Λινού: Σωστή η απόφαση για τις εκκλησίες -Πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα

Πιστοί σε εκκλησία / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα για τις εκκλησίες και τις γιορτές, αλλά και τις εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού, σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες το νέο ΦΕΚ προβλέπει την τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, με παρουσία πιστών (ένας πιστός ανά 15 τ.μ., με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς).

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, η κυρία Λινού είπε ότι «η δεύτερη απόφαση είναι πολύ σωστή. Έκανα υπολογισμούς για να δω πόσα τετραγωνικά χρειάζονται για να υπάρχει απόσταση δυο μέτρων προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλους τους χώρους. Με 15 τ.μ. κατ’ άτομο είναι πολύ καλή η απόφαση, φτάνει να τηρηθεί. Πλέον, έχουν οι νεοκόροι, οι ναοί την ευθύνη να έχουν πόρτες και παράθυρα ανοικτά».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι υπεύθυνοι των ναών θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν ανοικτά παράθυρα και πόρτες ώστε να αερίζονται και να ορίζουν ποιοι θα πάνε σε κάθε λειτουργία. «Θα είναι σύντομες οι λειτουργίες, ώστε να γίνεται δεύτερη και τρίτη» σημείωσε.

Μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει ένα τρίτο κύμα;

Σε εκείνο το σημείο, η Αθηνά Λινού μίλησε για το σχέδιο εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να έχει «κλειδώσει» μια χώρα τις δόσεις. «Μπορεί να έχουμε κλείσει 25 εκατ. δόσεις, αλλά αν τις πάρεις τον Σεπτέμβριο δεν θα έχει τόσο μεγάλη ωφέλεια. Πρέπει να τις πάρουμε γρήγορα και μετά να διασφαλιστεί ότι κατά τη διαδικασία εμβολιασμού να μην έρχονται σε κοντινή επαφή οι άνθρωποι» τόνισε.

Ερωτηθείσα για το τρίτο κύμα και αν η Ελλάδα μπορεί να το αποφύγει η καθηγήτρια είπε:

«Αν συνειδητά καταπολεμήσουμε το δεύτερο κύμα και στο μεταξύ αρχίσει ο εμβολιασμός ίσως καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Αν γίνει μέσα στον Ιανουάριο πολλοί εμβολιασμοί, θα αυξήσουμε το ποσοστό ανοσίας, δεν θα έχουμε ανοσία αγέλης, αλλά θα μειώσει λίγο τη διασπορά. Αν μέχρι να εμβολιαστεί ο τελευταίος κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, αξιοποιούμε τον υπαίθριο χώρο, αν τα εφαρμόσουμε όλα αυτά ίσως υπάρχει ελπίδα να μην έχουμε τρίτο κύμα»

Προσοχή στα ρεβεγιόν

Η κυρία Λινού ερωτήθηκε και για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται για τα ρεβεγιόν, υποστηρίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα εφαρμόζει την «κοινωνική φούσκα» (social bubble), μια μέθοδο που υιοθέτησαν αρκετές χώρες στο εξωτερικό. «Δηλαδή, οικογένειες για ένα διάστημα δυο, τριών, τεσσάρων μηνών έρχονταν σε επαφή μόνο με μια άλλη οικογένεια, η οποία επίσης δεν ερχόταν σε επαφή με άλλους. Υπάρχουν και οδηγίες και πώς να επιλέξεις, να έχεις τις ίδιες αρχές, να λαμβάνεις τα ίδια μέτρα προστασίας. Και κάθε Σαββατοκύριακο εναλλάσσουν σπίτι» επισήμανε.

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, θα πρέπει για 15 με 20 μέρες να μη δούμε κανέναν άλλον, «να εφαρμόσουμε την κοινωνική φούσκα. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει με καμία δραστηριότητα. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων. Αν έχουμε παραμονή Χριστουγέννων πέντε άτομα και ανήμερα πέντε διαφορετικά άτομα, τότε διασπείρεται πολύ εύκολα. Και μετά το ίδιο την Πρωτοχρονιά για να μπορέσουμε να τους δούμε όλους και ενδιάμεσα έχουμε ένα Μανώλη, ένα Στέφανο. Έτσι γίνεται τεράστια διασπορά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ