Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα -Οι προβλέψεις των ειδικών που ανησυχούν - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα -Οι προβλέψεις των ειδικών που ανησυχούν

Πολίτες στην παραλία Θεσσαλονίκης
Πολίτες στην παραλία Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δίνη της μετάδοσης του κορωνοϊού βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση εφαρμογή των μέτρων, αλλά και για την επίσπευση του εμβολιασμού.

Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, υπογράμμισε ότι παρατηρείται αυξητική τάση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11 έως 36% ανάλογα με τον νομό», είπε. Η κα Γκάγκα έκρουσε το «καμπανάκι κινδύνου», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «ότι έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερα χάρη σε αυτόν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι.

Σαρηγιάννης: Τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου

Απ' τη μεριά του, ο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι στη βόρεια Ελλάδα η κατάσταση θα χειροτερέψει γρηγορότερα σε σχέση με πέρσι.

Αναφερόμενος στη βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ στα μέσα Νοεμβρίου

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών.

Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. «Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές» είπε χαρακτηριστικά.

20.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα

Κατά τ' άλλα, στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως ο μέσος όρος ημερήσιων διαγνώσεων είναι 2.224 νέα κρούσματα ανά ημέρα και η μέση ηλικία των ασθενών υπολογίζεται στα 34 έτη. Σήμερα, υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανησυχητική εικόνα που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.

Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού. Εντούτοις, η Θεσσαλονίκη καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ