Γκάγκα: Είναι κυρίως πανδημία ανεμβολίαστων, οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο - iefimerida.gr

Γκάγκα: Είναι κυρίως πανδημία ανεμβολίαστων, οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο

Μίνα Γκάγκα στην ενημερωση
Μίνα Γκάγκα / Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκάγκα: Οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά

Αρχικά, τον λόγο πήρε η Μίνα Γκάγκα, η οποία ενημέρωσε πως σήμερα εντοπίστηκαν 6.565 νέες μολύνσεις, ενώ καταγράφηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 621, έναντι 612 που είχαν ανακοινωθεί χθες, με την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους 78 συμπολίτες μας που κατέληξαν με επιπλοκές της νόσου το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τους πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, 19% είναι εμβολιασμένοι και 81% ανεμβολίαστοι.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα, που είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα, να αποφύγει ο καθένας, στο μέτρο που μπορεί, την επαφή με άλλα άτομα», είπε η κυρία Γκάγκα. «Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και προσέχουμε τις επαφές μας», είπε.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση, αν και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, σημείωσε, παίρνοντας τον λόγο, η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως παρατήρησε, ενώ η εικόνα της πανδημάις είναι γνωστή πια σε όλους, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων, «λες και δεν μας αφορά όλους», η κατάσταση.

Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στην επικράτεια υπάρχουν 54.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Έτσι, διαπιστώνεται ότι, παρά τη σταθεροποίηση της διάδοσης, με τη μεγάλη διασπορά και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να είναι αισθητή για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε μείωση θανάτων και διασωληνωμένων.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν άνοδο

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στη διάδοση σε περιοχές όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτροπή των ειδικών παρατηρεί πως η υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας, ή σε περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό, γενικότερα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

9 στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test

Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο στα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test στους μαθητές.

Σύμφωνα με την ίδια, το συστηματικό τέστινγκ στη χώρα αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα 4.500 ασθενείς Covid, με μέσο όρο 405 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε, χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών, με 490 ασθενείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσε πως η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 88%, αριθμός που προκύπτει έπειτα από αύξηση των διαθέσιμων κλινών σε όλη τη χώρα.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, σημείωσε πως από τις αρχές Οκτωβρίου, 320.000 πολίτες άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, τόνισε πως η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, υψηλή διασπορά και νοσηρότητα, όπως η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, οι Σέρρες και η Λάρισα.

Το γεγονός βέβαια πως άνθρωποι νεότερης ηλικίας εμβολιάζονται είναι θετικό, γιατί αφενός μεν προστατεύονται, αφετέρου προλαμβάνουν τη διάδοση. Όπως σημείωσε μάλιστα, από την έναρξη Σεπτεμβρίου χάθηκαν 84 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πειραματικό»

Τα δεδομένα της πανδημίας καθιστούν, όπως τόνισε, απόλυτη ιατρική αναγκαιότητα τον εμβολιασμό. Παρ' όλα αυτά, επισήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που φοβούνται να κάνουν εμβόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 7,5 δισ. εμβολιασμοί και το 52,3% του πληθυσμού του πλανήτη μας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. «Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο ούτε πειραματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και για την τρίτη δόση του εμβολίου, έχουμε πλέον πολλά δεδομένα. «Συνάδελφοι από το Ισραήλ παρατήρησαν πως τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, τα επίπεδα ανοσίας παραμένουν ψηλά, σε αντίθεση με τη μείωση που παρατηρούνταν μετά τη δεύτερη δόση.

«Η τρίτη δόση ίσως στο μέλλον να θεωρείται μέρος του βασικού εμβολιασμού», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, φαίνεται πως η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη είναι έντονη.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν ότι το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι υψηλότερο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ειδικότερα σε χώρες όπως η δική μας, που η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη του 80%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, η καθηγήτρια εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι ενδέχεται και να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους άλλους. Ωστόσο, υποστήριξε πως, ακόμη κι αν κολλήσουν, παραμένουν μολυσματικοί για σημαντικά μικρότερο διάστημα και άρα διασπείρουν λιγότερο τον ιό.

«Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε χρήση των μέτρων υγιεινής και αποστασιοποίησης» για να αποφύγουμε τη διάδοση του κορωνοϊού, σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Μαγιορκίνης: Γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες -Ξεκληρίζονται οικογένειες

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αρχικά αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 260.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,2 εκατ. θάνατοι με Covid. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 552.000 περίπου διαγνώσεις ανά ημέρα. Επίσης, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2%, δηλαδή 7.200 ανά ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για ένατη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16% και ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 2%. Καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διαγνώσεις και 27.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η εικόνα δείχνει σημεία επιπέδωσης της επιδημίας. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 27 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, δηλαδή 6 λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Επιδείνωση μεγαλύτερη πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 16 χώρες, δηλαδή σχεδόν το 1/3, σε σχέση με το ½ της προηγούμενης εβδομάδας. Σημαντική βελτίωση σε ποσοστό πάνω από 30%, είδαμε μόλις σε μια χώρα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας.

Σχετικά με την Ελλάδα, παρατηρήθηκε μικρή επιδείνωση στην επικράτεια στον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι σχεδόν κοντά στο σημείο της επιπέδωσης, αλλά «θα χρειαστούν 2 εβδομάδες ακόμα για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επιδείνωση με αύξηση της τάξεως του 16%. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με ήπιες τάσεις επιδείνωσης, είπε ο καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% και ο αριθμός εισαγωγών φτάνουν ακόμη και στις 600 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων βρίσκεται μεταξύ 1,3 και 1,4.

Οι δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πίεση, αλλά οι χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, δείχνουν να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσημη πίεση στα συστήματα υγείας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα. Από την άλλη, καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών.

«Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών», υπογράμμισε ο καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60. Θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για την επόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες. «Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει πως, όταν ο ιός εισβάλει σε αυτές τις οικογένειες, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη είναι σημαντική. Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις τραγωδίες», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ