Καύσωνας: Καμίνι η χώρα, 43 βαθμοί σε Θήβα, Λιβαδειά -Πού καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αττική - iefimerida.gr

Καύσωνας: Καμίνι η χώρα, 43 βαθμοί σε Θήβα, Λιβαδειά -Πού καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αττική

Κύμα ισχυρού καύσωνα θα πλήξει το επόμενο διάστημα τη χώρα
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δοκιμάζεται η χώρα από τον καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη και το κύμα ζέστης δεν λέει να κοπάσει. Σήμερα, Παρασκευή οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα.

Ενδεικτικά, αυτή την ώρα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αττική και πέριξ αυτής καταγράφονται σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Βλυχάδα κι Αίγινα με τον υδράργυρο να δείχνει 41 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψήνονται Θήβα, Λιβαδειά

Στο καμίνι έχουν μπει Θήβα και Λιβαδειά όπου αυτή την ώρα ο υδράργυρος δείχνει 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην πόλη της Λάρισας ο υδράργυρος έχει ανέβει στους 42!

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα Cleon με τις θερμοκρασίες να είναι πάνω από 40 βαθμοί σε Αττική, Μακεδονία, Στερεά και Πελοπόννησο με τους μετεωρολόγους να βλέπουν στα καιρικά μοντέλα νέα επέλαση καύσωνα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αφού πάρουμε μια μικρή ανάσα από Δευτέρα 17 Ιουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κέρβερος, το El Nino και η κλιματική αλλαγή η αιτία του καύσωνα

Κατά τους επιστήμονες, οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλούνται από τον αντικυκλώνα Κέρβερο, το φαινόμενο El Nino και την κλιματική αλλαγή.

Μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να μην επηρεάζεται άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, ωστόσο, παίζουν κι αυτά το ρόλο τους. Ωστόσο, η κύρια αιτία που η Ευρώπη δεινοπαθεί από τη ζέστη είναι ο αντικυκλώνας και η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορα της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη απόδοσης μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο γεγονός», εξήγησε η δρ. Λέιζενμπι. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η κλιματική αλλαγή παίζει κρίσιμο ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά», είπε από την πλευρά του ο δρ. Λέσλι Μέιμπον, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο εβδομάδες με καυτή ατμόσφαιρα

Βάσει των προγνώσεων, ο Κέρβερος αναμένεται να διαρκέσει για περίπου 2 εβδομάδες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται για το προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα παραταθεί η περίοδος ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ