«Αυτό θα κάναμε και στην πατρίδα μας» -Συγκίνηση στην υποδοχή της ελληνικής αποστολής που έσωσε ζωές στην Τουρκία - iefimerida.gr

«Αυτό θα κάναμε και στην πατρίδα μας» -Συγκίνηση στην υποδοχή της ελληνικής αποστολής που έσωσε ζωές στην Τουρκία

Επιστροφή στην Ελλάδα για τους άνδρες της ΕΜΑΚ που προσέφεραν τεράστιο έργο στη σεισμόπληκτη Τουρκία
Επιστροφή στην Ελλάδα για τους άνδρες της ΕΜΑΚ που προσέφεραν τεράστιο έργο στη σεισμόπληκτη Τουρκία / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχθηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξή της από την Τουρκία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ελληνική αποστολή διάσωσης, που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία, επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής (12/2). Την αποστολή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στυλιανίδης: «Υποδεχόμαστε τους ήρωές μας»

Για μια μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε πως οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» και έστειλαν το μήνυμα παντού ότι «η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους.

Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

Στυλιανίδης

«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτή τη δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το Σώμα: ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής, για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο "ευχαριστώ" της πολιτείας, το μεγάλο "ευχαριστώ" του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».

Πλεύρης: «Μας έκαναν υπερήφανους»

Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζουν και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

«Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο, σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου, σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πουρναράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα στελέχη του ΠΣ που επιχείρησαν στην Τουρκία απέδειξαν πάνω απ' όλα «ότι είναι πρώτα άνθρωποι και μετά γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες». «Ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσωπώντας όλο το προσωπικό, τους απευθύνουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο που έκαναν στη χώρα της Τουρκίας. Και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι όχι μόνο τα στελέχη που μετέβησαν κάτω, αλλά καθημερινά όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την προστασία και τη ζωή των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους, και γι' αυτό τους είμαι ευγνώμων. Ο ελληνικός λαός να αισθάνεται πως είμαστε πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί».

Πουρναράς

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά: τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρ' όλα αυτά, τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισήμανε, η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν τη μικρή Φατμέ, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν τη μικρή της αδερφή.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

Λέκκας: «Δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε»

Με αποσκευές γεμάτες με πλούσιο επιχειρησιακό, διασωστικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και τεχνικό έργο επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Τουρκία τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε και κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. «Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ. από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς, κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή, η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ., διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μια πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πυροσβέστες
Πυροσβέστες

Ποιοι υποδέχθηκαν την ελληνική ΕΜΑΚ στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος.

Παράλληλα, στην Ελλάδα έφτασε και το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και της 2ης ΕΜΑΚ (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς - μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά, τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ