Κορωνοϊός: Τι έδειξε η έρευνα στα λύματα της Αττικής -Αύξηση του ιικού φορτίου Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η έρευνα στα λύματα της Αττικής -Αύξηση του ιικού φορτίου Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

κορωνοϊός
Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων στην Αττική © Aris Oikonomou/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής (το οποίο μελετούν αυτός και η ομάδα του) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη εβδομάδα.

Όπως τόνισε, η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και στη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο, μέχρι και την περασμένη Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020-1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από την Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών, γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά επειδή δεν πήγαιναν, π.χ., στη δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters.

Επομένως, ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ