντικά στην ταχύτερη και ευκολότερη διάγνωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα την ταχεία απομόνωση τους και την βέλτιστη ιχνηλάτηση των επαφών τους, έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα και δραστικά μια νέα έξαρση της νόσου», σημειώνει.

Η επιστολή των παιδιάτρων

Αξιότιμε κ Γενικέ Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ Θεμιστοκλέους

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών κατά του COVID, αλλά και την επιστημονική συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά 12-15 ετών, επιθυμούμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων να θέσουμε υπόψη σας τις παρακάτω θέσεις μας.

  • Στη χώρα μας η πλειονότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, πραγματοποιείται στα παιδιατρικά ιατρεία. Καθημερινά και από πολλά χρόνια, εμβολιάζουμε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μας κάνει να έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.
  • Τα παιδιατρικά ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και παρέχουν δυνατότητα ανάνηψης και αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης, με χορήγηση οξυγόνου με ambu και τη χρήση ενέσιμης αδρεναλίνης. Οι παιδίατροι έχουμε εκπαιδευτεί εντατικά στην αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων και οι περισσότεροι διαθέτουμε και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
  • Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πάντοτε μια απλή και εύκολη υπόθεση, όπως συνήθως είναι με τους ενήλικες. Οι παιδίατροι είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην επικοινωνία με τους γονείς και τον χειρισμό των παιδιών (ακόμα και αυτών που αντιδρούν έντονα) για εξέταση και εμβολιασμό.
  • Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το ιστορικό του κάθε παιδιού και τα παιδιά, όπως και οι γονείς τους, αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια μαζί μας. Οι γονείς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο, που παρακολουθεί τα παιδιά τους και συνήθως συμμορφώνονται σχεδόν απόλυτα σε αυτά που θα τους προτείνουμε.

Αφού σας συγχαρούμε για την εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού των ενηλίκων κατά της Covid και θέλοντας να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για επιτυχή εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών και πιθανώς προσεχώς των παιδιών 12-15 ετών, θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός τους πρέπει να πραγματοποιείται από Παιδιάτρους, ή τουλάχιστο με την παρουσία Παιδιάτρου, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και φιλικούς.

Για την ταχεία επίτευξη του ανωτέρου στόχου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προτείνει, όταν οι συνθήκες επιμελητείας και λογιστικής υποστήριξης των εμβολίων το επιτρέψουν, να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί κατά της COVID, σε εφήβους και παιδιά, που ήδη παρακολουθούμε, στα ιδιωτικά μας ιατρεία. Επιπρόσθετα, στα ιδιωτικά μας ιατρεία θα μπορούσε να διενεργηθεί και ο εμβολιασμός και των υπόλοιπων ενηλίκων μελών της οικογένειας που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Εναλλακτικά, προτείνουμε την πρόσληψη παιδιάτρων, με βραχείας διάρκειας συμβάσεων έργου, για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα εμβολιάζουν εφήβους και παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, σας ζητούμε να σκεφτείτε την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Rapid Antigen Test, αλλά και της μοριακής δοκιμασίας τύπου PCR. Η αποζημίωση των ανωτέρω εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε σημαντικά στην ταχύτερη και ευκολότερη διάγνωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα την ταχεία απομόνωση τους και την βέλτιστη ιχνηλάτηση των επαφών τους, έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα και δραστικά μια νέα έξαρση της νόσου.

Επιπρόσθετα επιθυμούμε και ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και την διαδικασία για την συμμετοχή μας στον εμβολιασμό των παιδιών και των οικογενειών τους στα ιατρεία μας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ