Καθηγητής Βαφείδης: Ο Παγασητικός εκπέμπει SOS μετά τις πλημμύρες -Τι συμβαίνει με το νερό από τη λίμνη Κάρλα - iefimerida.gr

Καθηγητής Βαφείδης: Ο Παγασητικός εκπέμπει SOS μετά τις πλημμύρες -Τι συμβαίνει με το νερό από τη λίμνη Κάρλα

Ο Παγασητικός εκπέμπει SOS μετά τις πλημμύρες
Ο Παγασητικός εκπέμπει SOS μετά τις πλημμύρες
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

SOS εκπέμπει ο Βόλος και ο Παγασητικός Κόλπος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μέσα σε ένα μήνα.

Ειδικοί επιστήμονες από το καθ’ ύλιν αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, περιγράφουν με μελανά χρώματα στο iefimerida.gr το μέγεθος των επιπτώσεων, εν αναμονή και των πρώτων αποτελεσμάτων αναλύσεων δειγμάτων που ελήφθησαν σε νερό, ίζημα και ψάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, με τη μικροβιολογική επιβάρυνση να συνεχίζεται όσο ο Παγασητικός Κόλπος δέχεται τα νερά από ανοιχτό θυροφράγμα της λίμνης Κάρλας κα όσο δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες ανασυγκρότησης και καθαρισμού της περιοχής.

 Εικόνες από τη δειγματοληψία της ερευνητικής ομάδας του Τμήματός μας την Παρασκευή 29/10/23 στον Παγασητικό
Εικόνες από τη δειγματοληψία της ερευνητικής ομάδας του Τμήματός μας στον Παγασητικό

Συγκλονιστικές περιγραφές- Νεκρά ζώα επιπλέουν στον Παγασητικό Κόλπο ανάμεσα σε όγκους φερτών υλικών

Η πολυπληθής ομάδας των ειδικών επιστημόνων, αποτελούμενη από θαλάσσιους βιολόγους, ιχθυολόγους και γενετιστές, μπήκε την περασμένη Παρασκευή στον Κόλπο επέστρεψε σοβαρά προβληματισμένη. Οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές. Όγκοι φερτών υλικών που σχηματίζουν ολόκληρα νησιά σε μήκος και πλάτος, τόνοι σκουπιδιών ακόμα και νεκρά ζώα που επιπλέουν στη θάλασσα καταγράφονται σε βίντεο. Και αυτά είναι ότι βλέπει το ανθρώπινο μάτι…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατάσταση του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά του Βόλου μας ανησυχεί πάρα πολύ. Η χειμερινή περίοδος και οι βροχές είναι μπροστά μας. Αν σ’ αυτό το διάστημα δεν επισπεύσει τα έργα και τους καθαρισμούς θα έχουμε πάλι πρόβλημα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή. Οι εισροές μέσα στη θάλασσα πολύ μεγάλες. Πέρα από τα φερτά υλικά, έχουμε μεγάλες ποσότητες γεωργικών, αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Έχουν σπάσει οι αποχετεύσεις σε πάρα πολλά σημεία, σε διαφορετικές περιοχές. Όλα αυτά καταλήγουν μέσα στον Παγασητικό που έχει επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά τα 2/3 με φερτό υλικό. Ο Παγασητικός είναι καφέ… », δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης.

Καταστροφικές οι επιπτώσεις των διπλών πλημμυρών- Μεγάλο ερωτήματα το θα γίνει με το νερό στη Λίμνη Κάρλα

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής μεταβολή στη θολερότητα, δηλαδή στη διεισδυτικότητα του φωτός, στη θερμοκρασία, στην παράκτια αλατότητα, αλλαγές στο ph και στο οξυγόνο, πολύ σημαντικό για τη θαλάσσια πανίδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ' ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ' 2023-2026».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ' ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ' 2023-2026».

Πώς αποκαθίσταται όλη αυτή η καταστροφή; Ο κ. Βαφείδης καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα. «Η αποκατάσταση εξαρτάται από τα ρεύματα, τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν και αν θα έχουμε καινούρια μετεωρολογικά φαινόμενα. Στατιστικά μέσα στον Νοέμβριο προβλέπονται βροχές. Απαιτούνται άμεσοι καθαρισμοί και έργα. Είναι πολύ σημαντικό ότι το νερό της Κάρλας έχει τριπλασιαστεί. Το νερό της λίμνης διοχετεύεται στον Παγασητικό. Έχουμε υπολογιστεί στατιστικά 550-600 μέρες για να περάσει το νερό στον Κόλπο. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Όλα αυτά τα φερτά υλικά ή θα μείνουν εκεί ή θα ρθουν στον Παγασητικό. Χρειάζεται να φτιαχτούν λιμνοδεξαμενές για να γίνουν καθιζήσεις. Διαδικασία πανάκριβη και χρονοβόρα», τονίζει ο κ. Βαφείδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης
Ο Καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Οι αναλύσεις των δειγματοληψιών θα γίνουν στο καθ’ ύλιν αρμόδιο εργαστήριο της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διευθυντής είναι ο ίδιος ο πρύτανης του ιδρύματος, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή, ο Καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος είχε μιλήσει για πολυποίκιλες επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο, που μάλιστα θα αποτελέσουν αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας. Είχε εγκαίρως συστήσει μάλιστα να αποφευχθεί τόσο το κολύμπι όσο και το ψάρεμα. Για τον Παγασητικό Κόλπο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα.

Στόχος των μελετών είναι να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες
Στόχος των μελετών είναι να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ