Καμπανάκι για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα -Εξαδάκτυλος: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81 - iefimerida.gr

Καμπανάκι για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα -Εξαδάκτυλος: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Τουρίστες
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στα θετικά των προνομίων για τους εμβολιασμένους, ενώ σήμανε συναγερμό για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας από τις 15 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως «ανταμοιβή» για την υπεύθυνη στάση που έδειξαν.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μη στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε στο 70%»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την πορεία των εμβολιασμών. Υποστήριξε ότι ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων και ένα 11% με την πρώτη δόση, γι' αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μη μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα, μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο Κawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μήνα μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ