Κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 εξετάσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών για τον ιό - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 εξετάσεις στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών για τον ιό

μυστηριώδης ασθένεια στη Νιγηρία
Φωτογραφία: AP Photo/Steven Senne
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 1.000 μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19, έχει πραγματοποιήσει το εργαστήριο μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο λειτουργεί από τις 13 Μαρτίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθανασία Μουζάκη, PhD, καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας - αιμοδοσίας, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου, τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για την περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, το εργαστήριο θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2, αφού η επιστημονική υπεύθυνη είναι ανοσοβιολόγος, με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο.

Πώς γίνονται οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό

Όμως, εκτός από τους ελέγχους αντισωμάτων, το εργαστήριο σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες για τη νόσο COVID-19.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο, η Αθανασία Μουζάκη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το εργαστήριο πραγματοποιεί εξετάσεις για SARS-CoV-2. Η διάγνωση του SARS-CoV-2 εκτελείται με μέθοδο RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (Real-time PCR), χρησιμοποιώντας το VIASURE SARS-CoV-2 RT-PCR Kit που ανιχνεύει δύο γονίδια του ιού, για την ακριβή ανίχνευσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά, η μέθοδος ανιχνεύει μια συντηρημένη περιοχή των ORF1ab και Ν γονιδίων για τον ιό SARS-CoV-2. Η μέθοδος έχει όριο ανίχνευσης 10 αντίγραφα RNA για τα γονίδια ORF1ab και Ν.

Η συγκεκριμένη μέθοδος και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD), σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από WHO, CDC-US, Pasteur Institute-Paris, Charite-Berlin, CDC-China.»

Το εργαστήριο τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Μαρτίου και σύμφωνα με την Αθανασία Μουζάκη «χειρίζεται όλα τα δείγματα που λαμβάνει προς εξέταση από νοσοκομεία της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, ενώ μέχρι και χθες Δευτέρα είχε πραγματοποιήσει 993 εξετάσεις

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «το εργαστήριο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του τμήματος Ιατρικής, που εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση των από αέρος μεταδιδομένων ιών και είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα όργανα για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αυτές της ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την επιστημονική υπεύθυνη, το εργαστήριο στελεχώνεται από την Μαρία Ρόδη, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, του τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και τις τεχνολόγους, Αθηνά Αλεξανδροπούλου και Φωτεινή Καλογιάννη. Επίσης, το εργαστήριο επικουρεί ο Αναστάσιος Γεωργακόπουλος, PhD, μέλος ΕΔΙΠ του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για την περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει γι’ αυτά από παρόμοια εργαστήρια που δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σχετικά με το ποια θα μπορεί να είναι η περαιτέρω λειτουργία του εργαστηρίου, αυτό θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2, με δεδομένο, όπως προαναφέρθηκε, ότι η επιστημονική υπεύθυνη είναι ανοσοβιολόγος με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο.

Συνεχίζονται οι εξετάσεις διάγνωσεις λοιμογόνων παραγόντων

Παράλληλα όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «το εργαστήριο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, όπως αυτές προκύπτουν στην 6η υγειονομική περιφέρεια.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, όπως προσθέτει, «το εργαστήριο θα επιστρέψει στην εκτέλεση εξετάσεων μοριακού προσδιορισμού και ποσοτικοποίησης του ιού HIV-1, ανίχνευσης μεταλλάξεων του ιού HIV-1 και τυποποίηση του HLA-B*5701 σε HIV-1+ ασθενείς που παρακολουθούνται στην μονάδα ειδικών λοιμώξεων και του τμήματος λοιμώξεων, της παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών.» Να σημειωθεί ότι τις προαναφερόμενες εξετάσεις τις πραγματοποιεί τα τελευταία 18 χρόνια η επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της περαιτέρω λειτουργίας του εργαστηρίου, η Αθανασία Μουζάκη επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εφόσον εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι το εργαστήριο θα ασχοληθεί με διεπιστημονική έρευνα.» Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα «πρώτον, σε θέματα μοριακής διάγνωσης, με έμφαση στη μεταγραφική ρύθμιση των ιών από κυτταρικούς παράγοντες του ξενιστή και πώς αυτή επηρεάζεται από αντι-ιικές θεραπείες και δεύτερον, στο κατά πόσο το HLA προφίλ των ατόμων που προσεβλήθησαν από τον SARS-Cov-2 συσχετίζεται με την έκβαση της νόσου COVID-19.»

Σχετικά με την ίδρυση του εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, η Αθανασία Μουζάκη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου με απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, όπως αυτές προκύπτουν στην 6η υγειονομική περιφέρεια , με έμφαση στις νέες ιογενείς εστίες (κορωνοϊός SARS-Cov-2, κ.ά).»

Η ίδρυση του εργαστηρίου, όπως σημειώνει η Αθανασία Μουζάκη, «έγινε με πρωτοβουλία του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και του αντιπρύτανη Νικολάου Καραμάνου, με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του διευθυντή του παθολογικού τομέα Ι του τμήματος Ιατρικής, Χαράλαμπου Γώγου και του προέδρου του τμήματος Ιατρικής Δημητρίου Γούμενου.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ