Περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με την Όμικρον -Η τρίτη δόση προστατεύει, τι ισχύει με την τέταρτη - iefimerida.gr

Περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με την Όμικρον -Η τρίτη δόση προστατεύει, τι ισχύει με την τέταρτη

Θεοδωρίδου Θεμιστοκλέους ενημέρωση COVID
Η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Με βάση όλα τα νεότερα δεδομένα, παραμένει ισχυρή η σύσταση για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ενώ η τέταρτη δόση κρίνεται χρήσιμη μόνο για ειδικές περιπτώσεις και πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η στρατηγική χορήγησης επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν ενδείκνυται, με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού. Και υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται η παραγωγή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης από το Ισραήλ, όπου έχει χορηγηθεί η τέταρτη δόση, τονίζοντας ότι «με την 4η δόση, τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έδειξε πως διπλασιάζεται η αντίσταση στον ιό και τριπλασιάζεται η προστασία για εισαγωγή στο νοσοκομείο». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον, προσφέροντος μακρά διάρκεια προστασίας.

Όσον αφορά τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι γνώσεις γύρω από την παραλλαγή αυτή συνεχίζουν να μεταβάλλονται. Ωστόσο, παραμένει αυξημένη η μεταδοτικότητα, ο ιός ξεφεύγει ως έναν βαθμό από τα αντισώματα των εμβολίων και υπάρχει δυνατότητα επαναλοίμωξης. Πάντως, σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται ότι η φυσική νόσηση από τις παραλλαγές Α, Β και Δ του ιού προσέφερε ισχυρή προστασία, που φτάνει το 90% έναντι της Όμικρον όσον αφορά την επαναλοίμωξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προστασία από φυσική νόσηση μετά από Όμικρον είναι αισθητά μικρότερη και κυμαίνεται στο 60%. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, πως η φυσική νόσηση δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από την ηλικία, από τη βαρύτητα της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία έχουν, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία και έναντι της Όμικρον.

Αναφερόμενη στα άτομα με καρκίνο, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με κορωνοϊό, είπε πως μελέτη που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων MRNA έδειξε ότι οι παρενέργειες που είχαν όσοι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία έκαναν το εμβόλιο ήταν ανάλογες όλων των υπολοίπων ατόμων. Ηπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, κόπωση, κεφαλαλγία, ανέφερε, και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη παρενέργεια σε άτομα που βρίσκονται σε αντικαρκινική θεραπεία».

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε τα νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει, μέσω της μεταφοράς των αντισωμάτων στο έμβρυο, και το παιδί. Παρόμοια προστασία μπορεί να έχει και ο θηλασμός από τη μητέρα που έχει εμβολιαστεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην αρχή της ζωής ενός νεογνού, μέσα στους χειμερινούς μήνες, που είναι αυξημένες οι ιώσεις.

Σε ερώτηση που αφορούσε την έγκριση των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών, είπε ότι ουσιαστικά έγινε ένα διάλειμμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA στο θέμα, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη των εμβολίων γι' αυτές τις ηλικίες, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών και με την 3η δόση. «Δεν εγκρίνουν το εμβόλιο προτού έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη και με τις τρεις δόσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεμιστοκλέους: Γιατί δεν έχουν ανεβεί ακόμη τα ραντεβού της επόμενης εβδομάδας για εμβόλια Novavax

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 19.840.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% (γενικός πληθυσμός) και 85,2% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (2,1%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 90,6%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 4.800.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 πολίτες, και μόνο ένα 6,8% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

Σχετικά με το εμβόλιο Novavax, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένονται 474.000 δόσεις. Η πρώτη παράδοση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, 168.000 δόσεις. «Δεν είχαμε, όμως, και σήμερα που μιλήσαμε ακριβή ημερομηνία της επόμενης παραλαβής. Θα είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μας είπαν την ημέρα και έτσι δεν θα ανεβάσουμε ακόμη τα ραντεβού, μέχρι να επιβεβαιώσουμε την παράδοση από την εταιρεία».

Δείτε την ενημέρωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ