Μια βραδιά στη μονάδα Covid του «Αττικόν» -«Αυτοψία» του iefimerida.gr για το προσωπικό του ΕΣΥ που παραδίδει μαθήματα

Ηρωες και χωρίς τα χειροκροτήματα / Φωτογραφίες: iefimerida.gr

«Καλησπέρα, πώς αισθάνεστε;». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια που ακούει κάποιος σαν φτάνει στην είσοδο των επειγόντων του νοσοκομείου «Αττικόν».

Ενας ασφάλτινος διάδρομος τριάντα μέτρων, χωρίζει εξωτερικά το τμήμα υποδοχής ασθενών με κορωνοϊό -ή με ύποπτα συμπτώματα- από τα Επείγοντα. Σε αυτό το σημείο καταφθάνουν, σχεδόν κάθε λεπτό, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και αυτοκίνητα πολιτών, με κάθε λογής προβλήματα υγείας.

«Το 329 να περάσει στη διαλογή», «το 284 στο εξεταστήριο 2», «ο συνοδός της κυρίας Ελένης να έρθει στο Νευρολογικό», «ένας τραυματιοφορέας στην είσοδο» είναι φράσεις που ηχούν αδιάλειπτα από τα μεγάφωνα του «Αττικόν». Στον επισκέπτη μοιάζει με εμπόλεμη κατάσταση. Ομως το προσωπικό, από την υποδοχή, τη διαλογή, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς και τους γιατρούς έχει το ίδιο ψύχραιμο βλέμμα και τόνο στη φωνή.

Η είσοδος προς τα εξεταστήρια / Φωτογραφία: iefimerida.gr

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε»

«Η ψυχούλα μας ξέρει πώς το σηκώνουμε αυτό. Δεν είμαστε πολλοί, όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε» μάς λέει η υπεύθυνη για τη μεταφορά ασθενών από τη διαλογή στα εξεταστήρια, σκάζοντας -απρόσμενα- ένα μεγάλο χαμόγελο. Είναι μια από τις γυναίκες που το καθήκον τους είναι να καθοδηγούν τους πολίτες που καταφθάνουν κατά κύματα. Που πρέπει να εξηγούν γιατί δεν μπορούν να μπουν στα εξεταστήρια οι συνοδοί, που ζητούν «λίγη υπομονή», που βλέποντας στιγμιαία ένα μόνο χαρτί -από εκατοντάδες- θυμούνται ονόματα και καταστάσεις.

Το προσωπικό διαλογής του «Αττικόν» στη «μάχη» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Στον εσωτερικό χώρο των επειγόντων υπάρχουν διαρκώς τρία, τέσσερα φορεία. Στα καθίσματα ξαποσταίνουν περίπου 20 ασθενείς, αναμένοντας να εξεταστούν, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να περιμένουν στο προαύλιο, προσπαθώντας να «ντριπλάρουν» τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: iefimerida.gr

«Κύριε Τάκη, τι σάς συνέβη;»

Μια πιο νεαρή εργαζόμενη, που πηγαινοέρχεται σα «μηχανάκι» με τη γαλάζια της στολή από τη διαλογή στα εξεταστήρια, έχει σε τρία φορεία ηλικιωμένους. «Κύριε Τάκη, πώς νιώθετε, για πείτε μας τι συνέβη» λέει με γλυκιά φωνή, βοηθώντας τον να βάλει σωστά τη μάσκα του. Ο κύριος Τάκης δεν μπορούσε να μιλήσει εύκολα και τότε εκείνη έκανε νόημα στο γιατρό. «Ελάτε, κύριε Τάκη, έχουμε να κάνουμε “ταξίδι”» συνεχίζει ο τραυματιοφορέας, καθώς αρχίζει να τον μετακινεί προς τα εξεταστήρια.

Εξω από το γραφείο διαλογής του «Αττικόν» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Εξω από τον χώρο των εξεταστηρίων ανήσυχοι συνοδοί που προσπαθούν να μπουν μέσα, να πάρουν μια πληροφορία. Ελληνες, Ρομά, μετανάστες, με την ίδια αγωνία στα πρόσωπα, συχνά ανοίγουν οι ίδιοι τις πόρτες για να περάσουν τα φορεία, για να βοηθήσουν την κατάσταση, κατανοώντας ότι δεν μπορούν να οι ίδιοι να περάσουν για να δουν τους δικούς τους.

Η «μπέμπα» του «Αττικόν»

«Υπάρχουν κάποιοι που μάς φωνάζουν. Ομως οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τί συμβαίνει και είναι απόλυτα συνεργάσιμοι» λέει μια άλλη νοσηλεύτρια. «Τη βλέπετε αυτή; Είναι συνάδελφος. Η μπέμπα μας» προσθέτει, δείχνοντας μια εύσωμη σκυλίτσα που ήταν στημένη επί ώρα έξω από τα Επείγοντα σα να περίμενε κάποιον δικό της. Εν τέλει ήθελε να δει τους ανθρώπους που τη φροντίζουν, τους δικούς της από προσωπικό του «Αττικόν».

Η «μπέμπα»... συνάδελφος του «Αττικόν» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

«Τσουνάμι» περιστατικών

Η ώρα έφτανε 22:00 και τα ασθενοφόρα συνέχιζαν να καταφθάνουν. Και δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Ατυχήματα, καρδιολογικά, ασθματικοί σε κρίση, τετραπληγικοί. Ακόμη και παιδάκια που εισάγονταν στο παιδιατρικό, ένα ξεχωριστό χώρο δίπλα από τα Επείγοντα του «Αττικόν», όπου τα εξεταστήρια έχουν πιο ζωηρά χρώματα και φιγούρες στους τοίχους.

Φωτογραφία: iefimerida.gr

Το προσωπικό του ΕΣΥ παραδίδει μαθήματα

Παραδίπλα, ένας γιατρός εξηγούσε σε δυο κοπέλες τι συνέβαινε με τον πατέρα τους. «Είχε ένα αιμάτωμα, το αντιμετωπίζουμε» τούς είπε σε κατευναστικό τόνο. Οι ίδιες ήταν ανήσυχες για τον κορωνοϊό και αν υπήρχε περίπτωση να προσβληθεί ο πατέρας τους στο «Αττικόν». Ο γιατρός τις καθησύχασε ξανά: «Εδώ λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό να κολλήσει σε άλλο χώρο απ’ ό,τι σε νοσοκομείο. Δεν έχουμε μαζί τους ασθενείς με κορωνοϊό με τα άλλα περιστατικά».

Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, όλοι δίπλα στους ασθενείς και τους συνοδούς / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Είκοσι μέτρα πιο πέρα, έξω από τα εξεταστήρια της πτέρυγας Covid, τα βλέμματα των ασθενών ήταν πιο βαριά. Βήχας βαθύς, φταρνίσματα εκκωφαντικά, άνθρωποι να περπατούν με βήμα αργό. Το προσωπικό του «Αττικόν» ήταν διαρκώς μαζί τους, να τους μιλά και να τους φροντίζει από απόσταση αναπνοής. Μοιάζουν να μην αρκούν οι αριθμοί τους για το «τσουνάμι» περιστατικών, όμως περιθάλπτουν άπαντες, δίχως φόβο και με κάθε κόστος.

Η είσοδος προς την πτέρυγα Covid / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Ατέλειωτες υπερωρίες

Η ώρα είχε φτάσει 23:10. Η Νευρολογική και η Πνευμονολογική του «Αττικόν» εφημέρευαν κανονικά έως τις 21:00. Ομως μέχρι τις 22:30 δέχονταν ακόμη ανθρώπους. Μέχρι να φύγουμε ήταν όλοι στα πόστα τους, για υπερωρίες που ίσως δεν λάβουν ποτέ. Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη διενεργούσαν αξονικές, ακτινογραφίες, χορηγούσαν ορούς σε πονεμένους, μιλούσαν με λόγια συμπονετικά σε όσους ίσως δεν βγάλουν το βράδυ. Μια εικόνα χάους, σε απόλυτη αρμονία.

Ασταμάτητη ροή στο «Αττικόν» / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ