Προβληματισμός ειδικών για την 3η δόση στα παιδιά 5-12 ετών -Ασπίδα ο εμβολιασμός των γονιών - iefimerida.gr

Προβληματισμός ειδικών για την 3η δόση στα παιδιά 5-12 ετών -Ασπίδα ο εμβολιασμός των γονιών

Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό
Η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό/ Φωτογραφία: INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να αναφέρονται στο νέο εμβόλιο της Novavax και στη χορήγηση της τρίτης δόσης στα παιδιά.

Θυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 109 νέους θανάτους, 18.855 κρούσματα και 549 διασωληνωμένους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, έγινε στο υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το νέο εμβόλιο της Novavax

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο εμβόλιο της Novavax που αναμένεται στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε, «από τον Ιανουάριο του 2021 που που αναγνωριστηκε το γονιδίωμα ξεκίνησε ο παγκόσμιος αγώνας για την παρασκευή των εμβολίων. Περισσότερα από 200 εμβόλια βρίσκονται υπό αναπτυξη και έχουν πραγματοποιηθεί περισσοτεροι από 10 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί.

Το πέμπτο εμβόλιο που θα έρθει στη χώρα μας, το πρωτειϊνικό της Novavax επιτυγχάνει την ανοσία με διαφορετικό τρόπο:

Όλα στοχεύουν στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού. Στα mrna εμβόλια δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός παράγει τα αντισώματα. Στα εμβόλια με ιικο φορέα, χρησιμοποιείται μη αναπαραγωγικός ιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα που τον παράγουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Πρόκειται για παλαιά τεχνολογία της δεκαετίας του 1980, που αξιοποιήθηκε για γνωστά εμβόλια, της γρίπης, της ηπατίτιδα κτλ.

Μια δόση περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχει ανοσοενισχυτική ουσία για να παράγονται περισσότερα αντισώματα, ώστε να χρειάζονται λιγότερα αντιγόνα.

Το εμβόλιο διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Το ανοιγμένο εμβόλιο διατηρείται 6 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου

Είναι φθηνό, εύκολο στη μεταφορά, θα συμβάλει στον εμβολιασμό και στις μη προνομιούχες χώρες, ενώ θα παραχθούν 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Η έγκριση του εμβολίου έγινε με δεδομένα από δυο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετειχαν 45.000 άτομα, η πρώτη σε Μεξικό-ΗΠΑ και η δεύτερη στη Βρετανία.

Παρατηρήθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα στην αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου.

Χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες άνω των 18 ετών. Μετά από 14 μέρες από τη χορήγηση ξεκινάει η προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δεδομένα για τη χορήγηση του ως αναμνηστική δόση είναι περιορισμένα, αν και φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσιακή απόκριση. Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών είναι επίσης περιορισμένα, όπως και η αποτελεσματικότητα του μικτού εμβολιασμού.

Επίσης υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας.Οι παρενέργειες είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων».

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατέληξε: «Το νέο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: Να προσεγγιστούν οι ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτή».

Τι λένε οι ειδικοί για την τρίτη δόση στα παιδιά - «Ασπίδα» ο εμβολιασμός των γονέων

Ως προς την τρίτη δόση στα παιδιά, η Μαρία Θεοδωρίου είπε ότι έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. Παράλληλα, μελετώνται στοιχεία για παιδιά που είναι σε αυξημένο κίνδυνο. Για παιδιά κάτω των 5 ετών, υπάρχει έντονος προβληματισμός των ειδικών , αφού η ανοσοαπαντηση στα παιδιά στις δύο δόσεις δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται η τροποποίηση της δοσολογίας και η χορήγηση 3ης δόσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί λένε ότι αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά για τη χορήγηση 3 δόσεων, θα δώσουν έγκριση για αυτή την ομάδα ηλικιών. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, έμμεση προστασία στα παιδιά δίνεται και με τον εμβολιασμό ων γονιών τους.

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα σε 230.000 νοικοκυριά, φάνηκε ότι με τον εμβολιασμό του ενός γονέα, παρέχεται προστασία 26% από τη μετάλλαξη Άλφα και 20% από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Με τον εμβολιασμό και των δύο γονέων, η προστασία ανεβαίνει στο 71,7% και στο 58,1% αντίστοιχα.

Η Μαρία Θεωδορίδου υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός των γονέων μειώνει τη διασπορά στο νοικοκυριό και προστατεύει έμμεσα τα μικρά παιδιά.

«Έχουμε νέα εμβόλια, νέα φάρμακα, όμως εξίσου σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας , ώστε να βγούμε από την πανδημία», κατέληξε.

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. «Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ' όσα γνωρίζουμε. Αυτό το γεγονός, πάντως, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά, ώστε να αποφύγουν αυτό το σύνδρομο», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεμιστοκλέους: Μόλις 7,5% από όσους πρέπει, δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, «ξεπεράσαμε τους 19.600.000 εμβολιασμούς σήμερα, περισσότεροι από 7.990.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 74,4% του γενικού πληθυσμού και 85% του ενήλικου.

Περισσότεροι από 7.380.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,3% του γενικού πληθυσμού και 79,6 του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 70,4% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έδωσε τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα.

»Σε σχέση με την αναμνηστική δόση», είπε, «αυτήν τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.820.000 πολίτες, ποσοστό 78,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.960.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 85,3% από τους δικαιούχους και ακόμη 146.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,5%. Συνολικά το ποσοστό φτάνει στο 87,8%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να υπενθυμίσω ότι σήμερα 7/2 θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί όσοι έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση από τα διδοσικά εμβόλια και τρεις μήνες από το μονοδοσικό, ώστε να έχουν ενεργό πιστοποιητικό».

»Για όσους θα έληγε σήμερα το πιστοποιητικό τους, έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση το 92,5%, που αντιστοιχεί σε 4.016.000 πολίτες. Μόλις 7,5% δεν έχει προγραμματίσει την αναμνηστική δόση, που αντιστοιχεί σε 324.000 πολίτες», σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%.

Ακόμη, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ο κύριος είπε ότι για όλους όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες να την κάνουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ