Ο εμβολιασμός, απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα -Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη - iefimerida.gr

Ο εμβολιασμός, απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα -Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη

Ένα περιστέρι μπροστά από την ηλιόλουστη Ακρόπολη
Ένα περιστέρι πετά ανάμεσα στα δέντρα, με φόντο την ηλιόλουστη Ακρόπολη και τον αττικό ουρανό / Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αν και υπάρχει αισιοδοξία, οι εμβολιασμοί δεν επιδέχονται χαλάρωση», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Ευθεία προειδοποίηση προς τους «πονηρούς» που περιμένουν να τελειώσει η πανδημία και να μην εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επαναλαμβάνοντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, πως δύο ακόμη εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα και μόνο με τον εμβολιασμό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη

Την ενημέρωση άρχισε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι επικρατεί μια διάχυτη αισιοδοξία, αλλά σημειώνοντας πως ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση και μόνον έτσι θα οδηγηθούμε στη βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία η οποία διαφαίνεται διεθνώς για το τέλος της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είπε ότι οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται επανεμφάνιση ενός νέου κύματος κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι λάθος να πιστέψουν ότι η πανδημία πέρασε χωρίς τη συμμετοχή τους» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παραμένει προς το παρόν το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην πανδημία.

Ωστόσο, τόνισε πως «δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα εμβόλια που παραλαμβάνει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το Novavax συστήνεται για βασικό εμβολιασμό, ενώ αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi, για το οποίο «στόχος, βάσει των κλινικών μελετών, είναι να χρησιμοποιείται ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ακόμα μία φορά, υπενθύμισε ότι τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεταμοσχευθεί, που είναι σε αιμοκάθαρση ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 17 ετών επανέλαβε πως ήδη έχει εγκριθεί η τρίτη δόση, αν έχουν χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή, ενώ συζητείται για την ίδια κατηγορία και η τέταρτη δόση, προσέθεσε και η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για τη χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά τη φυσική νόσηση όσο και μετά τον εμβολιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο. Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και είπε ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τον εμβολιασμό των παιδιών με τα κλασικά εμβόλια, σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενη σε μελέτη, είπε ότι 4 στους 10 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα και κάλεσε τους γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς των παιδιών, για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία ήταν ξεχασμένα.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ ώστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού για τον κορωνοϊό, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας διεθνώς, και έκλεισε την τοποθέτησή της τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται καμιά χαλάρωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος του ΠΟΥ είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τέλος καλοκαιριού, διαφορετικά θα υπάρχει μια συνεχόμενη απειλή. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Μόνο 4,3% από τους δικαιούχους δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση

Αρχικά, μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 20.000.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,9% (γενικός πληθυσμός) και 85,4% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 90,2% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 100.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (1,6%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 92%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 5.090.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 95,7%, δηλαδή 4.871.000 πολίτες, και μόνο ένα 4,3% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης του εμβολίου της Novavax, γι’ αυτό δεν ανοίγουμε και την πλατφόρμα για τα ραντεβού», επισήμανε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ