Κορωνοϊός: Δύσκολος Μάρτιος με 433 νεκρούς, πάνω από 23.500 κρούσματα και γεμάτες ΜΕΘ - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Δύσκολος Μάρτιος με 433 νεκρούς, πάνω από 23.500 κρούσματα και γεμάτες ΜΕΘ

Γιατροί σε ΜΕΘ
Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελπίδες για μία μερική έστω, άρση του lockdown εντός του Μαρτίου φαίνεται πως απομακρύνονται για τα καλά καθώς τα νούμερα της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθούν να ακολουθούν αυξητική πορεία, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, προβληματίζοντας έντονα τους ειδικούς.

Μέσα στο πρώτο 11ημερο του Μαρτίου έχουν καταγραφεί πάνω από 32.500 κρούσματα, καθώς και 433 νεκροί, ενώ χθες για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το όριο των 500 διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (506) για το 2021. Παράλληλα, καταγράφηκε και ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία, με την κατάσταση να είναι πιο ασφυκτική από ποτέ, κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 4.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία -506 διασωληνωμένοι

Την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκει στήριξη από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, ο αριθμός των εισαγωγών εξακολουθεί να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες 11 ημέρες αυτού του μήνα έχουν καταγραφεί 4.165 εισαγωγές, ενώ χθες μόνο έγινε ρεκόρ με 501 σε 24 ώρες.

Την ίδια στιγμή, 506 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, αριθμός επίσης ρεκόρ για το 2021. Από τις 506 περιπτώσεις, το 67,2% αφορά άνδρες.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς πως ένα μήνα πριν, στις 11 Φεβρουαρίου, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 281 και τα κρούσματα σε 1.327, τα μισά δηλαδή απ’ ότι καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί το Λαϊκό όπου οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας βρέθηκαν εκτάκτως χθες για επίσκεψη μετά από μία δύσκολη εφημερία, όπως αναφέρει το Mega καθώς το νοσοκομείο είδε μέσα σε 10 ώρες να γεμίζουν 45 κλίνες.

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει σαφές από τις τοποθετήσεις των ειδικών, αλλά και τα επίσημα στοιχεία για τον κορωνοϊό, οι μεταλλάξεις έχουν υποκαταστήσει τον ιό σε όλη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως από τα 400 δείγματα που ελέγχθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα, 373 αφορούσαν σε μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας την Τετάρτη στον ANT1, επισήμανε πως η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% και αυτό οφείλεται στις μεταλλάξεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορούν στη βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού (367 τα νέα κρούσματα αυτής), με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 2.144.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκάγκα: Πρόβλημα δύσκολο στην διαχείρισή του -Είμαστε όλοι κουρασμένοι

Η κατάσταση που δεν δείχνει να βελτιώνεται με την πανδημία, δείχνει πως θα φέρει μία νέα παράταση στο lockdown. Οι ειδικοί παραδέχονται πως η κατάσταση είναι δύσκολη στα νοσοκομεία, ωστόσο τονίζουν πως αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα, τότε ίσως μπορέσει να γίνει μία μερική άρση των μέτρων σταδιακά. Την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως και οι ίδιοι έχουν κουραστεί.

«Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Εγώ θα ήθελα να ανοίξουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει η πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση του πρόβλημα», είπε η κ. Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία μιλώντας στο Mega, που στη συνέχεια στάθηκε στο θέμα των διασωληνωμένων.

«Δεν βγαίνουν άμεσα οι άνθρωποι από τον αναπνευστήρα, ενώ καθημερινά χρειάζονται βοήθεια και άλλοι», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Από την στιγμή που μπαίνει ο ιός στο σπίτι κολλάνε οι πάντες» σχολίασε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αν. Κοτανίδου, σχολίασε:

«Συμφωνώ ότι στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Για «ζόρικη κατάσταση» έκανε λόγο και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.

«Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε αρχικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός κρούσματα lockdown ΜΕΘ μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ