Πώς δρούσε η μαφία που έκλεβε καταλύτες από ΙΧ στην Αττική -To iefimerida.gr αποκαλύπτει τη δικογραφία - iefimerida.gr

Πώς δρούσε η μαφία που έκλεβε καταλύτες από ΙΧ στην Αττική -To iefimerida.gr αποκαλύπτει τη δικογραφία

Καταλύτης αυτοκινήτου
Καταλύτης αυτοκινήτου / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Στη δημοσιότητα φέρνει το iefimerida.gr τη δικογραφία που σχηματίστηκε και αποδομεί τη δράση μελών δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Ήδη από τις αρχές του 2022 παρατηρήθηκε έξαρση στις κλοπές καταλυτών από εξατμίσεις σταθμευμένων οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου έφτασε πληροφορία στις αστυνομικές αρχές που κρίθηκε βάσιμη.

Σύμφωνα με την εν λόγω πληροφορία, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2022 δραστηριοποιούνταν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε κλοπές από σπίτι αλλά και οχήματα, στον Διόνυσο αλλά και σε άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Το ορμητήριο

Η περιοχή του Ζεφυρίου ήταν το «ορμητήριό» τους, γεγονός που επαύξανε τη δυσκολία της επιτήρησής τους και την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί η θέση όπου στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα.

Τουλάχιστον από τον μήνα Απρίλιο του έτους 2022 και έπειτα επιδίδονταν σε κλοπές καταλυτών από σταθμευμένα οχήματα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Η μεθοδολογία

Ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους, προέκυψε ότι τα επιχειρησιακά τους μέλη, επιβαίνοντες σε οχήματα που ανήκαν σε εταιρείες ενοικιάσεων, κυρίως βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, προσέγγιζαν σταθμευμένα οχήματα, όπου με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές στα οχήματα-στόχους τους, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, εξαναγκάζοντας τους παθόντες σε κοστοβόρες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Η σύνθεση των επιχειρησιακών ομάδων ήταν από δύο έως τέσσερα άτομα και τουλάχιστον ένας εξ αυτών είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου, κατά τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων.

Τρόπος δράσης-«ταυτότητα»

Στην ογκώδη δικογραφία, ο τρόπος δράσης τους χαρακτηρίζεται και ως «ταυτότητα». Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «σήκωναν με τα χέρια τους το αυτοκίνητο-στόχο και το κρατούσαν σχεδόν όρθιο, πατώντας μόνο στις δύο ρόδες. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στο σύστημα εξάτμισης, χωρίς να χρειαστεί να πέσουν καν στο έδαφος.

Μόλις ολοκληρωνόταν η κοπή του καταλύτη, άφηναν το όχημα και έπεφτε με θόρυβο στο οδόστρωμα. Η συγκεκριμένη πράξη απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει τη σιγουριά των δραστών, καθώς, παρόλο που γίνονταν αντιληπτοί από περιοίκους, κατάφερναν να ολοκληρώσουν τη δράση τους εντός περίπου δύο λεπτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερη εγκληματική οργάνωση

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης επιδίδονταν στην αφαίρεση καταλυτών κατ' αποκλειστικότητα από οχήματα μάρκας smart.

Τα... πολύτιμα μέταλλα

Η στόχευση των δραστών στο συγκεκριμένο εξάρτημα αυτοκινήτων δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητα αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί, παρουσιάζει διαφορετική περιεκτικότητα σε τρία πολύτιμα μέταλλα, το ρόδιο, το παλλάδιο και την πλατίνα.

Τα τελευταία χρόνια η τιμή των συγκεκριμένων πολύτιμων μετάλλων έχει εκτοξευθεί και προσεγγίζει, ακόμα και προσπερνά, αυτές του χρυσού.

Έτσι, έχοντας την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με αυτό και δημιουργώντας το απαραίτητο δίκτυο για να μετουσιώνουν το κλοπιμαίο σε χρήμα, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων κατάφερναν να συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφαιρώντας ουσιαστικά με ελάχιστο ρίσκο ένα εκτεθειμένο εξάρτημα αυτοκινήτου.

Ο Σ.Ζ. και ο Σ.Ν., αδέρφια, χαρακτηρίζονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε ως «Ζωτικά μέλη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων, καθώς είχαν επιφορτιστεί τον σημαίνοντα ρόλο της φύλαξης, αποθήκευσης, και περεταίρω διοχέτευσης των κλεμμένων καταλυτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σ.Ζ. είχε τον ρόλο της άμεσης επαφής και παραλαβής των κλεμμένων καταλυτών από τα επιχειρησιακά μέλη, ενώ ο Σ.Ν. το ρόλο της αποθήκευσης και φυλακής μέχρι τη διάθεσή τους.

Η κάθε μια από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις είχε τον δικό της αρχηγό.

Στην πρώτη, τα ηνία κινούσε ο Α.Δ., ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους της οργάνωσης.

Άπαντα τα μέλη πειθαρχούσαν στις εντολές του και δεν ενεργούσαν, αν δεν εξασφάλιζαν προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη του.

Σχεδόν καμία διάπραξη κλοπής δεν πραγματοποιούνταν χωρίς τη φυσική του παρουσία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ενεργεί ο ίδιος την κλοπή αλλά συμμετέχει ενεργά, οδηγώντας το επιχειρησιακό όχημα. Συγκεκριμένα, κατευθύνει μέσω εντολών τα λοιπά επιχειρησιακά μέλη και όπου απαιτείται η μεταφορά των μελών της οργάνωσης, από και προς τα σημεία των κλοπών, αυτή πραγματοποιείται από τον ίδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεριμνούσε ώστε η εγκληματική ομάδα να έχει πάντα διαθέσιμο επιχειρησιακό όχημα, πολλές φορές και άνω του ενός, δίνοντας τη δυνατότητα να δράσει σε διαφορετικές περιοχές ταυτόχρονα.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αρχηγός φέρεται ο Κ.Μ., ο ρόλος του οποίου ήταν αντίστοιχος με εκείνου της πρώτης, καθώς άπαντα τα μέλη πειθαρχούσαν στις εντολές του.

Ο ίδιος μάλιστα φρόντιζε κάποιες φορές τα επιχειρησιακά οχήματα να ήταν ενοικιαζόμενα με τα συμβόλαια στα ονόματα τρίτων ατόμων, ώστε να μη συνδέονται άμεσα με αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ