Κορωνοϊός: Να εμβολιαστούν οι έγκυοι, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Να εμβολιαστούν οι έγκυοι, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα

Μίνα Γκάγκα και Β. Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπ. Υγείας
Μίνα Γκάγκα και Β. Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπ. Υγείας - Φωτογραφία: Intimenews/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε στη σημερινή ενημέρωη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρια πως σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ υπάρχει και μεγάλη διασπορά κρουσμάτων, απευθύνοντας επίσης έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στις έγκυες.

Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχουμε και σήμερα ένα αρνητικό ρεκόρ με 6.806 νέα κρούσματα, με τη διασπορά του ιού να είναι πάρα πολύ μεγάλη, τονίζοντας πως «έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Μετά το πρώτο τρίμηνο αν φοβόμαστε αλλά ας εμβολιαστούμε. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, θέλησε να τονίσει πως δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα, αλλά «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων», ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, εξηγώντας πως τον Σεπτέμβριο του 2019, στην 1η ΥΠΕ, «είχαμε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 374, εκ των οποίων οι 189 είναι COVID. Εχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από αυτές με τις οποίες ξεκινήσαμε».

Παράλληλα, σχετικά με την έγκριση για το χάπι της Merck στη Βρετανία και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως θα έρθουν τα φάρμακα στη χώρα, τις επόμενες εβδομάδες τα μονοκλωνικά και γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπια Merck. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000.

Η Μίνα Γκάγκα κατέληξε στο ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού απαιτεί συλλογική προσπάθεια, σημειώνοντας πως «στο χέρι μας είναι να προστατευτούμε, να κάνουμε τεστ, να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να μειωθεί αυτό το κύμα. Οσο περισσότερα τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα σύστημα σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παπαευαγγέλου: «Αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως «σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών αυξήθηκε κατά 60%, σε σχέση με τις προηγούμενες 15 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός όλο τον Οκτώβριο, το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,09% στο 1,96% την προηγούμενη εβδομάδα».

Επίσης, τόνισε ότι «σημαντικές αυξητικές τάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές πλην της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα. Το 70% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών».

Ακόμη, τόνισε πως «από την ιχνηλάτηση που γίνεται, σήμερα, λόγω της μεγάλης διασποράς, παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους».

Και συνέχισε, λέγοντας πως «παρόλο που τα σχολεία μας είναι ανοικτά εδώ και δύο μήνες, δεν έχουμε δει αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων σε μαθητές. Αξιοσημείωτη είναι και η σταθερότητα του ποσοστού νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών. Έναν μήνα μετά το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την επιστροφή των φοιτητών στη διά ζώσης εκπαίδευση, δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συνολικό επίπεδο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, για να σημειώσει πως «ακόμη και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση», λέγοντας ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που παίρνουν την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ