Ξεπέρασαν τους 5.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα το 2019 -Αυξήθηκαν κατά 42% [πίνακες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα το 2019 -Αυξήθηκαν κατά 42% [πίνακες]

Ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα
Ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα αυξήθηκε σε ποσοστό 42% μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 κλείνει με έναν εκτιμώμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που αγγίζει τα 5.301 ενώ ο υψηλότερος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών καταγράφεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2020 με τον αριθμό να φθάνει στα 5.424 παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακριβώς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και έπειτα έως και σήμερα, καταγράφεται, σταδιακά, σημαντική μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα. Πιο αναλυτικά, μέσα σε διάστημα έξι μηνών (Φεβρουάριος 2020 – Αύγουστος 2020) καταγράφεται μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ποσοστό 23%. Η μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας οφείλεται, αφενός στις εντατικές προσπάθειες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων και αφετέρου στην ολοκλήρωση των υποθέσεων των οικογενειακών επανενώσεων ασυνόδευτων ανηλίκων με συγγενικά πρόσωπα σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ακολούθως, παρατίθενται αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις: Νοέμβριος 2019 → Φεβρουάριος 2020 → Αύγουστος 2020.

O αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων
O αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων

Πληθυσμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων ανά τύπο διαμονής

Είναι εξαιρετικής σημασίας να σημειωθεί ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων παρατηρείται και κορυφαία ένταση του φαινομένου υπερσυγκέντρωσης ασυνόδευτων παιδιών σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (1.746 ΑσΑν - 11/2019) καθώς και σε Αστυνομικές Αρχές υπό το καθεστώς της προστατευτικής φύλαξης (257 ΑσΑν – 11/2019, ενώ τον Μάρτιο έφτασε τα 331). Κατά τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 παρατηρείται μια οριακή αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν σε Κ.Υ.Τ. της τάξης του 3%. Ωστόσο, και πάλι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και για το εξάμηνο που ακολουθεί, ήτοι έως και τον Αύγουστο του 2020, παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε Κ.Υ.Τ., μείωση που αγγίζει το 54%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την περίοδο αναφοράς των τριών φάσεων, παρατίθενται αναλυτικά ο πληθυσμός των ασυνόδευτων ανηλίκων ανά τύπο διαμονής.

Ο πληθυσμός των ασυνόδευτων ανηλίκων ανά τύπο διαμονής
Ο πληθυσμός των ασυνόδευτων ανηλίκων ανά τύπο διαμονής

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μειώθηκε κατά 960 παιδιά (ποσοστό 54%) στο διάστημα του εξαμήνου Φεβρουάριος – Αύγουστος 2020. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά, τοποθετήθηκαν σε δομές φιλοξενίας είτε μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα παρατίθενται τα ποσοστά των ασυνόδευτων παιδιών ανά τύπο μετακίνησης.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι ανά τύπο μετακίνησης από τα ΚΥΤ
Ασυνόδευτοι ανήλικοι ανά τύπο μετακίνησης από τα ΚΥΤ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάπτυξη θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων, ήδη από τη σύστασή της τον Μάρτιο του 2020, δυνάμει του π.δ 18/2020 (Α΄34), έθεσε ως ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, καθώς και εκείνους που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, ως στρατηγική άμεσης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Η προσπάθεια αυτή διαφαίνεται από το γεγονός αύξησης των θέσεων που αποδίδουν οι δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας σε ποσοστό 30% κατά την περίοδο αναφοράς (Νοέμβριος 2019 – Αύγουστος 2020).

Ακολούθως, παρατίθενται αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις: Νοέμβριος 2019 → Φεβρουάριος 2020 → Αύγουστος 2020.

Τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις
Τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ