Κορωνοϊός: Μ. Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και Μ. Πέμπτη για 40-44 με AstraZeneca - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Μ. Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και Μ. Πέμπτη για 40-44 με AstraZeneca

Μαρία Θεοδωρίδου, Μάριος Θεμιστοκλέους
Μαρία Θεοδωρίδου, Μάριος Θεμιστοκλέους / Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη Μ. Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και τη Μ. Πέμπτη για τους 40-44 ετών με το AstraZeneca, ενώ την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με AstraZeneca θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 45-49 ετών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας.

Στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος ης Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανακοίνωσε ότι αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους.

Δείτε την ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Παρακολουθήστε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. «Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε από την πλήρη απαγόρευση στο στάδιο τού να εμβολιάζεται μια έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, με ένα registry καλό γυναικών σε κύηση που έδειξε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson

«Κατά 99% τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnsοn.

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Αυτή η τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία», συνέχισε. «Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Θεοδωρίδου.

Η ενημέρωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Πριν από μία εβδομάδα είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA και μετέπειτα και από τον EMA για άρση της απαγόρευσης διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson» συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στις αποφάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έλεγχος για τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει αυτή την παύση του εμβολίου. «Τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον EMA και τον ΠΟΥ και η απόφαση ήταν κοινή, καταλήγοντας στην άρση της απαγόρευση διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson», συνέχισε.

Τι έδειξε η έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων

Οι έλεγχοι στις ΗΠΑ έγινε με παραμέτρους ελέγχου και κατά φύλο και κατά ηλικία. «Ο αριθμός περιπτώσεων ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα περιστατικά αυτά αφορούν σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 37 χρόνια και από αυτά τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών» είπε, και τόνισε πως ο χρόνος εμφάνισης της παρενέργειας αυτής εκτιμάται στο διάστημα μία με δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.

«Η στάθμιση του κινδύνου από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν, θα έλεγα, λακωνική, ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό και η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν αυτή την τωρινή θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης», τόνισε η ίδια.

Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ο γρήγορος και λεπτομερής έλεγχος υπογραμμίζει ότι η παρακολούθηση γίνεται με σχολαστικότητα και με διαφάνεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης του εμβολίου και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το εμβόλιο είναι, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αποτελεσματικό άνω του 80% για τη σοβαρή νόσηση, άνω του 90% για τη νοσηλεία και φτάνει το 100% στην πρόληψη θανάτων.

Το μονοδοσικό εμβόλιο «θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια». Ωστόσο, τόνισε πως με κάθε μεταβολή των δεδομένων μπορεί να αλλάξουν και οι συστάσεις.

Αλλάζει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων της AstraZeneca

«Το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή έχει πάρει απόφαση να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών και μια προσθήκη μικρή στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη από τη δεύτερη δόση απέχει 12 εβδομάδες, με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα. «Αλλά, αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό με μια μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου, κάτι που επανέλαβε και ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ