Κίνδυνος Σεισμού: Πώς απαντάμε στα 2 βασικά ερωτήματα, το πριν και το μετά | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κίνδυνος Σεισμού: Πώς απαντάμε στα 2 βασικά ερωτήματα, το πριν και το μετά

Αθήνα πανοραμική φωτογραφία
Σεισμική τρωτότητα κατασκευών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ενόργανη εκτίμηση «τρωτότητας των κατασκευών» απαντά με ασφάλεια στους προβληματισμούς μας, για την διαχείριση της επόμενης μέρας του σεισμού.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα και ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων αναφορικά με τον σεισμό:

 • Το πρώτο ερώτημα είναι αν η κατασκευή που θα βρισκόμαστε μέσα την ώρα του σεισμού θα είναι ικανή να αντέξει, είτε είναι το σπίτι μας είτε ο χώρος εργασίας ή οποιοδήποτε Δημόσιο κτίριο. Οι εργαζόμενοι άνθρωποι, τα παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας, ζουν και δραστηριοποιούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα σε κατασκευές τρίτων, που δεν είναι το σπίτι τους για το οποίο μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουν μια καλύτερη εικόνα αναφορικά με την αρχική κατασκευή αλλά και την συντήρησή του.
 • Το δεύτερο ερώτημα είναι, αν το σπίτι μας που σε κάθε περίπτωση θα κληθούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, μετά το σεισμικό συμβάν, είναι κατάλληλο για να στεγάσει την οικογένειά μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι μεταξύ άλλων, και θέμα πολιτικής απόφασης. Η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στο θέμα της εκτίμησης τρωτότητας των κατασκευών, ξεκινώντας από τα Δημόσια κτίρια και τα κτίρια Δημοσίας χρήσεως εν γένει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολεία όλων των βαθμίδων, Νοσοκομεία, Εκκλησίες, Γήπεδα και Δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να εξετασθούν και να τεκμηριωθεί το επίπεδο κατασκευαστικής τρωτότητας, επιστημονικά και εξειδικευμένα.

Ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, γηροκομεία, ιδιωτικά σχολεία και εν γένει κτίρια Δημοσίου συμφέροντος, πρέπει επίσης υποχρεωτικά να εξετασθούν και να τεκμηριώνεται το επίπεδο τρωτότητας, ούτως ώστε να αδειοδοτούνται ως προς την χρήση τους, όχι μόνο πολεοδομικώς.

Αθήνα πανοραμική φωτογραφία σπίτια πολυκατοικίες

Αναφορικά με τα αμιγώς ιδιωτικά κτίρια, η εκτίμηση σεισμικής τρωτότητας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, καθότι, εκτός των άλλων, διασφαλίζει ιδιώτες αγοραστές, επενδυτές, Τραπεζικά Ιδρύματα, Ασφαλιστικές Εταιρείες, κλπ.., αναφορικά με την ζωή των ενοίκων και τις εμπορικές συναλλαγές, έναντι του κινδύνου του σεισμού και των συνεπειών αυτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, αναφορικά με τις κατοικίες, είναι απλούστερη.

Λόγω υψηλότερου κόστους για έναν ιδιώτη που προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση σεισμικής τρωτότητας μιας κατασκευής, εναλλακτικά προσφέρεται η λύση της «ταυτοποίησης» της εν λόγω κατασκευής, που όμως θα μας προστατεύσει να πάρουμε την σωστή απόφαση στο ερώτημα «μπαίνω / Δεν μπαίνω να κοιμηθώ το βράδυ» στο σπίτι μου.

Είναι σαφές ότι ένας βεβιασμένος οπτικός έλεγχος Δημοσίων λειτουργών μετά το σεισμικό συμβάν, είναι απλά ένας οπτικός έλεγχος. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Και βάσει ενός οπτικού ελέγχου, όσο ενδελεχής και να είναι, η απάντηση δεν είναι πάντα καθαρή.

Πρέπει να ταυτοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση των πολυκατοικιών είτε μεμονωμένων οικιών, σε χρονική στιγμή πριν το επόμενο σεισμικό συμβάν, και στην συνέχεια με μια απλή επαναληπτική μέτρηση διάρκειας 3-4 λεπτών αμέσως μετά το σεισμικό συμβάν, να δοθεί το πράσινο φως είτε το απαγορευτικό για την είσοδο των κατοίκων στα σπίτια τους.

Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την μέτρηση των «ιδιοσυχνοτήτων» της κατασκευής, πριν και μετά το σεισμικό γεγονός, που είναι ένας αριθμός 15 δεκαδικών στοιχείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «ιδιοσυχνότητες» μιας κατασκευής παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή στο πλαίσιο (ασυνέχεια λόγω ρηγμάτωσης για παράδειγμα).

Κάθε μεταβολή στο πλαίσιο (φέροντα οργανισμό), συνεπάγεται μεταβολή της «ιδιοσυχνότητας» της κατασκευής, σε σχέση με την «ιδοσυχνότητα» που μας έδινε η κατασκευή προ της μεταβολής αυτής.

Όταν για παράδειγμα μετά τον σεισμό μετρήσουμε την «ιδιοσυχνότητα» της κατασκευής και βρούμε ότι αυτή δεν μεταβλήθηκε από τον σεισμό, τότε με ασφάλεια μπορούμε να μπούμε στο σπίτι μας το βράδυ, καθότι ο φέρων οργανισμός (πλαίσιο) της κατασκευής δεν έχει επηρεαστεί από το σεισμικό γεγονός.

Η εταιρεία Swiss Approval Technische Bewertung έχει μακρά εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό σε εκτιμήσεις σεισμικής τρωτότητας κατασκευών, μέσω Μη Καταστροφικών Ελέγχων, και διαθέτει εξελιγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό για την μέτρηση και αξιολόγηση των «ιδιοσυχνοτήτων» των κατασκευών εν γένει.

 Η Swiss Approval είναι διαπιστευμένος Οργανισμός Τρίτου Μέρους επιθεωρήσεων και ελέγχων

Η Swiss Approval είναι διαπιστευμένος Οργανισμός Τρίτου Μέρους επιθεωρήσεων και ελέγχων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα διαθέτει πολλαπλών τεχνολογιών εξοπλισμό για το «σκανάρισμα» του οπλισμένου σκυροδέματος σε βάθος μέχρι και 40 εκατοστά από την επιφάνεια, δίνοντας έτσι την δυνατότητα χαρτογράφησης του οπλισμού, πληροφορία απολύτως απαραίτητη για την ολοκλήρωση μελετών στατικής επάρκειας.

Η Swiss Approval είναι διαπιστευμένος Οργανισμός Τρίτου Μέρους επιθεωρήσεων και ελέγχων, και δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με κατασκευαστικά συμφέροντα είτε μελετητικά.

Απευθύνεται σε Ιδιώτες, Πολιτικούς Μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες, Δημόσιους Οργανισμούς, και αναλαμβάνει για λογαριασμό τους, με αντικειμενικό τρόπο, την εκτίμηση και αποτύπωση των πληροφοριών που απαιτούνται εκ μέρους τους, είτε για την ολοκλήρωση μελέτης στατικής επάρκειας είτε για μελέτη σεισμικής τρωτότητας κατασκευής, είτε για απλές μετρήσεις ιδιοσυχνοτήτων.

H υπηρεσία εκτίμησης σεισμικής τρωτότητας των κατασκευών

Η ασφάλεια των κατασκευών ή αν θέλετε η τρωτότητα των κτιρίων, Δημοσίων και ιδιωτικών σήμερα στη Χώρα μας σε σχέση με τον κίνδυνο από σεισμό, τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής για τη Δημόσια Ασφάλεια. Ιδιαίτερα δε, ύστερα από τους πρόσφατους προειδοποιητικούς μικρο-σεισμούς και ενόψει μιας ισχυρότερης δόνησης, η εκάστοτε οικογένεια, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, επιβάλλεται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα και αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ενόργανη Εκτίμηση της Τρωτότητας των κατασκευών, έχει άμεσες επιπτώσεις στη διασφάλιση των συμφερόντων των χρηστών των Δημοσίων κτιρίων και αποτελεί το πρώτο, γρήγορο και έγκυρο στάδιο για την άμεση πρόληψη έναντι σεισμού. Πραγματοποιώντας τον έλεγχο της κατάστασης των κτιρίων για την αποτίμηση της σεισμικής τους επικινδυνότητας, το μοναδικό αυτό εργαλείο εκτίμησης του εν λόγω κινδύνου μπορεί να αποδώσει σε ρεαλιστικά αριθμητικά ποσοστά την πιθανότητα και το μέγεθος των βλαβών και να τα κατηγοριοποιήσει ανάλογα με την καταλληλότητά τους.

Η ταξινόμηση των κατασκευών σε κλάσεις τρωτότητας έναντι σεισμού και συνεπώς σε ασφαλιστικές κλάσεις είναι μια εξέλιξη που αλλάζει ριζικά το τοπίο των ασφαλίσεων κινδύνων αναφορικά με τη σεισμική διακινδύνευση αυτών.

Η ασφάλεια των Δημοσίων κτιρίων όπως π.χ. Σχολείων, Παιδικών Σταθμών, Αθλητικών Σταδίων, Δημόσιων Θεάτρων, Νοσοκομείων, Πυροσβεστικών Σταθμών, Αστυνομικών Τμημάτων, Δικαστηρίων, κτιρίων Διοίκησης Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, Εκκλησιών, κλπ. είναι επιβεβλημένη υποχρέωση της Πολιτείας συμπεριλαμβανομένων και των αποκεντρωμένων Δημοτικών Αρχών, και φυσικά η εκτίμηση της τρωτότητας είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση και ασφαλή χρήση αυτών των κατασκευών.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε, είναι ένα Διεθνώς κατοχυρωμένο πιστοποιημένο εργαλείο ενόργανης εκτίμησης της τρωτότητας των κατασκευών, με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό, σύμφωνα με το Eurocode 8.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω εκτίμηση της τρωτότητας των κατασκευών διαρκεί περίπου μερικές ώρες για όλων των ειδών τις κατασκευές, απαιτεί την εξειδικευμένη χρήση εξοπλισμού, και μέσα σε λίγες ημέρες μετά το πέρας της επιτόπιας εκτίμησης, μπορεί να δοθεί η σχετική έκθεση ταξινόμησης της κατασκευής στον ενδιαφερόμενο εντολέα. Το κόστος εκτίμησης είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με την αξία της κατασκευής.

Η έκθεση που συντάσσεται περιέχει σειρά χρήσιμων πληροφοριών και φυσικά ταξινομεί την κατασκευή σε 4 κλάσεις, Α, Β, C, & D ανάλογα με το αποτέλεσμα της ενόργανης εκτίμησης της τρωτότητας έναντι σεισμού. (Για παράδειγμα οι κλάσεις Α και Β είναι ακριβείς ενδείξεις για την καταλληλότητα της κατασκευής προς ασφαλή χρήση και κατοίκηση από τους ιδιοκτήτες του).

Παρέχεται η δυνατότητα εκτίμησης μιας κατασκευής ΠΡΙΝ τη σεισμική δόνηση αλλά και ΜΕΤΑ από αυτήν, αφού είναι εξαιρετικά χρήσιμη επίσης η εκτίμηση της κατάστασης ενός ακινήτου μετά από έναν ισχυρό σεισμό. Η διαδικασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της αποτελεσματικότητας των όποιων δομικών επεμβάσεων ενίσχυσης μετά από σεισμούς ή ακόμη και μετά από επεμβάσεις προσθηκών, επεκτάσεων και γενικότερα τροποποιήσεων σε κάποια κατασκευή.

Τέλος, η ενόργανη αυτή μεθοδολογία, μπορεί να παράσχει πολύτιμα στοιχεία ως προς το θέμα της γήρανσης ενός κτιρίου ή αλλαγής της δομικής του ασφάλειας, οφειλόμενης σε αφανή – μη ορατά στοιχεία τόσο της ίδιας της κατασκευής όσο και του εδάφους θεμελίωσής της, εφ’ όσον συλλέγονται συγκριτικά στοιχεία με επανάληψη των μετρήσεων ανά 5-ετή έως 10-ετή χρονικά διαστήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικός κατάλογος ελεγχθέντων κτιρίων και εγκαταστάσεων από την Swiss Approval Technische Bewertung.

Προσαρμοσμένη στα δεδομένα της ιδιαίτερα σεισμογενούς Χώρας μας, η εταιρία μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τα κτίριά μας προκειμένου να διαπιστώσουμε την καταλληλότητά τους.

Με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε το φόβο, την άγνοια και την αβεβαιότητα για την συμπεριφορά των κατασκευών μας έναντι σεισμού αλλά και για να διαπιστώσουμε το βαθμό της στατικής τους επάρκειας προτείνουμε και παρέχουμε την υπηρεσία της εκτίμησης της τρωτότητας των κατασκευών, που είναι μια γρήγορη, αξιόπιστη και οικονομική μέθοδος με έγκυρα αποτελέσματα και ρεαλιστικά ποσοστά επικινδυνότητας για διάφορες εντάσεις σεισμού.

Μερικοί από τους πελάτες που εμπιστεύτηκαν την Swiss Approval Technische Bewertung S.A. και πραγματοποιήθηκαν εκτιμήσεις στις ακίνητες περιουσίες τους είναι:

 1. Δημόσια Σχολεία στην περιοχή της Αττικής καθώς και στη Βόρεια Ελλάδα στην περιοχή της Ξάνθης. (Γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία, στο σύνολό τους 70 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 350-700 τ.μ. )
 2. Δημόσια Ιδρύματα και Νοσοκομεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. (9 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 1000 τ.μ.)
 3. Κεντρικά γραφεία και κτιριακές υποδομές μεγάλων ομίλων Ασφαλίσεων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. (5 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 500 τ.μ.)
 4. Ιδιόκτητες κατοικίες στην περιοχή της Αττικής. (35 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 200 τ.μ.)
 5. Υποκαταστήματα και κεντρικά γραφεία Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα (41 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 300 τ.μ.).
 6. Καταστήματα Λιανικής μεγάλου SuperMarket, 70 κτίρια στο σύνολό τους σε όλη την επικράτεια.
 7. Δημόσια Κτίρια σε Αττική, Κρήτη, Κεφαλονιά (21 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 500 τ.μ.).
 8. Μεγάλες Βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή του Μεξικού (11 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 5000 τ.μ.).
 9. Κτίρια γραφείων πολυεθνικής εταιρείας στην Ιταλία (6 κτίρια, με μέσο όρο επιφάνειας ανά κτίριο 700 τ.μ.).

Επικοινωνία: info@swissapproval.gr
Τηλέφωνο: 210 55 62 130

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ