Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Στο 6,8% ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, σημαντική αύξηση στη βόρεια Ελλάδα | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Στο 6,8% ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, σημαντική αύξηση στη βόρεια Ελλάδα

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κατά την οποία δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την προμήθεια, αλλά και τη χρήση των self test.

Στην ενημέρωση όπως κάθε Παρασκευή συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κοντοζαμάνης για self test

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ακόμη ένα όπλο στη μάχη της πανδημίας. Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς», επισήμανε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξάνονται τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορωνοϊός δείχνει να δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον πλανήτη. Βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλό επίπεδο, είπε παίρνοντας πρώτη τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,8%, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.000, με τα μισά να αφορούν στην Αττική.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, σημειώνεται σταθερή αλλά σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση 20%, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Σημαντική διάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται επίσης και στα νησιά, όπως σε Ρόδο, Ανδρο και Σποράδες.

Πίεση στα νοσοκομεία της Μακεδονίας

Στο μέτωπο του ΕΣΥ, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid με 450 εισαγωγές την ημέρα, παρότι, όπως είπε, την Πέμπτη παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εισαγωγής περισσοτέρων των 600 ασθενών. Συνολικά, στη χώρα νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της αυξημένης διάδοσης του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 1.000 ασθενείς και σχεδόν 200 διασωληνωμένους. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των διασωληνωμένων, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό τα εμβόλια

Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο έναντι του κορωνοϊού είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων αλλά και ασθενών στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Ξεκάθαρη είναι η μείωση και των ασθενών ηλικίας 60-64 ετών σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, και σημείωσε πως αυτό συμβαίνει καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων αφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Με τη μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. «Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας», είπε.

«Είμαστε όλοι ενήμεροι για τους κινδύνους και έχουμε εκπαιδευτεί ως προς τα μέτρα προστασίας» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση ορισμένων μέτρων, όπως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο. «Η προσαρμογή έγινε με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας» είπε, και τόνισε: «Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που έχουμε να δούμε εδώ και μήνες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα self test θα μας βοηθήσουν και το καλοκαίρι

Αναφερόμενη στα self test, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως θα έχουν ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων στο τεστ, χωρίς ραντεβού και χωρίς την ανάγκη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά πρωτίστως εμάς τους ίδιους, μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και τα οικεία μας πρόσωπα» είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως η διάδοση του κορωνοϊού γίνεται κατά βάση στους εργασιακούς χώρους και ενδοοικογενειακά.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και για να συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες».

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ