Η «κοινότητα των makers» στη μάχη κατά του κορωνοϊού -Πρωτοβουλία του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για 3D εκτυπώσεις προστατευτικού υλικού

Γυναίκα φορά μάσκα και ασπίδα προστασίας από την μετάδοση του κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP Photos

Με πρωτοβουλία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα 3d-makers.gov.gr, στην οποία μπορούν όσοι ανήκουν στην «κοινότητα των makers» να κατασκευάζουν απαραίτητο εξοπλισμό για τις δομές δημόσιας Υγείας.

Το 3d-makers.gov.gr λειτουργεί ως γέφυρα που φέρνει σε επαφή, συνδέει και υποστηρίζει κεντρικά τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της Υγείας, με τη δημιουργία και προσφορά εξοπλισμού από όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες πολιτών, ομάδων και φορέων που συνδράμουν καθημερινά ως 3d-makers σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στην σελίδα παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και προδιαγραφές, με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για την επαρκή προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Από τα τέλη Μαρτίου, Έλληνες ερευνητές είχαν βρει τρόπο να κατασκευάζουν προστατευτικά υλικά, ακόμη και αναπνευστήρες με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ασπίδα προστασίας, όπως κατασκευάζεται από το μηδέν σε έναν 3D εκτυπωτή

Μια πρόσκληση της κυβέρνησης στους κατόχους 3D εκτυπωτών

Βασίζεται στη διάδοση και διδασκαλία ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από την εφαρμογή του crowdsourcing σε κρατικό επίπεδο με στόχο να εξελιχθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο με μακροπρόθεσμη προοπτική ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Στο κάλεσμα είχε αποκριθεί πριν λίγες μέρες και σχολείο στη Μυτιλήνη, που ξεκίνησε να τυπώνει ασπίδες.

Μια απλή προσθήκη στο πόμολο της πόρτας μειώνει την πιθανότητα επαφής με τον ιό

Έτσι, οι προσφορές θα κατευθύνονται συντονισμένα σε σημεία όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και τα προϊόντα να κατασκευάζονται σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.

Βίντεο: Τα Hands-Free πόμολα και πως λειτουργούν

Το hands-free πόμολο, τύπου Materialise, προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, καθώς τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπει τη χρήση του καρπού/χεριού, αντί για την παλάμη, και προσαρτάται εύκολα, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στο υφιστάμενο πόμολο.

Βίντεο: Η ασπίδα προστασίας και πως κατασκευάζεται

Η ασπίδα προστασίας προσώπου, τύπου Prusa, έχει ενδεικτικά γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας για χρήση από το προσωπικό στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας της χώρας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Αποτελεί έναν τύπο διευρυμένης μάσκας που καλύπτει όλο το πρόσωπο, έχει εργονομικό σχεδιασμό και είναι επαναχρησιμοποιούμενη μετά την κατάλληλη κάθε φορά απολύμανση.

Έτσι, όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα δηλώνουν τα είδη και την ποσότητα που μπορούν να παράγουν, καθώς και τον χρόνο παράδοσής τους. Η αποστολή θα γίνεται στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού του υπουργείου Υγείας (Λεωφόρος Ειρήνης 2, Ταύρος) και κατόπιν θα διανέμονται στις μονάδες της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ