Τα πάρκα τσέπης στις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων είναι υπαίθριοι χώροι που αποτελούν μικρές, αλλά πολύτιμες «ανάσες» πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, προσφέροντας στους κατοίκους έναν χώρο για ξεκούραση, περίπατο και καθημερινή επαφή με το πράσινο.
Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα σε ορισμένα σημεία δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχαν όταν παραδόθηκαν, κάτι που συχνά προβληματίζει τους κατοίκους, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να τα επισκεφθούν.
Ποια είναι η κατάσταση των πάρκων τσέπης
Δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένους χώρους, αλλά για πάρκα που χρειάζονται περισσότερη και πιο συστηματική φροντίδα. Μπορεί τα προβλήματα να μην είναι εκτεταμένα, είναι όμως αρκετά ώστε να γίνονται αντιληπτά από τους κατοίκους που τα χρησιμοποιούν καθημερινά.
Όπως αποτυπώνεται και από το φωτορεπορτάζ του iefimerida, σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζονται διάσπαρτα σκουπίδια, ακαθαρσίες και γκράφιτι σε τοίχους και επιφάνειες κάτι που επηρεάζει την αισθητική των χώρων.
Μάλιστα δεν λείπουν και οι φωνές από την πλευρά των κατοίκων για τα «φουντωμένα» και μη περιποιημένα φυτά και δένδρα σε κάποιες περιπτώσεις., καθώς δημιουργείται και μία αίσθηση ανασφάλειας.
Πού βρίσκονται τα πάρκα τσέπης
Τα πάρκα τσέπης, σύνολο 10 στον αριθμό, στο Νέο Κόσμο, στο Παγκράτι, στα Άνω Πατήσια, στα Πατήσια, στον Άγιο Αρτέμιο, στα Πετράλωνα, στον Κολωνό, στα Σεπόλια, στην Κυψέλη και στο Μεταξουργείο, δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πόλη. Η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση είναι σημαντική, ώστε να παραμένουν καθαροί, όμορφοι και φιλόξενοι χώροι για όλους, όπως και η δημιουργία νέων αντίστοιχων χώρων, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Μπακογιάννης: Το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί δεν συντηρήθηκαν σωστά, αλλά γιατί δεν έχει υπάρξει συνέχεια
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του iefimerida για τα πάρκα τσέπης υποστήριξε τα εξής:
«Χαίρομαι που γίνεται σήμερα αυτή η συζήτηση για τα πάρκα τσέπης, γιατί όταν τα δημιουργήσαμε θέλαμε να δώσουμε στις γειτονιές μικρές ανάσες πρασίνου και έναν χώρο που θα μπορούν να χαρούν οι κάτοικοι. Είναι στενάχωρο να βλέπεις σήμερα αρκετά από αυτά να μην έχουν την φροντίδα που χρειάζονται, με το πράσινο, τα παγκάκια και τον εξοπλισμό να έχουν αφεθεί.
Αλλά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο πιο πέρα από τη σημερινή τους εικόνα. Το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί δεν συντηρήθηκαν σωστά όσα δημιουργήθηκαν, αλλά και γιατί δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει συνέχεια με νέους αντίστοιχους χώρους στις γειτονιές της Αθήνας. Το ζητούμενο για μια πόλη δεν είναι απλώς να διατηρεί όσα έχει, αλλά να συνεχίζει να δημιουργεί».
Η συστηματική καθαριότητα, η απομάκρυνση των γκράφιτι και η τακτική συντήρηση των δέντρων και των φυτών, μπορούν να συμβάλουν ώστε οι χώροι αυτοί να διατηρούνται στην κατάσταση που είχαν όταν παραδόθηκαν.
Όλγα Δούρου (αντιδήμαρχο καθαριότητας): Όποτε χρειαστεί είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε
Το iefimerida επικοινώνησε με την κ. Όλγα Δούρου, αντιδήμαρχο καθαριότητας στον δήμο Αθηναίων, η οποία ανέφερε, «παρότι δεν είναι κάτι που συντηρούμε εμείς στην καθημερινότητά του, θα πραγματοποιήσουμε άμεσα δράση. Όποτε χρειαστεί, άλλωστε, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε».
Εικόνες από τα υπόλοιπα πάρκα τσέπης σε γειτονιές του Δήμου Αθηναίων