Κορωνοϊός: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί και η απαγόρευση επισκέψεων στο Αγιο Ορος - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί και η απαγόρευση επισκέψεων στο Αγιο Ορος

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19 / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρo.

Εμμένει ο κορωνοϊός σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων είναι 1.750 ανά ημέρα. Όπως είπε, την τρίτη αυτή εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.

Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης σε μια μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 49 χρόνια. Φαίνεται πως η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.600 κρούσματα κορωνοϊού ηλικίας άνω των 65 ετών

Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 32 έτη. Αυτό σημαίνει πως οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και κίνδυνο να διασωληνωθούν. Επιπλέον, φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν 2.600 κρούσματα άνω των 65 ετών.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, η λοιμωξιολόγος παρατήρησε σταδιακή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σήμερα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς, με περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς σε ΜΕΘ παραμένουν αρκετοί. Έτσι, σήμερα παρατηρείται 84% πληρότητα κλινών στις ΜΕΘ, με το ποσοστό να είναι 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη.

Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού

Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όπως στο πρώτο λοκντάουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παιδίατρος έκανε λόγο για ένα «συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακού περιβάλλοντος». Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι μαραθώνιος

Ο Δεκέμβριος θα είναι φέτος αρκετά διαφορετικός, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος. «Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι. Ας σχεδιάσουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα», είπε.

Παρομοιάζοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού με έναν αγώνα μαραθωνίου, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Είναι πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα».

Χρειάζεται χρόνος μετά τον εμβολιασμό για να είμαστε ασφαλείς

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χρειάζονται αρκετοί μήνες προκειμένου αυτό να λειτουργήσει. «Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, έναν με ενάμιση μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό» θα μπορεί κανείς να είναι ασφαλής απέναντι στην ασθένεια του Covid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό συζήτησε τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων τις τελευταίες ημέρες. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα βασικά κριτήρια της επιλογής είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη και εκείνος που υποδηλώνει σοβαρή νόσο.

Έτσι, προτεραιότητα θα δοθεί σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένους σε γηροκομεία και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Όταν έχουμε τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί από τον EMA και θα έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα», είπε η λοιμωξιολόγος.

Μαγιορκίνης: «Το ότι δεν ζουν σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά»

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά τον ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 15%-20% στην Αθήνα και 20%-22% στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε, και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζουν σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού κατανέμεται σε πέντε περιφέρειες

Με αναλυτικό τρόπο παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, επισημαίνοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα είναι 16.617, εκ των οποίων τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρδαλιάς: Κλειστά τα χερσαία σύνορα για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις σε όσους δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους», εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ