Κορωνοϊός: Νοσηλευτές στο Παπανικολάου περιγράφουν πώς ξαφνικά άλλαξε η ζωή τους και τη μάχη με τον εχθρό - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Νοσηλευτές στο Παπανικολάου περιγράφουν πώς ξαφνικά άλλαξε η ζωή τους και τη μάχη με τον εχθρό

νοσοκομοι χερια
Νοσοκομείο, φωτογραφία EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή/Νοσηλεύτριας σήμερα, 12 Μαΐου και τιμάται το προσωπικό που στάθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές για το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊου που προκαλεί τη λοίμωξη Sars Cov 2.
Noσηλεύτριες από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μεταφέρουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της δουλειάς του νοσηλευτή και της νοσηλεύτριας και του σημαντικού ρόλου στον οποίο καλείται να ανταποκριθεί κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, μιλώντας στο thestival.

Δήμητρα Ράμμου Νοσηλεύτρια εν μέσω κορωνοϊού στο Παπανικολάου

Είμαι νοσηλεύτρια στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου. Συνολικά εργάζομαι 24 χρόνια. Παλαιότερα είχα εργαστεί στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου μας. Λόγω αυτής της εμπειρίας, κλήθηκα από την υπηρεσία μου να συνδράμω στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις 23 Μαρτίου μετακινήθηκα στο Τμήμα Ειδικής Νοσηλείας, όπως ονομάστηκε η Πνευμονολογική κλινική ΕΣΥ, στην οποία νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19.
Η εμπειρία με τον κορωνοϊό ήταν πρωτόγνωρη για όλους. Η κλινική οργανώθηκε από την αρχή, λειτούργησε με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από την Πνευμονολογική, αλλά και από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Όλοι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, προσπαθώντας καθημερινά να βελτιώνουμε τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας μας.
Κάποια στιγμή, λόγω ελαφράς συμπτωματολογίας, έκανα το τέστ μοριακής ανίχνευσης του ιού. Βρέθηκα θετική, όπως και άλλες τέσσερις συνάδελφοι μου. Μπήκα σε καραντίνα 14 ημερών, εγώ και η οικογένεια μου. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε τακτική επικοινωνία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, καθώς και με την κυρία Φούκα, ειδική πνευμονολόγο του νοσοκομείου μας.

Νατάσα Βελένη Νοσηλεύτρια επιτήρησης λοιμώξεων κορωνοϊού

Εργάζομαι στο Γ.Ν.Θ. «Γ.Παπανικολάου» για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια σε διάφορα τμήματα με τελευταίο τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Εδώ και ένα έτος είμαι μία από τις δύο Νοσηλεύτριες Επιτήρησης Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Το τελευταίο τρίμηνο εστιάσαμε, όπως ήταν φυσικό, στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.  είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορούν να οργανωθούν και να λειτουργήσουν, σε ελάχιστο χρόνο, όταν γίνεται κοινή προσπάθεια από όλους. Μία εμπειρία καλής συνεργασίας με μόνο σκοπό να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Κυρίως αφορούν διαδικασίες ή/και νοοτροπίες που κουβαλάμε από το παρελθόν, πιστεύω όμως ότι στη συγκεκριμένη περίοδο, τις ξεπεράσαμε με επιτυχία.

Νοσηλευτής την περίοδο του κορωνοϊού

Είμαι νοσηλευτής στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» εδώ και 29 χρόνια περίπου.  Είχα εργαστεί για πολλά χρόνια στη Μονάδα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της και εδώ και δυόμισι  χρόνια είμαι προϊστάμενος στην Α Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου η οποία έχει οριστεί ΜΕΘ αναφοράς COVID19 από τις 4 Απριλίου. Δεχτήκαμε ασθενείς βαρέως πάσχοντες και ήταν ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας όταν αποσωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής και εξήλθε από τη Μονάδα. Ακόμα πιο σημαντικό και προσωπική ικανοποίηση για μας είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα εξήλθαν από τη ΜΕΘ και άλλοι ασθενείς μας, υγιείς.
Εξ ορισμού το έργο των Νοσηλευτών  είναι επιφορτισμένο με επιπλέον καθήκοντα και διεργασίες που απαιτεί η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ. Πρόκειται για μετεγχειρητικούς ασθενείς, για πολυτραυματίες, για ασθενείς με πολύ σοβαρή αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια και εν γένει νοσηλεύονται ασθενείς όλων των ειδικοτήτων που η υγεία τους είναι βεβαρημένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη ασθένεια με άγνωστη ουσιαστικά επιδημιολογική ταυτότητα. Η αβεβαιότητα, οι εκατόμβες θυμάτων στις γειτονικές χώρες αλλά και σε όλον τον κόσμο, οι τρομερά δύσκολες συνθήκες εργασίας που δημιουργούνται φορώντας για πολλές ώρες όλα τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας καθώς και  ο «ρατσισμός»  που βίωσαν πολλοί συνάδελφοι από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, αποτελούσαν την καθημερινότητα μας.
Θεωρώ ότι η ψυχολογική φόρτιση είναι κατά πολύ πιο ισχυρή και επιβλαβής από την σωματική κούραση. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια να επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς έχοντας όμως νέα δεδομένα στην ζωή και τις συναναστροφές μας. Είναι δύσκολο να μην δίνεις το χέρι σου στον άλλο… Να μην αγκαλιάζεις τον φίλο σου.. Να προσπαθείς να μαντέψεις ποιός είναι πίσω από την μάσκα

«Ο κορωνοϊός είναι κάτι αόρατο»

Εργάζομαι στο ΓΝ «Γ. Παπανικολάου» περισσότερο από 20 χρόνια σε διάφορα τμήματα. Το 2020 ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα με μια διαφορετική πνοή από τις προηγούμενες χρονιές. Μια κατάσταση έντονη με ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν η εμφάνιση του covid-19.  Αρχικά αναβίωσαν μνήμες από τη χρονιά που παρουσιάστηκε το SARS το 2003. Και τότε μας έδειξαν τις στολές, τον τρόπο εργασίας και προσέγγισης των περιστατικών αλλά δεν ήταν τόσο έντονο στη χώρα μας. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια οι νοσηλείες ασθενών με γρίπη σε βαριά μορφή με ένταση, κόπωση και αγωνία μέχρι που ήρθε το 2020 με ανακοινώσεις θανάτων και κρουσμάτων στον πλανήτη από έναν κορωνoιό, τον γνωστό πλέον covid-19, ο οποίος παρουσιάστηκε και στη χώρα μας.

Φόβος υπήρχε όχι για τη φύση της δουλειάς, αλλά γιατί αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αόρατο: δεν το βλέπεις, δεν το αγγίζεις, δεν το ακούς. Γνωρίζεις μόνο ότι είναι πολύ επικίνδυνο. Ακούς ασθενείς στους θαλάμους εξασθενημένους και βαριά καταπονημένους και στατιστικά αποθαρρυντικά. Αυτός ο φόβος λειτουργούσε πεισματικά για να μη φτάσει η χώρα μας σε αυτό το βαθμό απώλειας συνανθρώπων μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ