Το iefimerida στα άδυτα της Πολιτικής Προστασίας -Ποιοι εργάζονται στο 7ώροφο κτίριο, η μάχη της ιχνηλάτησης [εικόνες] - iefimerida.gr

Το iefimerida στα άδυτα της Πολιτικής Προστασίας -Ποιοι εργάζονται στο 7ώροφο κτίριο, η μάχη της ιχνηλάτησης [εικόνες]

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον συντάκτη του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον συντάκτη του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Εν μέσω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, το iefimerida.gr βρέθηκε στο «στρατηγείο» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κατέγραψε καρέ καρέ την καθημερινή μάχη που δίνεται στο επιχειρησιακό κέντρο ιχνηλάτησης, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Φτάσαμε στο νέο υπερσύγχρονο επταώροφο κτίριο λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας. Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε στα αριστερά μας ήταν η υπηρεσία ιχνηλάτησης. Οι χειριστές από νωρίς το πρωί είχαν ριχθεί στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς, ενώ τα πληκτρολόγια των χειριστών είχαν πάρει φωτιά. Αφού μας έγινε η θερμομέτρηση και ο απαραίτητος έλεγχος, δίχως χρονοτριβή ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στην αίθουσα της ιχνηλάτησης

Πρώτη «στάση» ήταν η υπηρεσία ιχνηλάτησης που είχαμε δει μπαίνοντας στο κτίριο. Εκεί μας περίμενε ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Γεωργίου, ο οποίος ανέλαβε την ξενάγησή μας, ενώ μας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται από την Πολιτική Προστασία από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ στέλνει την ημερήσια λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο Σπύρος Γεωργίου με τον δημοσιογράφου του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη
Ο Σπύρος Γεωργίου με τον συντάκτη του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Οι ιχνηλάτες της Πολιτικής Προστασίας
Οι ιχνηλάτες της Πολιτικής Προστασίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr

Στο τμήμα της ιχνηλάτησης εργάζονται συνολικά 170 άτομα από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Υγείας. Οι βάρδιες αποτελούνται από περίπου 60 άτομα που ιχνηλατούν καθημερινά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τις 07:00 το πρωί μέχρι τη 01:00 το βράδυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν «κοιμάται» ποτέ, αφού καθ' όλο το 24ωρο οι χειριστές εργάζονται για την καταγραφή και για άλλες εργασίες της υπηρεσίας ιχνηλάτησης. Όπως λέει ο κ. Γεωργίου, «το τελευταίο διάστημα, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι από τις δυσκολότερες περιόδους από τη στιγμή που συστάθηκε η υπηρεσία».

«Δεν είναι απλό. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Η υπηρεσία ιχνηλάτησης είναι ένα βασικό κλειδί που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 στιγμή της επικοινωνίας με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Η στιγμή της επικοινωνίας με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας για το iefimerida

Η υπηρεσία ιχνηλάτησης διαθέτει χωριστό τμήμα για τη διαχείριση των εισερχομένων κρουσμάτων, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ωστόσο και τα δύο τμήματα έχουν σαφώς μικρότερο αριθμό ιχνηλατών, καθώς από τη μια η τουριστική περίοδος έχει φτάσει στο τέλος της και από την άλλη η αυστηρή τήρηση των μέτρων στα σχολεία δεν αφήνει περιθώρια εξάπλωσης του ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρδαλιάς στο iefimerida: Η ιχνηλάτηση στην Ελλάδα δείχνει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στη σημαντικότητα της ιχνηλάτησης στάθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του να μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Νίκος Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας για το iefimerida

«Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που γίνεται στην Πολιτική Προστασία είναι αυτό της ιχνηλάτησης. Ανδρες και γυναίκες από διαφορετικές ομάδες εργασίας που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας έχουν ενώσει δυνάμεις σε μια πραγματικά εντυπωσιακή task force που δουλεύει νυχθημερόν έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένας τείχος άμυνας μπροστά στην προσπάθεια που κάνουν τα υγειονομικά στελέχη κάθε νοσοκομείου. Οσο περισσότερους κύκλους στεγανοποιούμε -αποτέλεσμα των ιχνηλατήσεών μας- τόσο λιγότερες περιπτώσεις υπάρχουν για την έξαρση του ιού, άρα και τη μεταφορά του σε πληθυσμιακές-ηλικιακές ομάδες που θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Είναι επομένως πολύ σημαντικό η συγκεκριμένη δουλειά να γίνεται με τρόπο επαγγελματικό. Μέχρι τώρα η ιχνηλάτηση στην Ελλάδα δείχνει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», μας λέει.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον δημοσιογράφο του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη
Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον συντάκτη του iefimerida, Νίκο Μαρουλίδη, κατά την παρατήρηση των επιδημιολογικών στοιχείων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο γραφείο του μέσα από τρεις οθόνες επιτηρεί τα επιδημιολογικά δεδομένα / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας

Πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης

Όπως τόνισαν οι κ. Χαρδαλιάς και Γεωργίου, η διαδικασία της ιχνηλάτησης δεν είναι απλή υπόθεση, κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς κατά την παρουσία μας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας.

Πρόκειται για ένα ντόμινο ενδεχομένων, με τους ιχνηλάτες σε έναν ρόλο «σύγχρονου Σωκράτη» να προσπαθούν μέσω του εξαντλητικού διαλόγου να κάνουν τον ασθενή να θυμηθεί γεγονότα και καταστάσεις, αφού η ιχνηλάτηση ξεκινά 48 ώρες πίσω μετά την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος, σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι ασυμπτωματικός φορέας της Covid-19.

Η αίθουσα που στεγάζεται προσωρινά η υπηρεσία ιχνηλάτησης
Η αίθουσα όπου στεγάζεται προσωρινά η υπηρεσία ιχνηλάτησης / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λεγόμενη task force
Η λεγόμενη task force / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr

Η ειδική εκπαίδευση

Κάθε απόγευμα στις 18:00 στο κέντρο ιχνηλατήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικρατεί σιγή, αφού αναμένεται η έκθεση του ΕΟΔΥ με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. «Οταν λαμβάνουμε τη λίστα ξεκινά η διαδικασία, με τα περιστατικά να μοιράζονται στους ιχνηλάτες. Οταν ο ιχνηλάτης αναλάβει ένα κρούσμα, υπάρχει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει. Ολοι έχουν εκπαιδευτεί αναλόγως γι' αυτήν τη δουλειά», λέει ο κ. Γεωργίου. Όπως μας είπαν μάλιστα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τα σεμινάρια στους ιχνηλάτες γίνονται από τον ΕΟΔΥ, καθώς η διαδικασία εμπεριέχει ιατρικά ζητήματα σε συνδυασμό με το ανακριτικό μέρος της.

Αφού ολοκληρωθεί η επικοινωνία με τους ασθενείς, τα στοιχεία μεταφέρονται προσεκτικά σε ειδικές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί. Ακολούθως διαμορφώνεται ένα προφίλ των κρουσμάτων και των επαφών τους (συμπτώματα, τόπος διαμονής, εργασία κ.λπ.), δημιουργώντας έτσι τα επιδημιολογικά δεδομένα που κρίνουν και τα μέτρα που λαμβάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως ήδη πολλές χώρες έχουν «χτυπήσει» την πόρτα της Ελλάδας, ζητώντας παροχή τεχνογνωσίας για τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και το Βέλγιο αναφέρονται ενδεικτικά ανάμεσα σε αυτές.

Η φόρμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Η φόρμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μας είπαν ιχνηλάτες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας όσον αφορά την ιχνηλάτηση είναι διαφορετικό, καθώς από τη μια αυξάνονται τα κρούσματα και από την άλλη πληθαίνουν τα περιστατικά με τους αρνητές ή τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί στο να αναφέρουν τις επαφές τους, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία.

Το iefimerida στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασία
Το iefimerida στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας
Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr

Ενισχύεται η υπηρεσία ιχνηλάτησης

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στην Πολιτική Προστασία θα προστεθούν ακόμα 193 ιχνηλάτες, οι οποίοι δεν θα εγκατασταθούν μόνο στην Αττική, αλλά και σε κάθε νομό της χώρας για άμεση ιχνηλάτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Οι ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr

Ελεγχοι για την τήρηση της καραντίνας

Από το τμήμα παρατηρούνται επίσης και κρούσματα τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εάν υπάρχουν ενδείξεις για παραβάτες ενημερώνεται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα τον κ. Γεωργίου, «ανά 2-3 μέρες πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά περίπου 1.000 έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας νοσούντων και των στενών επαφών τους». Από την άλλη, όσον αφορά τα περιστατικά μεταναστών, η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης επιτηρεί για την τήρηση της καραντίνας στα ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Νίκος Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας για το iefimerida
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Αφού ολοκληρώσαμε με το κομμάτι του κορωνοϊού και της ιχνηλάτησης, λίγο πριν αποχωρήσουμε από τις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας βρεθήκαμε και στο κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο -εκτός απροόπτου- αναμένεται να λειτουργήσει επίσημα εντός του Νοεμβρίου. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίζεται κάθε έκτακτη κατάσταση.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων θα αποτελείται από πέντε ενότητες. Συγκεκριμένα:

  • 1η ενότητα: Διαχείριση χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων
  • 2η ενότητα: Διαχείριση εναέριων επιχειρήσεων
  • 3η ενότητα: Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατός κ.λπ.)
  • 4η ενότητα: Κομμάτι της ευρωπαϊκής βοήθειας
  • 5η ενότητα: Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112

Πρόκειται για έναν απόλυτο συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου η εκάστοτε κρίση να αντιμετωπίζεται άμεσα δίχως χάσιμο χρόνου.

Πολιτική Προστασία
Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας / Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολιτική Προστασία
Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Πολιτική Προστασία
Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC) για το iefimerida.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ