Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε παλιό τριώροφο κτίριο επί της οδού Λυσικράτους, κοντά στο «Περιβόλι του Ουρανού» στην Πλάκα, με συνέπεια τέσσερις άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά.
Η έκρηξη έγινε στις 7:35 το πρωί, από άγνωστη αιτία (με πιθανότερο αίτιο το δίκτυο αερίου), προκαλώντας μερική κατάρρευση του κτιρίου.
Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός σηκώνοντας στο πόδι και τρομάζοντας όλη την ευρύτερη γειτονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλέφωνα στην ΕΛ.ΑΣ. ήταν απανωτά από έντρομους κατοίκους που ενημέρωναν για τρομακτική έκρηξη και θόρυβο.
Όπως αποδείχθηκε, το κτίριο στο οποίο έγινε η έκρηξη ήταν το τριώροφο σπίτι στον αριθμό 15 της οδού Λυσικράτους, όπου ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνταν ως Aibnb και στον δεύτερο διέμενε ηλικιωμένο ζευγάρι, ενώ το ισόγειο ήταν κενό.
Από τις αρχές έγιναν τρεις απεγκλωβισμοί, όλοι τους ελαφρά τραυματίες.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν αγνοουμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το κτίριο ήταν κατοικημένο, οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα χαλάσματα.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά γύρω κτίρια, σε απόσταση 100 μέτρων, με τις περισσότερες να έχουν σημειωθεί στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Ζημιές υπέστησαν και περίπου οκτώ σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και ένα διερχόμενο αμάξι, το οποίο καταστράφηκε, με τον οδηγό να περιγράφει σοκαρισμένος τα όσα απίστευτα έζησε σήμερα το πρωί.
«Βγήκα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, έτρεχα»
Οδηγός οχήματος που βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης, μιλώντας στο iefimerida, ανέφερε: «Άκουσα έκρηξη, νόμιζα ότι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Έχει διαλυθεί το αυτοκίνητο. Βγήκα από το παράθυρο και έτρεχα».
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια των ενεργειών έρευνας και διάσωσης απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Παράλληλα, από την έκρηξη προκλήθηκε μικρή εστίας πυρκαγιάς, που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 2 ειδικά διασωστικά οχήματα της 1ης ΕΜΑΚ.
«Τινάχτηκε όλο το κτίριο» λέει στο iefimerida κάτοικος της Πλάκας μετά την έκρηξη
Κάτοικος της περιοχής, από την άλλη, σε δήλωσή του στο iefimerida περιέγραψε. «Βγήκα από τους πρώτους, είδα τον φίλο μου που βγήκε από το Mini, διαλυμένο. Άκουσα τη μεγάλη έκρηξη. Τινάχτηκε το κτίριο όλο, τόσο μεγάλη, τόσο έντονη ήταν η έκρηξη».
«Ήταν Airbnb, είναι η πιο τουριστική περιοχή της Ελλάδος. Δεν ξέρουμε από τι είναι, αν είναι από φυσικό αέριο, από βόμβα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέας Μαρτζάκλης.
Βίντεο από το σημείο της έκρηξης στην Πλάκα