Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή στις μεγάλες πόλεις -Το φαινόμενο της «αδράνειας» - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή στις μεγάλες πόλεις -Το φαινόμενο της «αδράνειας»

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί τεστ για τον κορωνοϊό
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί τεστ για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στη δυσκολία αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε μεγάλα αστικά κέντρα σε σύγκριση με μικρότερες πόλεις ή χωριά.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί είχαν χαρακτηρίσει τα αστικά κέντρα «αχίλλειο πτέρνα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς εκεί παρατηρείται αυξημένη κίνηση του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως και στη χώρα μας, η Αττική παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες μολύνσεις στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Rt είναι λίγο πάνω από το 1 κάποιες μέρες και άλλες λίγο κάτω από αυτό. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής ωστόσο αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα νέα ευρήματα.

Πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις πόλεις

Αναφερόμενος σε νέες έρευνες για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως φαίνεται ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

«Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», είπε ο καθηγητής, και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το φαινόμενο της αδράνειας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρομοίασε την προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού σε μεγάλες πόλεις με το φαινόμενο της αδράνειας. Όπως είπε, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει ένα κινούμενο όχημα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι η «έξαρση σε μια μικρή πόλη να συμβαίνει γρήγορα και να μαζεύεται γρήγορα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τη σταθεροποίηση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ