Κορωνοϊός: «Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση κρουσμάτων», παρά το Lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: «Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση κρουσμάτων», παρά το Lockdown

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19 / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό από τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Λίγο πριν ξεκινήσει η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Μέσος όρος τα 45 έτη στα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε 2.581 νέα κρούσματα, σημειώνοντας πως παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, που σήμερα είναι 45 έτη.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε απλές κλίνες Covid, ενώ σε 519 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι έπειτα από επιπλοκές του ιού. Επιπλέον, παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 582 και 673 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ τριψήφιο αριθμό εμφανίζουν η Λάρισα, 105, η Μαγνησία, 108 και η Πέλλα, 107.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία για την επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνει πως προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο από το γενικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε, και τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα.

«Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, γιατί είναι σημαντική η διάγνωση των ασυμπτωματικών.

Παραμένει η αυξητική τάση στη Θεσσαλία

«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις», είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα δεδομένα από τον μέσο όρο μεταβολής φορτίου ανά εβδομάδα, που «δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση σε Αττική και βόρεια Ελλάδα, όμως στη Θεσσαλία συνεχίζει η αυξητική τάση».

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται, εξήγησε για μια ακόμη φορά η λοιμωξιολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα ήμασταν όλοι πιο προσεκτικοί. Δυστυχώς, η κούραση υπερτερεί», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, και συνέχισε: «Η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, είναι πιθανό να οδήγησε στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου».

«Οι άνθρωποι που χάθηκαν, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει»

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.

«Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό. Δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει» σημείωσε, και έφερε το παράδειγμα ενενηντάρηδων που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα 40άρηδες που βαριανασαίνουν και παλεύουν για τη ζωή τους. «Αν υπήρχαν σφαίρες, δεν θα χαλαρώναμε» εκτίμησε η παιδίατρος, και έκανε λόγο για έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Ο εμβολιασμός η μόνη λύση για την ανοσία της αγέλης

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση. «Οι τεχνολογίες των εμβολίων έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στη μάχη άλλων ασθενειών. Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε και έτσι, όταν εκτεθούμε, τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά» είπε, και ανέφερε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι περιορισμένες και αναμενόμενες. «Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες», σχολίασε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης: «Ο κορωνοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε αρχικά στα διεθνή στοιχεία της πανδημίας, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε για ακόμα μια φορά πως επηρεάζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες από τον ιό.

«Ο κορωνοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, για να προσθέσει: «Ο ιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο στρατόπεδο των εμβολίων, τόσο για εκείνο της Pfizer όσο και για της Οξφόρδης, τη διανομή του οποίου έχει αναλάβει η AstraZeneca.

Δείτε το βίντεο με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ