Ο καύσωνας «Κλέων» παραλύει τη χώρα την Παρασκευή: Ποιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές, τι ισχύει με τo ντελίβερι - iefimerida.gr

Ο καύσωνας «Κλέων» παραλύει τη χώρα την Παρασκευή: Ποιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές, τι ισχύει με τo ντελίβερι

Καύσωνας Κλέων
Καύσωνας «Κλέων» / Φωτογραφία αρχείου: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη χώρα εν μέσω του καύσωνα με το όνομα «Κλέων», ενώ η Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται να είναι οι πιο... ανυπόφορες ημέρες.

Ο υδράργυρος την Πέμπτη έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα, ενώ την Παρασκευή εκτιμάται πως θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 44 βαθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον λόγο αυτό, αρκετές υπηρεσίες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύγκλιο ορίζει τις προϋποθέσεις για την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο.

Μάλιστα, την Παρασκευή θα γίνει υποχρεωτική παύση των ντελίβερι, από τις 12:00 μέχρι τις 17:00.

Αναστολή λειτουργίας υποθηκοφυλακείων της χώρας την Παρασκευή

Αναστέλλεται η λειτουργία υποθηκοφυλακείων της χώρας την Παρασκευή, λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας, εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Όσον αφορά στα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού, προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης στην Αττική

Αναβάλλονται την Παρασκευή λόγω της επέλασης του καύσωνα «Κλέων» οι εξετάσεις των υποψηφίων για δίπλωμα οδήγησης σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

Η αναβολή των δοκιμασιών «προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων» οδηγών και οδηγών για όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών, αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέτασή τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Τέλος το ντελίβερι από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα ντελίβερι σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες ντελίβερι και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Άδωνις για διακοπή ντελίβερι 12-5 λόγω καύσωνα: Θα ξεβολευτούμε λίγο, αλλά όλοι συμφωνούμε -Στοιχειώδες μέτρο

Ως «στοιχειώδες μέτρο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τη διακοπή υπηρεσιών ντελίβερι 12:00-17:00 λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Ο υπουργός Εργασίας σε ανάρτησή του επισήμανε πως μπορεί να «ξεβολευτούμε» λίγο, αλλά όλοι συμφωνούμε. «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του», σημείωσε.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από την στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Υπουργική Απόφαση, που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει:

  • Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

e-ΕΦΚΑ: Ποια ραντεβού ακυρώνονται λόγω του καύσωνα «Κλέων»

Διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ενόψει του επικείμενου καύσωνα «Κλέων», έδωσε ο οργανισμός.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στις 13-14 Ιουλίου από τις 12:00 έως τις 15:00 αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(Σχετική εγκύκλιος: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/233/οικ.11665/12.7.2023 υπουργείου Εσωτερικών: «Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες του καύσωνα»).

Δημόσιο: Τι προβλέπει εγκύκλιος για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες

Τις προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύουν τα εξής:

1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
2. Παροχή τηλεργασίας
3. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00 – 17.00).

Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υπαλλήλων αυτών.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών - προσέλευση κοινού

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και προς προστασία της υγείας αυτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε άλλη ημέρα εκτάκτως.

Τα έκτακτα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, εκδόθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέωνος».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ