Κορωνοϊός: Τι εξετάζει η επιτροπή ειδικών για τις κόκκινες περιοχές -«Το μόνο βιώσιμο μέτρο ο εμβολιασμός» - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι εξετάζει η επιτροπή ειδικών για τις κόκκινες περιοχές -«Το μόνο βιώσιμο μέτρο ο εμβολιασμός»

Εικόνα από το κέντρο της Αθήνας νύχτα
Εικόνα από το κέντρο της Αθήνας νύχτα / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κινητικότητα στις τάξεις των ειδικών της επιτροπής για τον κορωνοϊό, προκειμένου να βρεθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη διάδοση στη βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση η επιβολή lockdown.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, το μέλος της επιτροπής κορωνοϊού σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το βασικό στοιχείο σε όποια μέτρα έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει εκμηδενιστεί, όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Μέτρα μόνο για τις κόκκινες περιοχές

Τα όποια μέτρα συζητούνται αφορούν σίγουρα στις κόκκινες περιοχές και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία όπου ο αριθμός αρχίζει να αυξάνεται. «Η Αττική αυτή τη στιγμή έχει λιγότερα κρούσματα από ότι τον Αύγουστο, οπότε δεν είναι μεγάλη η πίεση» εξήγησε.

Για τον Γκίκα Μαγιορκίνη «το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμη και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και εγώ θα έλεγα να αρθούν με την προοπτική ότι θα αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει κάποιο ποσοστό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλειστά νυχτερινά κέντρα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ο καθηγητής σημείωσε πως αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραίες συνθήκες τότε μπορεί να γίνει συζήτηση, αρχής γενομένης από την εστίαση. «Δεν εννοούμε τέτοια μέτρα (τύπου lockdown), εννοούμε μέτρα όπου θα μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν ανεμβολίαστοι σε επαφή» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ενδεχομένως σε μια τέτοια περίπτωση να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. «Και πάλι αυτό είναι σε τελείως θεωρητικό επίπεδο και θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να αποσκοπούν όχι στη μείωση των κρουσμάτων, αλλά την αύξηση του εμβολιασμού» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εκτιμά πως οι δείκτες της πανδημίας θα παρουσιάσουν κάμψη. «Αυτό που βλέπουμε και στο Ηνωμένο βασίλειο είναι ότι δημιουργείται ένας κορεσμός μέσω της νόσησης» σημείωσε, αν και προειδοποίησε πως με αυτό τον τρόπο το κόστος θα είναι βαρύ, καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν πρόκειται να μειωθεί.

Μεγαλύτερος εχθρός τα Fake News

«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα fake news και τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τα εμβόλια. Η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι αυτής της επιδημίας των Fake News» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής υποστήριξε πως υπάρχει προηγούμενο επιτυχημένης αφομοίωσης μιας υγειονομικής απόφασης. «Υπάρχει ένα αρκετά επιτυχημένο παράδειγμα, η απαγόρευση του καπνίσματος που δεν πιστεύαμε ότι θα πετύχαινε» σχολίασε για ενδεχόμενους τρόπους να γίνεται έλεγχος αναφορικά με την πανδημία στους χώρους διασκέδασης.

glomexphaistos Conversion was successfull! Copy iframe code below. iframe tag

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιστρατεύει μια καμπάνια «πειθούς» προς τους ανεμβολίαστους, στους οποίους θα αποστέλλονται μηνύματα SMS με πληροφορίες για την πανδημία και τον τρόπο που το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Στο μεταξύ ρεκόρ έσπασαν σήμερα το κρούσματα κορωνοϊού, καθώς καταγράφηκαν 4.696 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα αυξημένη διάδοση τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο όμως και στη Λάρισα και μια σειρά από περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη καταγράφει το τελευταίο 24ωρο 872 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Πλέον, η ΠΕ Θεσσαλονίκης εμφανίζει εβδομαδιαίο μέσο όρο 569 κρουσμάτων ημερησίως, ενώ και ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αυξάνεται σε 78,5.

Κοντά στα 1.000 κρούσματα η Αττική

Την ίδια ώρα, η διάδοση στην Αττική φλερτάρει με τα 1.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των περιφερειακών ενοτήτων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ισούται με 943 περιστατικά κορωνοϊού.

Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται 277 μολύνσεις, ενώ 123 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική, 138 στον βόρειο τομέα Αθηνών και 129 στα δυτικά προάστια. Εκρηκτική είναι η διάδοση του κορωνοϊού και στη Λάρισα, η οποία την τελευταία ημέρα σημειώνει 326 περιστατικά με τον δείκτη μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους να διαμορφώνεται έτσι σε 114,66.

Ιδιαίτερα αυξημένη η διάδοση του κορωνοϊού και στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 207 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά ο χάρτης με τις νέες μολύνσεις ανά περιοχή

Η κατανομή των 4.696 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού το Σάββατο 30 Οκτωβρίου
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού το Σάββατο 30 Οκτωβρίου

404 διασωληνωμένοι, αρχίζει πίεση στις ΜΕΘ

Ενδεικτικό της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αποτελούν οι 404 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, 38 ασθενείς κατέληξαν, ενώ από την αρχή της πανδημίας συνολικά 15.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη.

Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των μέτρων, την ώρα που το Σύστημα Υγείας έχει αρχίζει να πιέζεται αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ-covid σε όλη τη χώρα μέχρι τις 28 Οκτωβρίου άγγιζε πανελλαδικά το 80,28%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις απλές κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 43,38%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Επικαλούμενη στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή. «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μία σταδιακή αύξηση των θανάτων», ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να απαγορευτούν οι μεικτοί χώροι στην εστίαση»

Την πρόταση του να πάψουν να υπάρχουν μεικτοί χώροι στην εστίαση μετέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην έξαρση της πανδημίας.

Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν τα καταστήματα εστίασης λειτουργούσαν μόνο για εμβολιασμένους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε. «Tα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. «Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο καθηγητής προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση τον κρουσμάτων, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη γιατί με αυτόν τον τρόπο «χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη», αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός μέτρα πανδημία εμβολιασμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ