Το ισοθερμικό παγούρι καθαριζόταν μετά από κάθε χρήση -Πέθανε από δηλητηρίαση λόγω φθαρμένου θερμός - iefimerida.gr

Το ισοθερμικό παγούρι καθαριζόταν μετά από κάθε χρήση -Πέθανε από δηλητηρίαση λόγω φθαρμένου θερμός

Πώς θα καθαρίσετε σωστά το θερμός ώστε να φεύγει το κατακάθι
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας φαινομενικά αθώος σύντροφος της καθημερινότητας, ένα ισοθερμικό παγούρι, μετατράπηκε σε θανάσιμη παγίδα για έναν άνδρα στην Ταϊβάν.

Παρά τη σχολαστική καθαριότητα και τη συστηματική χρήση του για περισσότερο από μια δεκαετία, το θερμός αποδείχθηκε η κρυφή πηγή μιας μακροχρόνιας και ύπουλης δηλητηρίασης από μόλυβδο, που τελικά συνέβαλε στον θάνατό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σοκαριστική αποκάλυψη για το παγούρι

Η υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η γαλλική ιστοσελίδα Midi Libre (και αναδημοσιεύεται από το cerbere-tourisme.com), σοκάρει με τις λεπτομέρειες της.

Ο άτυχος άνδρας νοσηλεύθηκε με πνευμονία, όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, γεγονός που προκάλεσε κινητοποίηση των γιατρών για τον εντοπισμό της πηγής έκθεσης. Η ανακάλυψη ήταν απροσδόκητη: η αιτία ήταν το θερμός που χρησιμοποιούσε καθημερινά, ένα αντικείμενο που καθαριζόταν σχολαστικά μετά από κάθε χρήση.

Με τη βοήθεια ειδικών τοξικολογικών εξετάσεων και εργαστηριακών ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι η εσωτερική επικάλυψη του παγουριού είχε διαβρωθεί σοβαρά με την πάροδο των ετών. Η συνεχής επαφή με όξινα ροφήματα, όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά, προκάλεσε σταδιακή φθορά στην προστατευτική επιφάνεια του μετάλλου. Αυτό είχε ως συνέπεια τη δημιουργία μικρορωγμών, από τις οποίες διέρρεαν τοξικά μεταλλικά σωματίδια -κυρίως μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα- στα ροφήματα που κατανάλωνε ο άνδρας καθημερινά.

Το συγκεκριμένο ισοθερμικό παγούρι, αν και δεν παρουσίαζε εμφανή εξωτερικά σημάδια φθοράς, εσωτερικά είχε μετατραπεί σε εστία διάβρωσης και μόλυνσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα παχύ στρώμα σκουριάς είχε σχηματιστεί στην εσωτερική επιφάνεια, χωρίς να είναι ορατό με γυμνό μάτι. Ο απλός καθαρισμός, περιορισμένος σε ένα γρήγορο ξέπλυμα με νερό, δεν επαρκούσε για να απομακρύνει τα επικίνδυνα υπολείμματα. Έτσι, επί χρόνια, ο άνδρας κατανάλωνε ακούσια ποσότητες βαρέων μετάλλων, οι οποίες συσσωρεύονταν στον οργανισμό του, μέχρι που το σώμα του άρχισε να καταρρέει.

Ο μόλυβδος ευθύνεται για 1 εκατ. θανάτους τον χρόνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δηλητηρίαση από μόλυβδο ευθύνεται για περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως βλάβες στο ήπαρ, στο νευρικό σύστημα και στο καρδιοαναπνευστικό.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται η μακροχρόνια, χαμηλής έντασης έκθεση, η οποία, όπως και στην περίπτωση αυτή, εξελίσσεται σιωπηλά και ανιχνεύεται μόνον όταν έχουν ήδη προκληθεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές ασιατικές χώρες η χρήση μολύβδου στις βάσεις ή στις συγκολλήσεις των θερμός δεν είναι απολύτως ελεγχόμενη, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ισχύει ο Κανονισμός (ΕΚ) 1935/2004 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συγκεκριμένος κανονισμός απαγορεύει τη μετανάστευση επιβλαβών ουσιών από τα σκεύη στα τρόφιμα ή τα ποτά. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση και η φυσική φθορά μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη αυτές τις προβλέψεις ασφαλείας, μετατρέποντας ένα κατά τα άλλα πιστοποιημένο σκεύος σε πηγή κινδύνου.

Η τραγική αυτή περίπτωση φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα συστηματικού ελέγχου και τακτικής αντικατάστασης των σκευών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και μεταφορά ροφημάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν οπτικό έλεγχο για ενδείξεις σκουριάς, δυσάρεστης οσμής ή αλλοιώσεων, καθώς και αποφυγή χρήσης όξινων ή ζεστών ροφημάτων σε παλιά ή αμφιβόλου ποιότητος θερμός. Ακόμη και προϊόντα που φαίνονται ακέραια εξωτερικά μπορεί να κρύβουν φθορές στο εσωτερικό τους, ιδιαίτερα αν δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση πέραν συγκεκριμένου χρονικού ορίου.

Το ισοθερμικό παγούρι, ένα από τα πιο διαδεδομένα αξεσουάρ της σύγχρονης καθημερινότητας, αποδεικνύεται πως μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους όταν δεν συντηρείται σωστά ή όταν παρατείνεται η χρήση του πέρα από τα προβλεπόμενα όρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα βασικά εργαλεία στα χέρια των καταναλωτών για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.

Η περίπτωση του άνδρα από την Ταϊβάν είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση ότι ακόμα και τα πιο «αθώα» αντικείμενα μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να αποδειχθούν μοιραία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ